24.1.18

Josiane Balasko - Asiakas


Kirjan skenaariossa on vähän samaa kuin muutaman vuoden takaisessa suomalaisessa Miehen työ -elokuvassa: nuori remonttimies Marco saa eräällä remonttikeikalla asiakkaalta hieman vanhemmalta naisasiakkaalta kuulla että lisätienestiä olisi luvassa jos laitettaisiin jotain muutakin kuin sitä kylppäriä, ja kun rahasta on pulaa, vaimon kampaamo on toistaiseksi ollut enemmän rahareikä kuin tuottava yritys ja pitää asua epämukavasti anopin nurkissa, niin keikka otetaan vastaan, ja muitakin vastaavia, Marco alkaa tehdä remonttitöiden rinnalla myös seuralaispalveluja (jälkimmäisiä salanimellä Patrick).

Tässä kirjassa liikutaan kuitenkin kolmen päähenkilön näkökulmien välillä, omasta näkövinkkelistään tapahtumasarjaa seuraavat otsikon hekilö Judith, viisikymppinen varakas nainen joka avioeronsa jälkeen ei haaveile parisuhteista kun nuoria seuralaisia saa tilaamalla, ja Marcon vaimo Fanny, joka saa kyllä selville miehensä sivubisnekset mutta pian tämän jälkeen myös että ne lisätulot ovat olleet aika keskeinen osa pariskunnan toimeentuloa...ja tästä alkaa sitten kolmiodraama jonka selvittelyssä menee loppukirja.

Teos alkaa varsin kevyenä eikä juuri suuntaansa muuta, siinä vaiheessa kun Fanny joutuu hankalaan dilemmaan avioliittonsa ja taloutensa välissä oli ehkä jotain lupausta vakavammasta ja syvällisemmästä mutta ei: henkilöhahmoistakin oikeastaan vain Judithissa on vähän yritystä todelliseksi henkilöksi ja kiinnostavuutta, jämpti bisnesnainen mutta kuitenkin omalla tavallaan sympaattinen. Marco ja Fanny jäävät epäuskottavammiksi ja sivuhenkilöt karikatyyreiksi.
Kevyt viihdekirja, sillai varsin ranskalainen, muttei kuitenkaan mitenkään paremmasta päästä, mikä on vähän sääli kun aiheesta olisi voinut lukea jotain vähän parempaakin eikä sitä nyt niin loppuunkaluttu ole.

Josiane Balasko tunnetaan paremmin elokuvatekijänä, niin näyttelijänä kuin ohjaajanakin, ja on tehnyt kirjasta myös elokuvan (ohjaaja/kirjoittaja ja näyttelee sivuosaa Judithin sisarena), mainitsen kirjan siis Helmet-haasteessa kohdassa 6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa (muuten en oikein ymmärrä mitä tuo kohta tarkoittaa, mutta jos kirjoittaja on tehnyt siitä elokuvasovituksen niin saa keltava tähän).
Ja hei, Perkeet-lukuhaasteen toinen kirja, 5. Kirja, jonka Goodreads-arvosana on alle 3 (ja arvosteluja on vähintään 10) (arvosana 2.86, 37 arvostelijaa)
Elenita Suomisen suomennoksen on lukenut myös Minna ja Öisinajattelija.

4 kommenttia:

Reader, why did I marry him? kirjoitti...

Jo ehdinkin ihmetellä, että mitä kummaa nyt olet lukenut, kun ei ollut ollenkaan sun tyylistä, mutta perkeet selittää asian. :D

hdcanis kirjoitti...

Kyllä mä olin tän huomioinut potentiaalisesti luettavaksi kirjaksi jo ennen haastetta, kun en arvannut tätä näin kevyeksi...

Margit kirjoitti...

Minulle tuli sama ajatus kuin Ompulle on tullut. Piti kesken lukemisen tarkistaa, että luenhan nyt Hyönteisdokumenttia.

hdcanis kirjoitti...

Sehän on vaan hyvä että pääsee yllättämään :)