24.6.14

Michel Tournier - Punainen kääpiö


Olen Tournierilta lukenut aiemmin Keijujen kuninkaan ja Kolmen kuninkaan kumarruksen, jotka molemmat olivat erinomaisia, joten nyt sitten seuraava kirja, 14 novellia joiden pituudet vaihtelevat muutamasta sivusta 50 sivuun.
Mielenkiintoisesti niminovelli vaihtelee erikielisissä versioissa, suomenkielinen nostaa esiin tarinan asianajajasta josta tulee sadistinen sirkustaiteilija, alkukielinen (ja italia ja espanja) taas Ukkometson, iäkkään paronin joka suosii nuoria neitoja, englanniksi ja hollanniksi taas esillä on Fetisisti, teatterimonologi miehestä jolla on obsessio naisten alusvaatteisiin, ja saksaksi taas Aatamin perhe, pieni uudelleentulkinta Raamatun alkuluvuista (muista kielistä en saa selvää).

Vaikken ihan romaaniensa tasolle tätä nostakaan niin onhan näissä paljon viehättävää, ja monia tunnistettavia piirteitä kuten viehtymys myytteihin ja faabeleihin ja niiden uudelleentulkintoihin, ja tuttuja teemoja kuten eritteet ja joulu...Näissä tulee vahvasti esiin eräänlainen ruumiillisuuden mystiikka, aistikokemukset ja ruumis ovat kouriintuntuvasti mukana ja niiden kautta mukana on myös toinen, myyttinen tai laajempi taso. Näyt eivät välttämättä ole aina kauhean miellyttäviä mutta mikäpä on.

Toistan itselleni: jatka Tournierin lukemista.
Morre on myös lukenut tämän.

6 kommenttia:

Suketus kirjoitti...

Keijujen kuningas olisi hyllyssä lukemistaan odottamassa. Täytyypä ottaa se sieltä esiin ja pyyhkiä pölyt pois.

hdcanis kirjoitti...

Se jakaa jonkin verran mielipiteitä, minusta se oli loistava, Morre ei niin pitänyt...

Reader, why did I marry him? kirjoitti...

Tournier oli nuoruuteni lempikirjailija. Voi sentään, miten hirmuisesti hänen kirjoistaan pidinkään. Oliko muuten tässä kokoelmassa Veroniquen kuolinliinat? Se on novelli, josta muistan erityisesti pitäneeni.

hdcanis kirjoitti...

Veroniquen käärinliinat, oli, ja oli vaikuttava. Aika tyylipuhdas kauhunovelli taidefilosofia-mausteella.

Ulla kirjoitti...

Minulle Tournier on täysin tuntematon. Tai tuo voi olla väärä ilmaisu. Miten voisi olla tuntematon, jos minulla on hyllyssä Tournier, Michel: Rakastavaisten illallinen. Olen siis tiedostanut hänet. Olisi varmaankin pitänyt sisällyttää osaksi Projekti 12. Miten tuo minulla oleva suhtautuu hänen tuotantoonsa?

hdcanis kirjoitti...

Enpä ole Rakastavaisten illallista lukenut, mutta se on vissiin myös novellikokoelma?