19.6.14

Sarjakuvalukumaraton 19.6.


Taas on aika lukumaratonin, tällä kertaa taas isommassa porukassa: tapahtumaa emännöi Annami ja ilmoittautuneita on aimo joukko (ylläoleva logo M. Carolen tekemä).

Aikaisemmin olen maratoonattut kahteen kertaan, 2013 ja 2012, tänä vuonna päätin kokeilla taas vähän muuta. Eli kun Salla mainitsi mahdollisen sarjakuvamaratonin niin sehän alkoi houkuttaa, olihan hyllyssä muutama opus joita pitäisi lukea ja kirjastosta kanssa potentiaalisesti houkuttavia...kokonaissivumäärä tulee mahdollisesti olemaan aika korkea, laskeskelen sitten lopuksi ja samalla voi ehkä kanssa hieman kommentoida luettuja sarjakuvia...

Huojuvissa pinoissa on kuitenkin kaikenlaista, on suomalaista, eurooppalaista, amerikkalaista, aasialaista, suomeksi ja englanniksi ja vähän myös ranskaksi ja ruotsiksikin olisi tyrkyllä...osa on useamman niteen sarjoja, mahdollisesti sellaisia joista olen jo aiemmin lukenut osan tai pari ja joista jää ehkä lukemattomia osia tulevaisuuteen mutta myös yksittäisniteitä löytyy.
Mukana on pari sellaista jotka olen lukenut joskus aikoinaan ja kiinnosti uudestaan, mutta suurin osa vielä lukemattomia.

Aloitan n. kello 12 ja jatkan huomiseen keskipäivään vaikka aion kyllä nukkua välissä normaalisti (ja ehkä sivusilmällä seurata ainakin vähän Englanti-Uruguay-ottelua).  Alustavasti kisakuntoon saattaa vaikuttaa myös nitkautettu selkä, yritän löytää hyvän lukuasennon mutta tavallinen juokseminen ei nyt onnistuisi :)

----------------------------------
Kello 11.45, milläköhän aloittaisi. Vaikka Terhi Ekebomin Kummituslapsella.

13.30: Kummituslapsi oli hyvä ja aika nopealukuinen (sivun kokoisia ruutuja, tarina aika suoraviivainen) joten jatkoin suoraan Osamu Tezukan lääkäridraama Black Jackilla, osalla 10 (osat 1-9 luettu aiemmin). Lyhyitä aika irrallisia juttuja mutta Tezuka osaa.
Seuraavaksi voisi vaikka jatkaa Vaughanin ja Guerran Y the Last Manilla.

15.30: Brian Vaughanin ja Pia Guerran Y the Last Mania luettu osat 4 ja 5, Safeword ja Ring of Truth. Scifisarjis jossa kaikki miespuoliset nisäkkäät ovat yllättäen kuolleet...paitsi Yorick Brown ja lemmikkiapinansa. Ja elämä ei yllättäen ole kovinkaan helppoa...
Sitten voisi vaihtaa tyyliä vaikka Umpah-pahiin.

17.30: Goscinny-Uderzon Umpah-pah-integraali luettu, ja vedin perään myös ranskankielisestä Philemon-integraalista osan Le naufragé de A (jonka olen aiemmin suomeksi lukenut nimellä A:n haaksirikkoinen), yhä nautittavan surrealistinen, harmi ettei näitä ole juurikaan käännetty.
Normaalisti luen ranskaksi aika lailla hitaammin mutta Philemonissa on aika vähänlaisesti tekstiä ja se on aika helppoa kieltä niin sujuu myös vauhdilla...

Katsotaan seuraavaksi vaikka tätä Moyoco Annon Sakurania, joka oli täysin impussivalinta kirjastosta...

21.00: Sakuran oli ok, sopi hyvin noiden lukemieni Saikakujen jatkoksi (ja pariin leffaan joita olen aiheesta nähnyt), eli kertomus prostituutiosta Edo-kauden Japanissa...
Jatkoin sitten viidellä Thorgalilla. Olen tätä viikinkifantasia/scifi-sarjaa lukenut sekaisin suomeksi ja englanniksi, suomennoksina ilmestyi aikoinaan Mustanaamio-lehdessä kakkossarjana mutta kun noita osaa on vaikea löytää niin nämä Cinebookin englanninnokset ovat myös hyviä. Tämänkertainen nippu on Cinebook-niteinä 11-15, alkuperäisissä numeroissa 19-23, eli Näkymättömästä linnakkeesta Häkkiin.

Jahas, mitäköhän seuraavaksi. Bad Company vai Sexy Voice & Robo?

23.30: Milligan-Ewins-McCarthyn vanha 2000AD-sarjis Bad Company ei oikein tällaiseen kertapaukutukseen sopinut, tätä olisi kai kannattanut lukea enemmän vähittäin...toisella planeetalla käydään väkivaltaista sotaa, vastakkain epäinhimilliset alienit ja ihmiset joiden inhimillisyys on ropissut pois jo hyvän aikaa sitten. Lyhyinä annoksina toki olisi juuri sellaista höyrähtänyttä ultraväkivaltaa minkä 2000AD osaa.

Sen perään vielä satakunta sivua Jesse Reklawin sarjakuvaa The Night of Your Life, jossa on sama idea kuin kotoisammassa Pekka Mannisen Uniajassa: ihmiset kertovat hämäristä unistaan ja Reklaw on vääntänyt ne neliruutuisiksi stripeiksi, strippi per sivu. Naureskelin monta kertaa muttei tässäkään koko 250-sivuista kirjaa vedä kerralla.

Ja vähän kävin myös katselemassa muiden maratoonarien blogeja vaikken nyt kommentoinutkaan, huomenna sitten enemmän :)

Vielä katsotaan matsi loppuun ja sen jälkeen jatketaan ainakin jonkin aikaa Jeff Smithin Luupäiden parissa. Olin aiemmin jo (uudelleen)lukenut osat 1-5, nyt olisi tuossa tyrkyllä loput eli niteet 6-9...

9.30: Luin iltayöllä osat 6-8 (ja näköjään missasin turhauttavan tylsän pelin), ja nyt aamulla osan 9. Luupäät on aika hyvä mutten ihan niihin ylistyksiin liity joita sarjalle on annettu...
Viimeisiä tunteja, voisi jatkaa vaikka Greg Ruckan poliittisella trillerisarjalla Queen & Country (osa 5, Operation Storm Front).

11.00: Queen & Country oli taas hieno, tämän osan piirtäjänä vieläpä Finder-sarjasta fanittamani Carla Speed McNeil.
Tuon jälkeen luin vielä Guy Delislen Aline et les autres -albumin joka periaatteessa oli ranskankielinen mutta käytännössä sanaton (pari ääniefektiä tekstinä).
Ja että saadaan neljäskin lukukieli mukaan, hyllystä piti kaivaa esiin pari numeroa Ruotsin lahjaa supersankarisarjakuvalle, Kapten Stofilia. Koko lehtiä en lukenut (koska näissä on mukana myös aikamoisia tekstiblokkeja) mutta kahdesta lehdestä Kapten Stofilin ja Den Maskerade Proggarenin tarinat.

Jahas, vielä olisi vähän aikaa jäljellä, lukisiko sitten vaikka sen The Night of Your Lifen loppuun.

12.10: noniin, se on loppu nyt, kirja ja maratoni. Tasan keskipäivällä olin varmaan jossain sivun 240 tienoilla...nyt voisi vaikka syödä ja jossain vaiheessa myöhemmin tehdä jotain postausta jossa kirjoittaa vähän enemmän mitä tuli luettua, ja ehkä laskea luetut sivut (niitä on aika paljon, luettujen kirjojen pino on samaa luokkaa kuin monissa muissa maratoneissa luettavaksi varattujen kirjojen pinot...), tosin kaikissa niteissä ei näköjään oollut sivunumerointia, joten saa nähdä.

Ja lukematta (tai siis lähiviikkoina luettaviksi) jäi ainakin mainitut Tezukan Viidakon valtias ja Iou Kurodan Sexy Voice & Robo sekä Rosinski & Dufayn Kadonneiden nummien valitusta, Willingham & Sturgesin Jack of Fablesia, Urasawan Monsteria, seuraavat osat Black Jackia ja Queen & Countrya...

15 kommenttia:

Linnea / kujerruksia kirjoitti...

Toivottavasti selkä ei vaivaa liian pahasti. Mukavia sarjakuvahetkiä!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Kuulostaa mukavalta sarjakuvamaraton. Pitänee minunkin kaivella pinoihin vielä hyllyistä jotain perinteistä sarjakuvaa selattavaksi.
Toivottavasti selkä ei vihoittele. Niin, ja lukeminen onnistuu varsin hyvin sohvalla jalkapallomatsin ollessa telkkarissa. nimim. miesväki katsoi ja äiti luki ;-)

fable / lukisinkohan kirjoitti...

Minunkin on pitänyt Kummituslapsi lukea, mutta se ei ole vieläkään ilmestynyt meidän kirjastoon...
Onkos tuota Black Jackia suomennettu?

Margit kirjoitti...

Sarjakuvamaraton on hyvä idea. Toivottavasti saat selän kuntoon pian.

hdcanis kirjoitti...

Pitää kirjoittaa näistä varmaan lyhytarvioita myöhemmin, napsia kuvia...

Black Jackia ei ole suomennettu, ainoa tähän mennessä suomennettu Tezuka on kaksiosainen Viidakon valtias (joka odottaa myös pinossa, katsotaan jos siihen asti pääsen).

Jokke kirjoitti...

Sarjakuvien luku on hyvä idea maratonille

Mia kirjoitti...

Mainiota, että lähdit toteuttamaan sarjismaratonin ideaa! Tulen täältä nappaamaan sarjakuvavinkkejä.

Katri kirjoitti...

Hauska idea kyllä lukea sarjakuvia! Minä menen vähän perinteisempään tyyliin... eli pidän paljon taukoja. Kunto heikko. :D

Salla kirjoitti...

Jee, kuulostaa hyvältä! Hyvin menee!

Raija / Taikakirjaimet kirjoitti...

Y the Last Man pitää minunkin hankkia luettavaksi. Muutakin mielenkiintoista näköjään luettavistasi löytyy.

Todellakin, sarjakuvamaraton on hyvä idea. Ehkäpä ensi kerralla valitsen sen.

Uruguay-Englantia tässä seuraan maratonin taustalla, eikä näytä yhtään hyvälle.

hdcanis kirjoitti...

Y the Last Manissa oli alusta lähtien hyvä idea, mutta pari ekaa kirjaa ei niin kovaa vakuuttanut...mutta homma on parantunut kun hahmoihin tulee lisää syvyyttä ja monenlaisia vaikuttajia tulee lisää.

Jep, ottelu taustalla, kiva nähdä uruguayn piristyneen mutta Englanti taas ei enää niin vakuuta (ja ilmeisesti se aikaisempi Kolumbia-Norsunluurannikko-ottelu oli hyvä, no, ei voi mitään).

Booksy kirjoitti...

Tämä oli kiinnostava maraton! Pitää joskus kokeilla itsekin, vaikka puolikkaana. :-)

Mari L. kirjoitti...

Huh, musta tuntuu että oma pääni ei kestäisi sarjakuvia vuorokautta, alkaa silmät mennä sekaisin :) Hieno maraton sinulla ollut!

hdcanis kirjoitti...

Tämä tuntui vähän hankalammalta kuin edelliset, tiedä sitten miten valitut sarjat vaikuttivat kun mukana oli pari jotka eivät kovin yhtäjaksoiseen lukemiseen soveltuneet (Bad Companyn mainitsin, Black Jackin lyhyet tarinat olivat myös parempia vain pari kolme kerralla eikä koko kirjaa, ja tuon Night of Your Lifen luin kahtena rupeamana).

Ja tyylillisesti katoin aika laajan valikoiman eli hypyt genrestä toiseen tuntuivat myös.

Alunperin vähän harkitsin esim. jonkun pitkän mangasarjan lukemista kuten tuon Urasawan Monsterin tai vaikka Fruits Basketin, mutta olisiko noissa sitten kyllästynyt takovaan cliffhanger-syöttöön...
Toisaalta esim. Thorgalia tai Y the Last Mania veti hyvällä flowlla, niitä olisi ainakin voinut lukea samantien useita putkeen. Eli Sallan mainitsema Sandman-maratoni voi olla hyvinkin toimiva...

Annami kirjoitti...

Sarjakuvamaraton on kyllä kiva idea. Itsekin luin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan sarjakuvia maratonini aikana, ja pitänee käydä toistekin kirjaston sarjakuvahyllyllä.