13.10.15

Yuko Tsushima - The Shooting Gallery


Tällaisen bongasin joku aika sitten divarissa, en ollut tekijästä kuullutkaan mutta sehän ei perinteisesti estä novellikokoelman lukemista...

Pieneen kirjaan on koottu kahdeksan Yuko Tsushiman novellia 70-80-luvulta, valitsijana kääntäjä Geraldine Harcourt, enkä tiedä onko tässä tarkoituksella haettu jotain tiettyä aihetta, tiettyjä toistuvia teemoja näissä kuitenkin oli.

Tsushiman perheet ovat rikki. Pariskuntia ei juuri ole, yksinhuoltajaäitien miehet, joskus myös isät, ovat usein poissa (kadonneet, kuolleet, tahollaan naimisissa?), he ovat poissa myös silloin kun heidät kohtaa, ja myöskään vanhemmat ja lapset eivät kovin onnistuneesti kommunikoi keskenään. Kaikki etsivät jotain, tai pelkäävät menettävänsä jotain, tai hylkäävät jotain löytäessään jotain muuta.
Kovin onnellisia nämä novellit eivät siis ole, ja aika moni oli myös vähän epämääräinen, vaikka näissä tarinoita olikin niin eivät olleet tarinavetoisia ja oma hommansa oli päästä sisälle kuhunkin novelliin. Joukossa oli pari hienoa juttua (Silent Traders jossa on kissoja, isiä, vaihtokauppoja ja hylkäämisiä, ja Missing jossa äiti ei ole ihan halukas myöntämään itselleen että tytär on lähtenyt kotoa omille teilleen), jokunen ihan ok juttu jotka luultavasti tosin unohdan pian ja pari jotka jäivät aika fragmenttisiksi ja joista en oikein ymmärtänyt mistä oli kyse.

(Hyvän matkaa kirjaa luettuani huomasin myös että Yuko Tsushima on Osamu Dazain tytär. Hyvä että en harrasta biografisia tulkintoja fiktiosta koska tuosta riittäisi jutunjuurta).

Ei kommentteja: