Olen blogissani aika ajoin viittaillut Peter Boxallin toimittamaan kirjalistaan 1001 Books You Must Read Before You Die. Vaikka lukemistani kirjoista suurin osa tuleekin valituksi muista syistä niin aika ajoin on myös tullut otettua listalta vinkkejä, ja LibraryThingissa olen mukana 1001 Books -ryhmässä omia lukemisia merkkailemassa ja muiden keskusteluja kirjoista seuraamassa. Vaikka mukana onkin kirjoja joiden lukeminen ei ole ollut mitenkään innostava kokemus, niin on sieltä tullut löydettyä myös teoksia jotka ovat olleet erinomaisia ja kirjailijoita joilta olen sittemmin päätynyt lukemaan muutakin tuotantoa, ja näistä ainakin osa olisi hyvinkin sattanaut jäädä löytymättä ilman listaa...
Kun tästä listasta oli taas puhetta siellä täällä (mm. Ullan ja Ompun blogeissa) ja muutama muu on jo paremmin listaan perehtynyt (mm. Marile ja Juha) niin kävin nappaamassa Ompun blogista myös itselleni välilehden 1001-listalle, löytyy tuolta ylhäältä tai täältä.
Lukemiani kirjoja olen merkkaillut väreillä, keltaisella niitä joista olen blogannut ja vihreällä niitä joita olen lukenut mutten blogannut. Tietysti mukana on joitain tapauksia joista on hieman epämääräistä sanoa olenko lukenut ne vai en, päädyin siis merkkaamaan mm. Aisopoksen sadut ja Tuhannen ja yhden yön tarinat luetuiksi vaikken ihan koko laajuutta olekaan lukenut, valikoimia vain...ja toisaalta joukossa oli pari kirjaa jotka muista aloittaneeni mutten ole ihan varma luinko niitä koskaan loppuun, jotka jäivät merkkaamatta (Casino Royale, Liisan seikkailut Ihmemaassa). Ja tietysti kirjoja jotka muistan lukeneeni mutten välttämättä juuri mitään sisällöstä, tai kirjoja jotka muistan jättäneeni kesken (näistä osaan pitää palata joskus, osa saa jäädäkin lukematta).
Jatkossakin tulee kirjoja tuolta mutta myös muualta (hyllyssä odottaa lukemista pari listakirjaa, toisaalta kun kävin läpi vanhempia bloggauksia niin ihmettelin useita hienoja teoksia jotka eivät listalle olleet kelvanneet...)
11 kommenttia:
Olen miettinyt millä perusteella tämä lista on tehty... Sehän on vain yksi näkemys...
Katselin lukulistaasi, lista on varsin monipuolinen ja olet lukenut paljon sellaista, mitä en itse ole lukenut, mutta on jonkin verran toisinkin päin :)
Katriina, jos olen oikein ymmärtänyt niin tämä ei ole täysin yhden ihmisen kontrolloima (vaikka Peter Boxalliin tässä viitataankin). Kokoomakirjaa kirjoittamassa on useita ihmisiä eri maista, jotka ovat todennäköisesti myös antaneet ehdotuksia mitä kirjoja pitäisi olla mukana (eli luultavasti esim. Suomesta on ollut yksi toimittaja joka on ehdottanut muutamaa kirjaa joista mukaan on sitten valikoitunut jollain prosessilla ne mitä siellä on).
Tästä syystä mukana on myös joitain aika...erikoisia valintoja ja mukaan on päätynyt mm. jokunen kirja joita ei ole ikinä käännetty englanniksi (Jo Jung-Raen Taebek Mountains on kuulemma moniosainen kirjasarja joka korean lisäksi löytyy kuulemma ranskaksi, suurin haaste lienee Henruy Walda-Sellassen The New World josta LibraryThing-ryhmäläiset eivät ole löytäneet mitään tietoa onko sitä ikinä käännetty millekään muulle kielelle vai pitääkö koko listan läpilukijan osata amhaaria...)
Ja lista tietysti keskittyy kaunokirjallisuuteen, ja mukana ei ole näytelmiä tai runoutta (paitsi ilmeisesti yksi vanhempi eeppinen runoteos Portugalista) ja novelleihinkin suhtaudutaan vähän nitkaisesti (vaikka mukana on joitain novellikokoelmia ja yksittäisiä novelleja)
Eihän tietenkään mikään lista ole täydellinen mutta minusta tämä täyttää kohtalaisesti tehtävänsä eli antaa monipuolisesti lukuvinkkejä.
Jokke, niinhän tämä menee, listalla on niin kirjoja jotka "kaikki" ovat lukeneet (pitääkö tämä oikeasti paikkansa vai ei onkin eri asia, minulta puuttuu vielä aimo joukko tällaisia) mutta myös varsin obskuuria tavaraa joiden päätyminen luettavaksi voi olla aika satunnaista.
Olenkin joskus postauksiasi lukiessani pohtinut, paljonko olet ehtinyt kahlata tuota listan "obskuurimpaa" päätä. Hyvin näyttää etenevän.
Listauksen uudemmassa laitoksessa on pudonnut paitsi elävien kirjailijoiden teoksia pois, myös noita antiikin romaaneja. Jos ne episodimaiset seikkailukertomukset hyväksytään romaaneiksi, niin miksei sitten esimerkiksi Lohilaaksolaisten saagaa? Snif.
No, kaikkien on tehtävä valintoja, koska kaikkea ei voi lukea.
On niitä tosiaan muutama tullut poimittua mukaan, ja tietysti vaikuttaa mikä on missäkin tuntemattomampaa, englanninkielisessä kulttuuripiirissä joku Muriel Spark tai James Hogg on aika tuttuja mutta Suomessa jokseenkin tuntemattomia, kun taas kaikkien listattujen Böllin kirjojen lukeminen ei täällä ole niin harvinaista, vaikka Amerikassa ei niin tunnettu olekaan...ja japanilaista kirjallisuutta kun tulee luettua muutenkin paljon niin myös listattuja kirjoja sieltä (sieltä minulla odottaakin pari seuraavaa teosta hyllyssä...)
Mutjoo, paljon on tietysti myös puuttuvia, ja noissa protoromaaneissa olisi varmaan löytynyt lisääkin kansainvälisesti otollisia teoksia. Joku saaga olisi ollut kiva, ja just aloitin varhaisen ranskalaisen romaani joka periaatteessa olisi myös ihan hyvin voinut olla mukana (tai saman kirjailijan toinen jo lukemani romaani).
Mukavaa, että postasit oman listasi. Tuolta on hyvä seurata, kun bloggauksia en aina huomaa.
Kiinnitin nyt listallasi huomiota, että olet lukenut Perecin Elämän käyttöohjeen. Vähän nyt kauhistuttaa, kun valitsin sen klassikohaasteseen. Pitäisi varmaan jo kohta aloittaa, jos meinaan saada sen loppuun. En nyt kyllä sitä vaihda, sisulla mennään. Vaikka sitten sillä tutulla xx sivu/päivä -tyylillä.
Kyllä se on ainakin tutustumisen arvoinen, ja varmaan kirja jota voi lukea kevyemmin ja raskaammin, kevyemmällä antaa niiden juttujen vaan tulla ja kun vastaan tulee tolkuttoman pitkä lista niin suosiolla hyppää vain sen yli, raskaammalla voi sitten käyttää aikaa tarkkaillen yksityiskohtia ja niiden välisiä yhteyksiä...mutta luuulen kyllä että löydät siitä paljon positiivista :)
Kunhan ehdin viimeistellä listani. Yritän saada nimet suomeksi. Olen miettinyt luettujen merkitsemistä, mutta en minä muista, olenko lukenut vai en. Toisaalta minua ärsyttää, kun tekijä on listalla, mutta sitten kirja onkin joku muu. Tai ainakin monta tulisi palauttaa mieleen. Toisaalta Liisa ihmemaassa on hyvä esimerkki, olen lukenut, mutta kun luin sen kymmenen vuotta sitten Mieleen ja rakkauteen, se muuttui toiseksi kirjaksi, eikä ainakaan lastenkirjaksi.
Silti pidän tuosta paksusta kirjasta. Se on hyvin virikkeellinen. Löydän siitä luettavaa. Pidin myös Ruotsin versiosta.
Joo, saattaa tulla tietysti vielä yllätyksiä vastaan että kas, olenkin jo lukenut tämän. Ja myös muunlaisia oivalluksia että tämäkin on luettu (kuten vaikka Ompun blogissa keskustelussa mainittu Italo Calvinon Our Ancestors, joka on yhteisnide kirjoista Halkaistu varakreivi, Paroni puussa ja Ritari jota ei ollut olemassa. Tämän huomaamisessa meni oma aikansa ja erityisen hölmöä se oli koska minä olen jopa lukenut tuon englanninkielisen niteen, tuolloin kun oli toivotonta löytää Ritaria tai Varakreiviä kirjastosta tai divarista...).
Piti myös muistella esim. Jhumpa Lahirin lukemisiani, olen lukenut ainakin Interpreter of Maladiesin ja epämääräisesti muistelisin että jonkun muunkin mutta se ei tainnut olla se listattu Namesake. Kai.
Ja totta on että moni kirja ansaitsisi uudelleenluennan, muutama on luettu joskus teininä ja nykyminä saattaisi nähdä ne aika lailla uudella tavalla...
Ruotsin 1001 Böcker on kyllä myös jännä, vaikka se olisi ehkä myös hyötynyt vähän useammasta tekijästä kuin yhdestä, vähän laajentamaan näkökulmia ja valikoimia. Mutta noin muuten hyvä idea tehdä samantyylistä listaa mutta siirtää fokus selkeästi toisen kulttuurin näköiseksi, toivoisin näkeväni muiltakin tällaisia vetoja (netissä silmäilin jotain 1001 livres -listaa mutta se näytti samalta kuin Boxallin lista ranskankielisillä nimikkeillä, jos muutoksia oli niin ne olivat vähäisiä).
joo, ostin tuon kirpparista eurolla, en sen takia et lukisin kaikki kirjat, mut joitakin vihjeitä varmasti löytyy.
Ideointiin tämä onkin paras. Jossain tuli jo pohdittua että tässä saattaa tulla jossain vaiheessa piste että listaa on lukenut jo niin paljon että suunnilleen kaikki jäljelläkin olevat kirjat ovat toisen käden kautta tuttuja ja ehkä sellaisia joista voi sanoa että ne eivät nyt enää niin kiinnosta, kiinnostavat kirjat löytyvät jo listan ulkopuolelta...mutta luulen että se raja tulisi vastaan vasta jossain 800 kirjan jälkeen.
(Olen katsellut vastaavaa kirjaa "1001 levyä" jossa olen aika lailla sillä rajalla kun olen kuullut 600-700 levyä listalta, suurimman osan lopuista tiedän ainakin jotenkuten genren, tekijän tai yksittäisten kappaleidne kautta eikä moni niistä enää kiinnosta...kirjalista on monipuolisempi joten saturaatiopiste tullee myöhemmin)
Lähetä kommentti