16.11.16

Robert Louis Stevenson - Aarresaari

 

Kirjamessuilta bongasin sopuhintaan tämän NTK-sarjan kirjan, Robert Louis Stevensonin eittämättömän klassikon, jota en kuitenkaan tähän mennessä ole tullut lukeneeksi. Ja kun asiaa ajattelin niin en ole myöskään nähnyt mitään filmatisointia tms. eli aloittaessani hyvin vähän etukäteistietoja mitä tässä kirjassa oikeasti tapahtuukaan: tiesin että tässä on merirosvoja, ja varmaan joku aarre, ja että yhden henkilön nimi on Pitkä John Silver (kirjaa lukiessa selvisi että se on tuo tyyppi kannessa).

ja, no, tässä on merirosvoja, ja joku aarre, ja kirjan henkilökaartista shown (ja muutakin) varastaa Pitkä John Silver.

Nuoren Jim Hawkinsin vanhempien majataloon majoittuu hurjanoloinen merikarhu Billy, ja kun peräänsä tulee muutama muukin käy ilmi, että Billy Bonesilla on hallussaan kapteeni Flintin aarrekartta, jota tietysti muukin Flintin miehistö tavoittelee. Kartta päätyy Jimille, joka innostaa paikallisen patruunan ja lääkärin myös aarrejahtiin, mutta paljon on mutkia matkassa...

Lopulta oli aika yllättävääkin kuinka vähäistä osaa aarre itsessään näytteli kirjassa, tärkeämpi oli aarteen idea, joka johti kaikkeen muuhun. Ja menoa ja meininkiä kirjassa piisaa, vaarallisia tilanteita, groteskeja yksityiskohtia ja hurjaa seikkailua, siitä on kunnollinen poikain seikkailuromaani tehty.
Myönnän pohtineeni kirjaa lukiessa että jos tästä tehtäisiin uusi elokuva, niin mihin rooliin se kiintiönainen tungettaisiin, alkuteksti ei ihan kauheasti tällä saralla anna...ja että ainakin se kohtaus, jossa Jim ampuu yhden merirosvon kuoliaaksi, muutettaisiin nykynormeihin hyväksyttäväksi, kyllä se käy että väkeä kuolee mutta ei että sankari tappaa (mä en päätä näistä, mä vaan tunnen säännöt). Ja juttuna tämä kuitenkin on sellainen että muuten kestäisi varsin hyvin siirron nykyaikana tehtäväksi versioksi.

Hannes Korpi-Anttila oli kääntänyt merirosvolaulun alkusäkeen eri muotoon kuin missä olen sen muualla kuullut, mutta tiedä sitten miten se siinä versiossa jatkuu, tässä rimmaus oikeutti: "Viistoista vainaan arkulla viru' / hei hiio hoi ja rommia pullo! / Muut oli tappanut viina ja piru / hei hiio hoi ja rommia pullo!"

Kirja oli mainio lisä NTK-haasteeseen ja on tätä näköjään luettu paljon blogeissa, haulla löytyi Jokke, Kirjaston kummitus, Luru, Anu, Kirjataivas, Tuija, Aletheia...(näistä nostan esiin nyt vain Lurun hyvän huomion että Stevenson marssittaa esiin suunnilleen kaikki keskeiset merirosvokliseet, mutta itse asiassa on saattanut keksiäkin ne, tai ainakin popularisoinut).

4 kommenttia:

Reeta / Les! Lue! kirjoitti...

Tää oli mun lemppareita lapsena! :-D Rakastin kaikkia merirosvojuttuja ja erityisesti tää kirja teki ison vaikutuksen. Enää en kyllä muista juonesta juuri mitään...

hdcanis kirjoitti...

Mä olin tosiaan vähän yllättynyt ettei kirja lopulta ollut minään versiona aiemmin tutumpi muuten kuin toisen käden kuvastonkierrätyksenä, eli olin kyllä lukenut ja nähnyt runsaasti juttuja ihmisiltä jotka selvästi Aarresaaren tunsivat :)

Anonyymi kirjoitti...

"Viistoista miestä arkulla vainaan,
huh hah hei ja rommia pullo!"
...

Näin se alku muistini mukaan meni. Kansikuva on etsautunut mieleeni. Muistan ihmetelleeni, että pistooli oli väärin kuvattu eikä paksu Long John Silverkään vastannut tekstin antamaa moniulotteista hahmoaan. Poikana tuon luin. Siinä oli sisäsivuilla muutama kokosivun kuva semmoista vanhanaikaista , detaljirikasta tyyliä, aiheeseen hyvin sopivasti. Haavoittunut Tom Hanks seuraa veitsi hampaissa mastoon kiivennyttä Jimiä … Kyllä ne tehosivat.

Myöhemmin ilmestyi jonkun toisen kirjoittama jatko-osa, "Paluu aarresaarelle" mutta kuten arvata voi, se ei vetänyt.

Hyvä blogi, hh

hdcanis kirjoitti...

Tuon sanamuodon minäkin olen muualla kuullut mutta se on sitten varmaan eri suomennos.
Tässä on myös joitain kokosivun mustavalkoisia kuvia, Walter Pagetin kuvitus joka lienee aika lähellä kirjan alkujulkaisua. Mutta ei varmaan kaikkia kuvia, tuota mainitsemaasi kuvaa ei tässä painoksessa ollut...

Ja voin hyvin kuvitella että tälle on tehty jatko-osia ja että ne eivät todennäköisesti ole yhtä hyviä :)