15.11.16

Kaori Ekuni - Blink blink


Vaikka noin yleensä japanilaista kirjallisuutta aika lailla luenkin, oli tämä Kaori Ekunin kirjan suomennos (englanninkielisestä versiosta Leena Perttula) mennyt minulta ohi, mutta divarista bongasin. Mutta kun luettuani googlettelin niin löysin muutamankin bloggauksen, ainakin Hanna, Krista ja Erja ovat tämän aiemmin lukeneet.

Shoko ja Mutsuki ovat tuore aviopari, vaikkakin avioliitto on lähinnä käytännöllinen kulissiavioliitto: Mutsuki on homo ja Shoko ei ole henkisesti ihan kauhean vakaa...molemmille tämä sopii, ja ihan pitävät toisistaan ja Shoko myös Mutsukin poikaystävästä Konista, mutta pystyykö tämä suhde toimimaan pysyvästi näin, niin ettei mikään muutu, ja ovatko kaikki todella tyytyväisiä?
Oma lukunsa on tietysti molempien vanhemmat...

Kirja pysyy tyyliltään aika kevyenä, ilmavan eneganttina, vaikka varsinaisesti komediaksi en tätä kokenut enkä muiden bloggaajien mainitsemaa huumoria niin tavoittanut, pikemminkin kiinnitin huomiota niihin tummempiin varjoihin...
Keskeinen aihe on perinteinen järjestetty avioliitto, joten sen puolesta oli alusta alkaen ilmeistä että vaikeuksia on luvassa (mm. suvussa esiintyvistä mielisairauksista tehdään selvityksiä näitä varten), ja kirjana mieleen nousivat verrokeiksi Junichiro Tanizakin perhe- ja avioliittoromaanit (blogattujen Quicksandin ja Diary of a Mad Old Manin lisäksi Avain, Kukin makunsa mukaan ja Makiokan sisarukset) ja, no, Ekuni jää tässä altavastaajaksi.
Luettavahan tämä oli mutta komediasta en saanut kiinni, ja draamana tämä oli lopulta vähän turhan kevyt, lupaava tilanne saa aika velton lopun. Kulttuurisesti ihan toimivaa materiaalia kuitenkin Kurjen siivellä -haasteeseen. 

Ei kommentteja: