13.5.15

Seicho Matsumoto - Junaongelma


Matsumoton dekkarinovelleja luin aiemmin ja huomasin että yksi kirjansa on ilmestynyt Sapo-sarjassa suomeksi (suom. englannista Kristiina Kivivuori). Joten piti kokeilla.

Merenlahden rannalta löytyy kuollut mies ja nainen sylikkäin: mies on X-ministeriön virkamies, nainen tarjoilija eräässä ravintolassa jossa mies oli käynyt asiakkaana. Rakastavaisen parin kaksoisitsemurhaltahan tämä näyttää, Japanissa on moisia nähty ja sellaisena tämä melkein sivuutetaankin, jos ei paikallinen etsivä olisi kiinnittänyt huomiota pariin outoon yksityiskohtaan, jotka eivät ehkä merkitse mitään mutta...liittyykö itsemurha jotenkin niihin korruptiopaljastuksiin joiden tutkiminen X-ministeriössä on aloitettu? Ja miksi eräs kuolleiden henkilöiden yhteinen tuttu on kuin sattumalta ollut parissa tapaamisessa jotka antavat tälle tutulle raudanlujan alibin kuolemantapaukseen, mutta jotka vaikuttavat hyvin tarkkaan suunnitelluilta nimenomaan antamaan kyseiselle henkilölle alibi...

Kirjan nimikin jo vihjaa että tämä on sellainen aika kuiva arvoitusdekkari jossa kiinnitetään paljon huomioita junien aikatauluihin ja sen sellaisiin, poliisityöskentelyä jossa värikkäät persoonat eivät kovinkaan paljoa pääse esille ja jossa on aika selvää että kuka on syyllinen mutta ongelma on miten rikos on tehty...siinä lajissaan tietysti varsin mainio, ja toki siellä sivussa on myös hieman erilaista miljöötä, japanilaista kulttuuria jossa rakastavaisten kaksoisitsemurhat ovat rutiinitapauksia ja muuallakin on omia omituisuuksia.
Viehättävä ajatus oli myös sama kuin joissain noista edellisne novellikokoelman jutuista, että jutun purkautuminen ei ala murhaajan tekemästä huolimattomuusvirheestä vaan päinvastoin liioitelluista varotoimenpiteistä joilla saa vain huomion kiinnitettyä itseensä: jos olisi vaan antanut mennä ikään kuin ei tietäisi mistään mitään niin olisi voinut käydä paremmin. 

2 kommenttia:

Kirjavuorenpeikko kirjoitti...

Haa! Olen lukenut tämän joskus lapsena, tykkäsin kovasti! Mitään en tosin enää muista. Kiitos kun muistutit kirjan olemassaolosta.

hdcanis kirjoitti...

Haa, tämä on siis jollekulle tuttu :)

Vähän mietin että kuinkakohan hyvin tämä menisi nykyisille dekkarilukijoille, toisaalta tällainen niukka pulmadekkari on mennyt aika paljon muodista (ja oli mennyt jo 80-luvulla jolloin tämä ilmestyi suomeksi, alkukielellä 1957), toisaalta tässä on vähän samaa kuin jossain CSI:ssa...