6.1.18

Lat - Kampung Boy & Town Boy


Luin nämä kaksi sarjakuvakirjaa jo aiemmin (ja väärässä järjestyksessä, ensin tämän Town Boyn ja vasta sitten ensimmäisen Kampung Boyn) mutta mieleen tuli että nämähän sopivat hyvin Kukko kainalossa -haasteeseen. Joten hain tämän kirjan uudestaan kirjastosta että voin blogata.

Lat on nimittäin malesialainen pilapiirtäjä joka näissä kahdessa kirjassaan kertoo nuoruudestaan 50-60-luvulla, ensimmäiset kymmenen vuotta pienessä maalaiskylässä, jonka jälkeen perhe muutti isompaan kaupunkiin Ipohiin, jossa vietetyistä teinivuosista kertoo tämä toinen kirja.
Kumpikin osa on aika leppoisan humoristisia ja sympaattisia, eikä kai tietyissä olennaisissa asioissa kauheasti eroa lapsuuksista tai nuoruuksista missä tahansa vaikka toisaalta arkisen elämän ja miljöön kuvauksessa nämä ovat kyllä varsin hienoja teoksia, lapset leikkivät ja perhe kasvaa, ja teininä ihastellaan sitä hottista tyttöä, joka tuleekin kysymään neuvoa kouluhommissa koska tietää että päähenkilö osaa piirtää (Latin ensimmäisiä sarjakuvia julkaistiin kun tekijä oli 13-vuotias), ja koulukaverilla on kaikki levyt, Bill Haleyt, Elvikset, Beatlesit, Cliff Richardit...

 

Kerronta vaihtelee pitkin kirjaa, on lyhyitä tekstikappaleita, on ruutujaoteltua sarjakuvaa, on koko sivun tai aukeaman kokoisia kuvia, ja näiden välillä vaihdellaan hyvinkin vauhdikkaasti, ihan perinteistä sarjakuvaa tämä ei siis ole. Ja kerrontakin hyppii anekdootista ja välähdyksestä toiseen, niin mitään kattavaa elämäkertaa ei pyritäkään muodostamaan.
Piirrostyylistä tuli minulle mieleen vähän Sergio Aragones, henkilöt ovat usein hyvin voimakkaasti karrikoituja ja venyteltyjä, kun taas taustoja ja paikkoja Lat tarpeen mukaan (erityisesti niissä sivun tai aukeaman kuvissa) piirtää hyvinkin realistisella otteella.
Näin yhteisvaikutelmaksi ei tulekaan että tässä ollaan kertomassa mitään erityistä tarinaa, vaan ennemmin luodaan ajan ja paikan tuntua ja ilmapiiriä. Ja se välittyykin hyvin miellyttävästi ja kiinnostavasti.

Ja toinen osuma Sarjakuvahaasteeseen (Helmet-haasteeseenkin tällä osuisi aika moneen kohtaan, mutta taidna jättää sitä yhtä pakollista lukuunottamatta sarjakuvat haasteen ulkopuolelle).

Ei kommentteja: