"Tasavalta ei ole vapaa, ennenkuin kaikki diktaattorit ovat saaneet loppunsa."
"Tasavalta ei ole vapaa ennenkuin kaikki saaliinhimoiset rosvot ovat saaneet loppunsa."
"Tasavalta ei ole vapaa, tasavalta ei ole puhdas ennenkuin tasavalta on saanut loppunsa."
Tätä kirjoittaessa tämän vuoden kirjallisuus-Nobelia ei ole vielä jaettu, joten tutustutaan sitten yhteen vanhaan.
Eli Romain Rollandiin, jonka näytelmä Danton sattui löytymään kirjastosta (en nyt sitten lähtenyt kokeilemaan kymmenosaista Jean-Christophea), kääntäjänä Eino Kalima.
Nimikin vihjaa jo mistä on kyse, eli aiheena on Ranskan vallankumous, tarkemmin sanottuna 1794 terrorin aika. Danton itse on kyllästynyt loputtomaan verenvuodatukseen, ystävänsä Desmoulins taas kritisoi uutta hallintoa siitä että nämä rajoittavat vapautta vaikka sen kuuluisi olla vallankumouksen periaate ja muitakin tyytymättömiä ääniä kuuluu: vastapuolella Robespierre omine piireineen taas suunnittelee miten hankalasta Dantonista pääsisi eroon vaikka tällä onkin kansan suosio takanaan...
Pikkuisen haastavaa oli alkaa lukea tätä kun alussa henkilöluettelossa kuvaillaan miltä henkilöt näyttivät ja hieman miten he käyttäytyvät, muttei keitä he ovat tai mitkä ovat heidän keskinäiset suhteensa. Ja kun joukossa oli sellaisia nimiä kuin Danton ja Robespierre niin mahtavatko muutkin olla tunnettuja historiallisia henkilöitä joista minun ehkä olisi pitänyt kuulla...? (Tarkistin jälkeenpäin, ainakin suurin osa henkilöistä on todellisia historiallisia henkilöitä) Osa historiallisista viittauksista meni minulta ohi ja osaa varmaan Rolland oli omalta osaltaan värittänyt.
Mutta hyvin tässä kuitenkin pääsi mukaan, Danton itse on hyvin värikäs hahmo, Desmoulinsilla oli oma äänensä ja Robespierre näyttäytyi varsin ristiriitaisena henkilönä muttei jää täysin vaille sympatioita...paljon keskustelua aatteista ja eri suuntien konflikteista ja runsaasti retoriikkaa, ja sekalainen määrä pointteja jotka ovat ihan yhtä ajankohtaisia nyt kuin 1899 tai 1794. Tarinan loppu on tiedossa mutta miten sinne mennään.
Tämä on nyt kolmastoista osuma 14 nobelistia -haasteeseen. Lisäksi olen nyt lukenut Nobel-kirjailijoita jokaiselta vuosikymmeneltä kun 1910-lukukin saatiin katettua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti