22.10.15

Helsingin kirjamessuilla - torstai

Kuten männäviikolla oli puhetta, on nyt kaupungissa kirjamessut ja sinne vie bloggarin tie jo torstai-aamupäivänä kaikkien koululaisryhmien keskelle...eli kymmenen maissa lähdin kotoa ja messukeskuksen ovesta sisään 10.15 (hei vaan eräätkin siilinjärveläiset jotka lähtivät matkaan aamuyöstä...)

Heti aulassa törmäsin Katjaan, ja tämän jälkeen kun lähdin kiertämään hallia niin muitakin tuttuja tuli tavattua ja tervehdittyä, siinä määrin että olin jo moikkaamassa tutun näköistä miestä kunnes hoksasin tämän olevan kirjailija Philip Teir (joka, puolustuksekseni, näyttää kyllä vähän yhdeltä heippatutultani jota en ole pariin vuoteen nähnyt).
Samoin olin laittanut etukäteen mieleen kolme uutuuspuolen kirjaa jotka ainakin halusin ostaa, ja kävin ne nopeasti poimimassa mukaan (ja siinä sivussa vielä neljännen kirjan).

Kiertelyn jälkeen suuntasin Eino Leino -lavan ääreen, jossa näin taas Philip Teirin, haastattelemassa Tapio Tammista tämän kirjasta Kansankodin pimeämpi puoli.

Aiheena oli rotuopit, kansalliskiihkoilu, eugeniikka ja uusnatsismi Ruotsissa, alkaen 1800-luvulta ja edeten tähän päivään. Aihe ei minulle ollut ihan uusi, olin aiemmin Ruotsin historiaan tutustuessa törmännyt 1900-luvun ensimmäisen puoliskon yhteiskuntasuunnitelma-ajatuksiin jotka nykyvinkkelistä katsottuna näyttivät toki hyvin oudoilta ja irvokkailta mutta jotka aikanaan olivat puhdasta valtavirtaa (eivätkä suinkaan mitään äärioikeiston yksityisomaisuutta...). Toki haastattelussa vertailtiin kirjassa esitettyjä ilmiöitä Suomen vastaaviin ja todettiin historiallisia eroja (suomalaisethan eivät olleet puhtaita arjalaisia toisin kuin ruotsalaiset) mutta samalla huomioitiin että Suomen nykyinen kehitys muistuttaa Ruotsin vastaavaa 90-luvulla...

Täältä suuntasin viettämään jonkin verran aikaa Boknäsin osastolle (6r121) bloggaripisteelle, ensin Kirjakko-Marin ja sitten Tarukirja-Margitin kanssa. Vähän viimevuotiseen tapaan kävijämäärä ei ollut valtaisa mutta niiden, jotka pysähtyivät, kanssa tuli sitten helposti juteltua 15 minuuttia tai puoli tuntia...(ja karkkikulhon houkuttelemilta koululaisilta saatiin selvyyttä mieltä kutkuttaneeseen kysymykseen eli millaisia tehtäviä nämä oikein messuilla suorittavat (toivottavasti M.A. Castren -osasto löytyi))

Tämän jälkeen hieman lisää kiertelyä...


Vaikka onkin hieman todettava, että kirjasaalis jäi pieneksi, niiden aluksi ostamieni neljän kirjan jälkeen ei löytynyt oikein mitään "kas, tuonhan minä ehdottomasti haluan"-löytöjä, divariosastoja tuli koluttua mutta jotenkin niiden käännöskauno-osuudet jäivät aika laihoiksi (ainakin jos ei kerää Keltaista kirjastoa).
Muutamia tuli tietysti huomioitua että jos tulevina päivinä osuvat otollisesti vielä silmään niin sitten ehkä (jos ei siihen mennessä ole varastoista kaivettu esille juuri ne kirjat jotka minä haluan). Uutuuspuolellakin muutama nimi on harkinnassa, katsotaan sitten (ylläoleva kuva muuten SKS:n valikoimasta, josta perinteisesti löytyy kaikenlaista kuumottavaa...)

Sitten seuraavaan happeningiin Wine Corneriin, jossa Piritta Maavuori haastatteli kääntäjä Jyrki Vainosta uudesta W.B.Yeats -kokoelmasta.

Runoja luettiin ja Valtonen kertoi Yeatsin kirjailijalaadusta, kiinnostuksenkohteista ja 150v-juhlavuodesta. (Ja kirja on kyllä nätin näköinen ja kai sitä Yeatsia pitäisi joskus lukea).
(Noin muuten on todettava että Wine Corner ei ole kovin ihanteellinen haastattelutila, äänentoisto ei ihan huippua ollut ja taustahäly vähän ongelma...ihan edessä istumalla tällainen heikkokuuloinen pystyi seuraamaan keskustelua, vielä huonokuuloisempi ei edes siinä...)

Sitten vielä vähän aikaa vapaata kiertelyä (ja pari tuttua lisää ja huhuja joistain joita en tavannut mutta jotka siellä kuulemma silti olivat). Ja lopuksi kotiin.

Tämän päivän ostokset rajoittuivat tosiaan neljään kirjaan jotka on kaikki ostetu uusina (ja kaksi vieläpä ilmestynyt tänä syksynä)

Kirsti Ellilän uusi Hemming-elämäkerta piti tottakai käydä hakemassa ja Laudato si kiinnosti myös kun siitä niin paljon puhutaan. Vladimir Bartolin Alamutista olen nähnyt sen suuntaisia kommentteja että siihenkin halusin tutustua ja siinä sivussa tuli sitten Mansardan tiskillä puheeksi aiemmin kiinnostanut aihe, itä-keski-eurooppalaiset dekkarit. Niitä ei ilmeisesti kovin paljoa suomeksi löydy mutta onpahan tämä slovenialainen Hautajaisilveily halvalla tarjolla, joten kokeillaan.

Huomenna on tarkoitus piipahtaa messuilla ainakin parin puheen verran (muttei koko päivää), lauantain jätän väliin ja sunnuntaina sitten taas palataan astialle. Toivottavasti nähdään siellä.
(ja taas kiitos messujärjestäjälle bloggaripassista). 

8 kommenttia:

Arja kirjoitti...

Ai niin, se oli Teir, näin kaverin ja aattelin että tutunnäköinen, mutten tunnistanut ennen kuin nyt! Joo, Wine Cornerissa on lieviä kuulemisongelmia, kun Katri Vala -lava on ihan vieressä ja sieltä kuuluu puhe selkeästi. Voisi vetää sitä lasiovea välillä enemmän kiinni. Mutta hienoa oli kirjavinkkejä antaa Boknäsin osastolla. Ja monia hyviä tyyppejä tapasin päivän mittaan, eli tyytyväinen (blogissa raporttia). En keskity osteluun, paitsi joululahjoja joo. Huomenna taas, nähdään!

Suketus kirjoitti...

Käväisin eilen kurkkaamassa parin viimeisen tunnin meiningin (ja omista tärpeistäni kiinnostavan infosota-keskustelun), ja tänään on tarkoitus palata asiaan siinä puolenpäivän jälkeen. Toivottavasti tänään nähdään! (Ja eilisen tehoiskun aikana ehdin jo ostaa 5 kirjaa.......)

Johanna kirjoitti...

Hauska juttu tuo että luulit kirjailijaa tutuksesi :D

Margit kirjoitti...

Kiva raportti! Muistit nuo koululaisetkin.

hdcanis kirjoitti...

Näitähän sattuu aina joskus, kun näkee jonkun jonka tietää tuntevansa jostain mutta hetken kestää tajuta mistä (pätee myös esim. lähikaupan kassoihin jos heidät näkee jossain muussa yhteydessä). Kasvomuistini ei ole raudanluja.

Mai Laakso kirjoitti...

Kiva postaus. Kylläpäs olet ahkera, kun käyt monena päivänä.
Turun messuillakin oli ääniongelma joka puolella, ehkä paras kuuluvuus oli kouluikäisille kirjoittavien nurkkauksessa. Koululaiset saivat haastatella kirjailijoita, joten se oli ehdoton suosikkini.
Itse mietin ja harkitsen jaksanko lähteä Turusta Helsinkiin, vaikka messut kiinnostavat kovasti. Voi olla, että löhöilen ja luen kirjoja ;)

bleue kirjoitti...

Mukava lukea näitä raportteja :)!

hdcanis kirjoitti...

Lukeminen on tietysti aina hieno juttu vaikka kiva sitä on myös rytmittää tällaisilla tapahtumillakin.
Turun messuille pitäisi kyllä joku kerta mennä...

Ja mielelläni luen myös muiden raportteja, mukava nähdä välähdyksiä myös sieltä minne ei itse päässyt. Parviäly ja silleen.