5.6.17
Olga Tokarczuk - Alku ja muut ajat
Poimintoja kirjastosta Frau, Signora & Bibi -haasteeseen liittyen, Olga Tokarczuk on ilmeisen arvostettu puolalaiskirjailija ja ensisilmäys teokseen vaikutti kiinnostavalta (suom. Tapani Kärkkäinen).
Ja olihan se. "Alku on paikka maailmankaikkeuden keskipisteessä", kertoo alkulause, ja tämän puolalaiskylän ja muutaman sen asukkaan vaiheita seurataan sitten usean vuosikymmenen ajan: kirja alkaa 1914 ja päättyy jonnekin vuosisadan loppupuolelle. Mylläri Michal viedään tsaarinarmeijaan ja vaimonsa Genowefa jää Alkuun odottamaan lasta, ja kirjan lopussa tytärentytär Adelka, aikuinen nainen, vierailee Alussa.
Historia tietysti kulkee kylän läpi vaikka kirjassa ei niin paljoa ulkopuolella käydäkään, kylällä on rajansa ja niillä vartioivat enkelit...mieleen tulee nopeasti Macondo Gabriel Garcia Marquezin Sadan vuoden yksinäisyydessä, myös tavassa jossa Tokarczuk sekoittaa myyttistä aineistoa, kansanuskomuksia, kristillisiä legendoja ja filosofiaa historiaansa (henkilömäärä pysyy kuitenkin pienempänä ja suku lineaarisempana eli sen puolesta kirja etenee selkeämmin). Mieleen tulevat myös jotkut lukemani legenda-aineistoa hyödyntävät kirjailijat kuten Selma Lagerlöf tai Gottfried Keller...
Kirja koostuu lyhyistä luvuista, kunkin otsikkona kyseinen näkökulmahenkilö ("Genowefan aika", "Misian aika", "Linnanherra Popielskin aika", "Tähkän aika", "Pahan miehen aika" mutta myös "Alun aika", "Misian enkelin aika", "Sienirihmaston aika", "Jumalan aika"...) ja kuten lukujen nimistä voi päätellä, on ajan kulku ja vaikutukset hyvin keskeinen teema, tavallaan on merkillistä että Genowefan ja Adelkan välissä on vain yksi sukupolvi ja toisaalta
Miellyttävä teos, kun Tokarczukilta on pari muutakin kirjaa näköjään suomennettu niin pitää niitäkin katsoa. Helmet-lukuhaasteeseen tämä on 26. Sukutarina, ja kirjaa on luettu muuallakin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
4 kommenttia:
Kah, vaikuttaa kiinnostavalta. 1900-luvun (alkupuolelle) sijoittuvat sukutarinat taitavat olla jonkinlainen heikkouteni. Tähän liittyen suosittelen muuten Anilda Ibrahimin Punaista morsianta, jos et ole sitä lukenut. Sijoittuu Albaniaan ja samalla tavalla pienen kylän kautta tarkastellaan suuria tapahtumia.
Hmm, katselin just toista Anilda Ibrahimin kirjaa joka löytyi Oulun metrokartasta (lähinnä kun sen naapurikirjat oli kiinnostavia), eli laitan mieleen.
Piti itsekin lukea, mitä olin tullut tästä kirjoittaneeksi. Tokarczukia voisi tauon jälkeen lukea lisää.
Taukoa on sen verran että seuraavaa voi jo kokeilla :)
Lähetä kommentti