15.10.15

Aatoksia lähestyvistä kirjamessuista

Viikon päästä suunnilleen tähän aikaan on tarkoitus olla Pasilan tietämillä joko jo sisällä Messukeskuksessa tai ainakin matkalla sinne, tuolloin nimittäin on Helsingin kirjamessujen ensimmäinen päivä.

Olen yleensä suosinut käyntipäivänä torstaita, niin myös tänä vuonna, silloin ei ehkä ole niin paljon ohjelmaa kuin muina päivinä mutta riittävästi, ja hallissa voi kierrellä paremmin kun ei ole niin paljoa ruuhkaa (mahdollinen ruuhka konsentroituu ehkä joihinkin pisteisiin, koska torstaina paikalla on usein koululaisryhmiä).
Koska messujärjestävät toimittivat minulle bloggaripassin jolla pääsee useampana päivänä sisään, on aikeissa tulla myös sunnuntaina. Ja mahdollisesti saatan pyörähtää paikalla nopeasti myös perjantaina...

Olen lupautunut hengaamaan Boknäsin majoittamassa bloggaajapisteessä (sijainti 6r121) ainakin torstaina 13-15 ja sunnuntaina 12-13, tällöin saa ainakin tulla sanomaan hei (saatan siellä käydä hengähtämässä lyhyesti muulloinkin). Muulloin sitten seikkailen pitkin hallia: sielläkin saa moikkailla ja tulla vaikka nykimään hihasta jos putkinäköisesti huomioni on liian kiinnittynyt kirjoihin.

Käytännön messuvinkkien suhteen linkitän ensinnäkin Kirsin viimevuotiseen erinomaiseen postaukseen joka pätee myös tänä ja luultavasti myös ensi vuonna (tosin sillä huomiolla että itsehän olen kameli joka seikkailee koko päivän ilman vesipulloa...tunne itsesi).

Kierreltävissä kohteissa tullee tehtyä myös jonkin verran valikointia omien mieltymysten mukaan. Itse en seuraa niin innokkaasti tämän syksyn uutuuksia vaan luettavat valikoituvat laajemmasta aikaskaalasta, ja kun Emmauksen kirppiksen kirjaosastolla halvat kirjat tulevat sen verran tutuiksi että halpuus ei itseisarvoisesti ole suurin houkutin, niin tullen katselemaan erityisesti sellaisia kirjoja joita ei niin usein näe.
Antikvariaattiosastolla tulee siis varmasti koluttua, samoin kirjamessut ovat Paras Tilaisuus Ikinä tutustua pienkustantamoihin ja näiden tuotoksiin, joita ei usein löydy kirjakaupoista eikä aina helposti kirjastoistakaan. Noita on tarkoitus kiertää katselemassa, sen sijaan saattaa olla että nämä isommat paikat, mm. Otavan, Bonnierin, Akateemisen ja Suomalaisen osastot saattavat jäädä nopeaan silmäykseen...
Mutta tämä on käsky kaikille messuille tulijoille: muistakaa pienkustantamot, käykää tutustumassa niiden tarjontaan, sieltä löytyy aarteita. 

Puheita, haastatteluja, keskusteluja yms. on toki monilla lavoilla pitkin päiviä. Joitain kiinnostavia olen merkkaillut muistiin, vaikka kaikkiin ei tietenkään tule mentyä ja toisaalta pitää jättää myös serendipiteetille tilaa, istahtaa lähellä olevan lavan ääreen kun siltä tuntuu ja katsoa mitä siellä sitten ikinä tapahtuukaan.
Myönnän toki että itse suhtaudun hieman epäluuloisesti esim.kirjailijahaastatteluihin, usein ei niin kiinnosta tietää kirjailijan persoonasta sen enempää kuin mitä kirjasta paljastuu. Joskus käy myös niin että muodostan antipaattisen suhtautumisen johonkin kirjailijaan tämän julkisen esiintymisen perusteella, tietäen että tämä on jossain määrin epäreilua koska eihän esiintyminen ole asia jonka perusteella kirjailijaa pitäisi arvostella vaan kirjat, mutta...(ja että epävarma puhuja saattaa antaa itsestään tylyn ja ylimielisen kuvan)
Mutta toki hyviä aiheita ja hyviä puhujia riittää myös (ja kirjailijat joiden tuotantoon on jo tutustunut ovat "turvallisempia", minulle käy harvoin niin että petyn johonkuhun arvostamaani kirjailijaan, korkeintaan ummistan silmäni).

Mutta, tällaisia olen ainakin laittanut muistiin, ainakin joitain on tarkoitus käydä kuulemassa. Aika, paikka ja aihe, ylempänä linkitetystä messuohjelmasta löytyy lisätietoja aiheesta.

To 10.30 (Katri Vala): Rakkaudesta genreen (dekkareita, spefiä, historiallista viihdettä...)
To 11.30 (Sibelius): Onko aikakauslehdellä sukupuolta?
To 12.30 (Eino Leino): Tapio Tamminen: Kansankodin pimeämpi puoli (rotuoppeja ja kansalliskiihkoilua länsinaapurissa)
To 12.30 (Wine Corner): Janne Poikolainen: Musiikkifanius ja modernisoituva nuoruus (fanikulttuuri 50-luvulta 70-luvulle)
To 14.30 (Sibelius): Suomimytologia fantasiassa
To 16.00 (Wine Corner): Torni ja kierreportaat - valikoima W.B.Yeatsin runoja
To 17.00 (Takauma): Vapaus uskoa - vastuu kohdata: uskonnollinen monimuotoisuus eilen ja tänään (uskonnot ja monikulttuurinen yhteiskunta)

Pe 10.30 (Sibelius): Erkki Wuolijoki: Niskavuoren henki - viljapelloilta valkokankaalle (Niskavuori-sarjan syntysijat)
Pe 12.30 (Sibelius): Ville Similä & Mervi Vuorela: Valtio vihaa sua - suomipunk 1985-2015
Pe 13.00 (Aino): Historian viettelys (historiallinen romaani, miten ja miksi)
Pe 17.00 (Wine Corner): Avaimet menestyksekkääseen omakustantamiseen (erityisesti markkinointiin)
Pe 18.00 (Aino): Runo-nonstop: sukupuolittunut kulttuurijournalismi? (Nuori Voima)

La 11.00 (Louhi): Yusuf M. Mubarak: Suomen somalit
La 12.30 (Mika Waltari): Dekkarilauantai: Rakenne dekkarissa

Su 11.00 (Katri Vala): Leena Krohn: Erehdys
Su 11.00 (Aino): Vähemmistöt suomalaisessa kirjallisuudessa
Su 11.00 (Sibelius): Pienkustantajan profiili - kirjat ja tekijät marginaalissa
Su 13.00 (Kullervo): Onko virolainen (ja suomalainen) kirjallisuus pientä kirjallisuutta? (no, onko?)
Su 15.30 (Takauma): Suomen kirjailijaliitto esittää: kauhu suomalaisessa kirjallisuudessa
Su 17.00 (Katri Vala): Kirjallisuuden vastaanotto ja kritiikki

Myönnän että messujen teemamaa Venäjä on jäänyt suunnitelmissa kovin vähälle huomiolle, kun tunnen niin kovin vähän venäläistä nykykirjallisuutta ja toisaalta, kuten edellä sanoin, tuntemattomien kirjailijoiden haastatteluihin suhtaudun epäilyllä...

Mutjoo, tuossa on suunnitelmia, kerron sitten miten kävi. Nähdään messuilla!

8 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Mielenkiintoisia tärppejä olet laitellut, osa niistä kiinnostaa minuakin. Olen erittäin vanhanaikaiseen tyyliin rastittanut messulehden ohjelmistosta ne, jotka kiinnostavat. Minullakaan ei teemamaa pompsahda esille, koska kiinnostukseni venäläisessä kirjallisuudessa on edelleenkin lähinnä vanhemmassa tuotannossa.

Messuilla tavataan!

hdcanis kirjoitti...

Minäkin olen merkkaillut suoraan messulehteen kiinnostavimmat, jotka nyt sitten laitoin myös tänne (ja varmaan tässä vielä jos näkee muiden tärppilistoja tai selailee muuten lehteä nousee esille vielä "tuokin olisi kiva"-juttuja).
Ja tietty osa noista on aikoina jolloin en ajatellut messuille tulla tai ovat tuplabuukkauksia (erityiskiitos sunnuntaiaamupäivän triplasta, valitse nyt noista...)

No, toivottavasti bloggaajien parvihavainnointi antaa parhaat palat myös niistä jutuista joihin itse ei mene.

Leena Laurila kirjoitti...

En aikonut tänä vuonna osallistua, kun oli tarkoitus Turun messuille uusvanhana turkulaisena mennä. Kuinka ollakaan, en pitänyt turkulaisia messuja tänä vuonna kiinnostavina, jäi menemättä. Sen sijaan Helsingin tämän vuoden teemamaa eli Venäjä kiinnostaa kovasti. Valitsin myös torstain, vain ruuhkien välttämämiseksi. Se on messuilla inhottavinta, ruuhkat.
Minun listassani on ihan toiset valinnat, mutta yhden yhteisen löysin tuo Kansankodin pimeämpi puoli. Messuilemisiin!

hdcanis kirjoitti...

Minua olisi Turku voinut ohjelman puolesta kiinnostaakin mutta nollan euron matkakustannukset ovat vahva argumentti keskittyä Helsinkiin.

Ohjelmaahan tuolla riittää, just katsoin Norkun samantyylistä tärppilistaa ja ei tainnut olla yhtään samaa nostoa kuin minulla...mutta hyvähän se on että valinnanvaraa on. Messuilemisiin!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Minä olen vasta alustavasti vilkuillut ohjelmaa. Pitänee viikonloppuna oikein paneutua. Sen kyllä tiedän, että sunnuntaina sitten istutaan molemmat Boknäsin osaston sohvalla samaan aikaan ;-)

hdcanis kirjoitti...

Jesh, silloin ainakin nähdään :)

Taika / Kirjasfääri kirjoitti...

Muistelen edelleen lämmöllä viimevuotisia messuja, joilla kysyin yhdeltä antivaristilta Borgesia, ja se sanoi, että tuolla vastapäätä on, mutta näköjään joku ehti just ennen sua. Ja sit sä toit sen kirjan mulle pari tuntia myöhemmin, koska tiesit että etsin sitä. <3 Messuilla nähdään!

hdcanis kirjoitti...

Bloggaajien hivemind toimii ajoittain :)
Kyseinen kirja tuli vastaan myös pari viikkoa sitten Emmauksessa, laitoin myyntiin summalla joka oli aika lähellä divarihintaa ja kyllähän se aika pian meni...(mutta oli siis ensimmäinen kerta kun moisen siellä näin)