Viikon päästä suunnilleen tähän aikaan on tarkoitus olla Pasilan tietämillä joko jo sisällä Messukeskuksessa tai ainakin matkalla sinne, tuolloin nimittäin on
Helsingin kirjamessujen ensimmäinen päivä.
Olen yleensä suosinut käyntipäivänä torstaita, niin myös tänä vuonna, silloin ei ehkä ole niin paljon ohjelmaa kuin muina päivinä mutta riittävästi, ja hallissa voi kierrellä paremmin kun ei ole niin paljoa ruuhkaa (mahdollinen ruuhka konsentroituu ehkä joihinkin pisteisiin, koska torstaina paikalla on usein koululaisryhmiä).
Koska messujärjestävät toimittivat minulle bloggaripassin jolla pääsee useampana päivänä sisään, on aikeissa tulla myös sunnuntaina. Ja mahdollisesti saatan pyörähtää paikalla nopeasti myös perjantaina...
Olen lupautunut hengaamaan
Boknäsin majoittamassa bloggaajapisteessä (sijainti 6r121) ainakin torstaina 13-15 ja sunnuntaina 12-13, tällöin saa ainakin tulla sanomaan hei (saatan siellä käydä hengähtämässä lyhyesti muulloinkin). Muulloin sitten seikkailen pitkin hallia: sielläkin saa moikkailla ja tulla vaikka nykimään hihasta jos putkinäköisesti huomioni on liian kiinnittynyt kirjoihin.
Käytännön messuvinkkien suhteen linkitän ensinnäkin
Kirsin viimevuotiseen erinomaiseen postaukseen joka pätee myös tänä ja luultavasti myös ensi vuonna (tosin sillä huomiolla että itsehän olen kameli joka seikkailee koko päivän ilman vesipulloa...tunne itsesi).
Kierreltävissä kohteissa tullee tehtyä myös jonkin verran valikointia omien mieltymysten mukaan. Itse en seuraa niin innokkaasti tämän syksyn uutuuksia vaan luettavat valikoituvat laajemmasta aikaskaalasta, ja kun Emmauksen kirppiksen kirjaosastolla halvat kirjat tulevat sen verran tutuiksi että halpuus ei itseisarvoisesti ole suurin houkutin, niin tullen katselemaan erityisesti sellaisia kirjoja joita ei niin usein näe.
Antikvariaattiosastolla tulee siis varmasti koluttua, samoin kirjamessut ovat
Paras Tilaisuus Ikinä tutustua pienkustantamoihin ja näiden tuotoksiin, joita ei usein löydy kirjakaupoista eikä aina helposti kirjastoistakaan. Noita on tarkoitus kiertää katselemassa, sen sijaan saattaa olla että nämä isommat paikat, mm. Otavan, Bonnierin, Akateemisen ja Suomalaisen osastot saattavat jäädä nopeaan silmäykseen...
Mutta tämä on käsky kaikille messuille tulijoille: muistakaa pienkustantamot, käykää tutustumassa niiden tarjontaan, sieltä löytyy aarteita.
Puheita, haastatteluja, keskusteluja yms. on toki monilla lavoilla pitkin päiviä. Joitain kiinnostavia olen merkkaillut muistiin, vaikka kaikkiin ei tietenkään tule mentyä ja toisaalta pitää jättää myös serendipiteetille tilaa, istahtaa lähellä olevan lavan ääreen kun siltä tuntuu ja katsoa mitä siellä sitten ikinä tapahtuukaan.
Myönnän toki että itse suhtaudun hieman epäluuloisesti esim.kirjailijahaastatteluihin, usein ei niin kiinnosta tietää kirjailijan persoonasta sen enempää kuin mitä kirjasta paljastuu. Joskus käy myös niin että muodostan antipaattisen suhtautumisen johonkin kirjailijaan tämän julkisen esiintymisen perusteella, tietäen että tämä on jossain määrin epäreilua koska eihän esiintyminen ole asia jonka perusteella kirjailijaa pitäisi arvostella vaan kirjat, mutta...(ja että epävarma puhuja saattaa antaa itsestään tylyn ja ylimielisen kuvan)
Mutta toki hyviä aiheita ja hyviä puhujia riittää myös (ja kirjailijat joiden tuotantoon on jo tutustunut ovat "turvallisempia", minulle käy harvoin niin että petyn johonkuhun arvostamaani kirjailijaan, korkeintaan ummistan silmäni).
Mutta, tällaisia olen ainakin laittanut muistiin, ainakin joitain on tarkoitus käydä kuulemassa. Aika, paikka ja aihe, ylempänä linkitetystä messuohjelmasta löytyy lisätietoja aiheesta.
To 10.30 (Katri Vala): Rakkaudesta genreen (dekkareita, spefiä, historiallista viihdettä...)
To 11.30 (Sibelius): Onko aikakauslehdellä sukupuolta?
To 12.30 (Eino Leino): Tapio Tamminen: Kansankodin pimeämpi puoli (rotuoppeja ja kansalliskiihkoilua länsinaapurissa)
To 12.30 (Wine Corner): Janne Poikolainen: Musiikkifanius ja modernisoituva nuoruus (fanikulttuuri 50-luvulta 70-luvulle)
To 14.30 (Sibelius): Suomimytologia fantasiassa
To 16.00 (Wine Corner): Torni ja kierreportaat - valikoima W.B.Yeatsin runoja
To 17.00 (Takauma): Vapaus uskoa - vastuu kohdata: uskonnollinen monimuotoisuus eilen ja tänään (uskonnot ja monikulttuurinen yhteiskunta)
Pe 10.30 (Sibelius): Erkki Wuolijoki: Niskavuoren henki - viljapelloilta valkokankaalle (Niskavuori-sarjan syntysijat)
Pe 12.30 (Sibelius): Ville Similä & Mervi Vuorela: Valtio vihaa sua - suomipunk 1985-2015
Pe 13.00 (Aino): Historian viettelys (historiallinen romaani, miten ja miksi)
Pe 17.00 (Wine Corner): Avaimet menestyksekkääseen omakustantamiseen (erityisesti markkinointiin)
Pe 18.00 (Aino): Runo-nonstop: sukupuolittunut kulttuurijournalismi? (Nuori Voima)
La 11.00 (Louhi): Yusuf M. Mubarak: Suomen somalit
La 12.30 (Mika Waltari): Dekkarilauantai: Rakenne dekkarissa
Su 11.00 (Katri Vala): Leena Krohn: Erehdys
Su 11.00 (Aino): Vähemmistöt suomalaisessa kirjallisuudessa
Su 11.00 (Sibelius): Pienkustantajan profiili - kirjat ja tekijät marginaalissa
Su 13.00 (Kullervo): Onko virolainen (ja suomalainen) kirjallisuus pientä kirjallisuutta? (no, onko?)
Su 15.30 (Takauma): Suomen kirjailijaliitto esittää: kauhu suomalaisessa kirjallisuudessa
Su 17.00 (Katri Vala): Kirjallisuuden vastaanotto ja kritiikki
Myönnän että messujen teemamaa Venäjä on jäänyt suunnitelmissa kovin vähälle huomiolle, kun tunnen niin kovin vähän venäläistä nykykirjallisuutta ja toisaalta, kuten edellä sanoin, tuntemattomien kirjailijoiden haastatteluihin suhtaudun epäilyllä...
Mutjoo, tuossa on suunnitelmia, kerron sitten miten kävi. Nähdään messuilla!