30.11.12

Marraskuun luetut

Samuel Delany - Hogg
Charles Dickens - Joululaulu
Yasutaka Tsutsui - The Girl Who Leapt Through Time
Pär Lagerkvist - Sibylla
William Gibson - Neurovelho

Carlo Levi - Christ Stopped at Eboli

Scott McCloud - Making Comics

Ei tälläkään kertaa mitenkään valtavia lukumääriä. Tai oikeasti sarjakuvia on tullut luettua paljon mutten nyt tähän niitä listaile...Ja sekalaisia tietokirjoja osaksi luettuna, osaksi selattuna, esim. se aikaisemmassa merkinnässä mainittu Suomen kansallisfilmografia osa 8 (niitä edellisiäkin osia on tullut selailua tässä viime kuukausina).

Monista luetuista on tullut myös kirjoitettua jo. Lagerkvististakin tulee varmaan kirjoitettua jossain vaiheessa, tarkoituksena on lukea koko neljän kirjan jatkumo.

Scott McCloudin kolmas sarjakuva-tietoteos on myös hyväksi havaittu. Ensimmäinen kirja, Understanding Comics, joka on suomeksikin ilmestynyt nimellä Sarjakuva - Näkymätön taide, on ehdottomasti suositeltava kaikille sarjakuvasta kiinnostuneille, siinä käsitellään taidemuodon historiaa ja teoriaa runsaasti mutta silti helposti omaksuttavasti, ja myöhemmissä kirjoissa oletetaan kirjan olevan tuttu.
Toinen kirja, Reinventing Comics, ei sitten niin hyvin toimi. Se keskittyy enemmän julkaisemiseen ja kustantamiseen, ja suuri paino annetaan nettisarjakuvalle ja sen julkaisumalleille. Tämä osuus ei ollut alun alkaenkaan kai ihan maailman realistisin ja digitaalijulkaisu on mennyt aika lailla omia latujaan, ja muutenkin kirjan sisältö on kiinnostava ehkä amerikkalaisen sarjakuvakentän sisältä katsottuna mutta eurooppalainen ja suomalainen sarjakuvakenttä on aika lailla eri...jotain kiinnostavia ideoita tässäkin on ja hyviä lukuvinkkejä tietysti, muttei paljoa menetä vaikka tätä ei lukisikaan.
Tämä kolmas osa onkin sitten taas askel parempaan suuntaan, tällä kertaa aiheena sarjakuvien tekeminen painottuen erityisesti kerrontateknisiin seikkoihin (niitä "näin piirrät ihmishahmon" oppaita yms löytyy muualta, nuo osuudet kirjassa pääasiassa skipataan). Ja vaikkei tekisikään sarjakuvia niin lukijallekin tämä antaa paljon, mukana on tutumpaa peruskamaa mutta myös joitain kiinnostavia "enpäs ole tullut ajatelleeksi"-huomioita.

Joulukuun lukemisiin kuuluu ainakin kirjabloggaajien joulukalenteri, jonka ensimmäinen luukku avautuu huomenna Tuolla toisen tähden alla ja yksi luukku löytynee aikanaan myös tästä blogista...

2 kommenttia:

jaana kirjoitti...

Haastoin sinut tekemään oman listasi Melenderin tapaan. Minä jo tein oman listani.

Kirsi Hietanen/Kirsin kirjanurkka kirjoitti...

Haasteita pukkaa, samoin tunnustuksia. Omasta blogistani löydät yhden Sinulle osoitetun!