3.9.13

Kirjabloggaaja ostaa kirjan

Marissa mainitsi jokin aika sitten että yleensä kun kirjablogeissa esitellään ostoja niin ne ovat linjaa "katsokaa millaisen kasan löysin tosi halvalla alennusmyynnistä/divarista/kirppikseltä", tavallisten täysihintaisten kirjojen ostamisesta harvemmin puhutaan. Niissä ei ole ehkä ihan samanlaista "löydön" fiilistä kuin noissa harvinaisemmissa kaappauksissa mutta tokihan ainakin yhden postauksen aiheesta voi tehdä. Samalla voi toki myös kommentoida kirjakauppaa jossa tuli asioineeksi tai reflektoida miksi ostin juuri tämän kirjan kaikkien niiden muiden kirjojen joukosta. 

Mitään sen kummempia ennakkosuunnitelmia minulla ei ollut, ei mitään kirjaa jonka välttämättä halusin ostaa, päätin vain mennä katsomaan mitäs jännää löytyisi.
Harkitsin paria muutakin kauppaa mutta Keskuskadun Akateeminen on kuitenkin se liike josta suurin osa uusista kirjoista on tullut ostettua ja sen valikoimista löytyy yleensä aina jotain, joten sinne.
Remontti on myllerrellyt hyllyjärjestyksiä mutta eiköhän tästä selvitä. Keskitytään nyt ykköskerroksen kaunokirjallisuuteen, ja sarjakuvienkin uutuudet taidan silmäillä vasta ensi viikonlopun sarjisfestareilla.

Silmäilen suomenkieliset läpi. Parilta fanitetulta kirjailijalta on ilmestyneitä uutuuksia joita en ole vielä lukenut, joten Varjonainen ja Hotel Sapiens nousevat harkintaan, mutta katsellaan muuallekin. Tietty ennakkoluuloisuus niin suomalaista ja käännöskirjallisuutta kohtaan kuitenkin nostaa päätään joten vaikka tässä onkin joitain kirjoja jotka voisin ehkä lukea joskus, mitään ylettömän houkuttavaa satunnaista löytöä ei nyt silmiin osu.

Mitäs englanninkielisiä olisi tarjolla. Uutuusvalikoima on lähinnä isokokoisempia bestsellereita, dekkareita, chicklittiä ja sen sellaista. Hmm, Elizabeth Taylorin kootut novellit? Periaatteessa kiinnostava mutta sen verran jykevä kirja että lukeminen ei olisi niin mukavaa ja mietityttää miten Taylorin tyyli mahtaa taittua muutaman sivun novelleihin, vaikka pienoisromaaniin sopiikin...

Siirryn katselemaan ei-niin-uutuuksia, ensimmäisenä kohteena suosikkihyllynpäätyni johon on koottu itä-aasialaista kirjallisuutta: täältä on vuosien varrella tullut poimittua kohtalainen kasa japanilaista kirjallisuutta (vastaavia hyllynpäätyjä on myös joillekin muille maantieteellisille alueille mutta ne ovat jääneet ylimalkaisemman silmäilyn varaan). Jokunen jo luettu kirja, Saikakun Viidestä naisesta jotka rakastivat rakkautta on uusi nätti painos mutta se löytyy jo hyllystä suomeksi, mutta jos mennään perinteisen Japanin ulkopuolelle, mitäs sitten löytyy.
Kolme kirjaa tuoretta nobelistia Mo Yania, en olekaan lukenut oikeastaan mitään kiinalaista aikaisemmin ja tämä kirjailija vaikuttaa jotenkin kiinnostavalta (Nobel ei ole suoraan kiinnostavuuuden tae vaikka toki aina huomion arvoinen)...kas, tämä Shifu, You'll Do Anything for a Laugh on novellikokoelma.
Usein jos ostan jonkun ennestään minulle tuntemattoman kirjailijan kirjan, kyseessä on novellikokoelma. Ne ovat minulle helpoin tapa tutustua ja jotenkin "varmempia" sijoituksia, aiheissa on usein valikoimaa joten lukeminen ei kaadu tylsään aiheeseen tai nuivaan päähenkilöön. Kirjailijalta taitaa tulla syksymmällä romaanisuomennos mutta nyt mennään tällä.


Formaattina pidän tästä vähän-isokokoisempi-pokkari-mallista, se on sopivan kevyt mukavasti luettavaksi paikassa kuin paikassa mutta fontti pysyy silti järkevänä. Hinta toki on myös sopiva, yleensä siinä 12 ja 17 euron välillä (tämä oli 12.90€). Uusissa kirjoissa en juuri perusta kovista kansista vaikka käytetyissä kirjoissa, erityisesti mitä vanhempiin mennään, ne ovat parempia. Mutta minun kirjahyllyni ei ole mikään kulttuurihistoriallinen monumentti jota täyttäessä ajatellaan kirjojen säilyvyyttä vuosikymmeniä eteenpäin.

Kansi tässä on sinänsä aika tylsä. Jokin aika sitten tuli jossain keskustelussa naureskeltua näille kansille, joissa on lähikuvassa joku ruumiinosa eikä muuta, ja sen mahdollinen liittyminen sisältöön saattaa kulkea aasinsillan kautta, ja josko näitä voisi keräillä saadakseen kokoon kokonaisen ihmisen (Frankenstein-lukuhaaste?). Kannen henkilö ei oikein edes näytä kiinalaiselta (ehkä kirjasta löytyykin sitten novelli "Barbaarin vasen silmä" tjsp).
On myös todettava että kirjan nimestä tuli mieleen tässä viime aikoina eri blogeissa luetut kirjat Missä olet, Bernadette ja Taisit narrata, Stella. Tai My Little Airportin kappaleet...
Kannen fontti on peruskiva, ja nämä lyhyet kiinalaiset nimet voi saada näyttämään varsin hyviltä, tässäkin isot alkukirjaimet M ja Y ovat todella näyttävän isoja, varsinainen kirjan nimi taas jää vähän sivuun.
 
Etukannessa on Amy Tanin blurb, takakannessa otteita lehtikritiikeistä ja Kenzaburo Oelta. Puhetta on maagisesta realismista ja vertailua sekä Gabriel Garcia Marqueziin (suht positiivinen mielikuva) että William Faulkneriin (epäilyttävä mielikuva).
Nobel vaikutti ostopäätökseen, tosin jos kirjailija olisi ollut muuten tuntematon niin samalta kirjailijalta kolme eri kirjaa kyseisessä Itä-Aasian hyllyssä olisi kyllä varmaan muutenkin kiinnittänyt huomion ja olisin ainakin vilkuillut takakannen läpi ja ehkäpä kiinnostunut silloinkin. Nyt kirja asettuu lukujonoon ja tulevaisuus näyttää onko kyseessä hyvä löytö vai pettymys.

ps. Tämä näkyy olevan 200. bloggaukseni.

6 kommenttia:

Katri kirjoitti...

Se on totta, että normaalihintaisia kirjoja tulee esiteltyä vähemmän ainakaan erikseen. Itse olen viimeksi normaalihintaisina ostanut 2 elämänkertaa, mutten ole varma, onko niistä mitään mainintaa blogissani. Minä kun tykkään hehkuttaa niitä kirpparilöytöjä ;)

Sinun valitsemasi kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Minulta taitaa tempaus jäädä väliin, sillä olen flunssaisena kotona, enkä tiedä riittäisikö voimia sen verran, että köpöttelisin Sammakkoon. Katsotaan, onhan tässä päivää vielä jäljellä.

hdcanis kirjoitti...

Mulla on kanssa flunssaa päällä mutta oli asiaa keskustaan joten samalla pyörähdin kirjakaupassa (ostin tämän kirjan siis oikeasti jo eilen).

Ja vähän kävi mielessä kun aika moni osti suomalaisia kirjoja, että tässä en nyt tue kotimaisia kirjailijoita tai kustantajia mutta toisaalta minulle on tärkeää että myös muilla kielillä on kaupassa hyvää valikoimaa...

Erja Metsälä kirjoitti...

Frankenstein -lukuhaaste! Hulvattoman ihana idea...

Margit kirjoitti...

Hieno kirjavalinta! Minä olen päättänyt odottaa Mo Yanin ensimmäistä suomennosta.

hdcanis kirjoitti...

Erja, en taida olla nyt haastetta aloittamassa mutta voisi kyllä katsella luettuja kirjoja sillä silmällä että millaisen olennon saisi karsittua kokoon...

Margit, ajattelin että arvostat :) Mä tosiaan luen ensimmäiseksi usein mieluiten novelleja joten tästä saa pohjan katsella miltä se suomennettava romaani näyttää...

Luru kirjoitti...

Kannatan Frankenstein-haastetta!! Kivaa lukea pohdintaa kirjaostosreissulta, on mielrnkiintoista miettiä mihin sitä kiinnittääkään huomiota ja millä perusteilla kirjat valitsee.