26.6.17

Epälukumaraton 26.6.

Kun säät ilmeisesti lämpenevät enemmän vasta viikon loppupuoliskolla, ja blogistanian seuraavaan lukumaratoniin on vielä hetki aikaa, niin tässähän voisi vetää vaikkapa perinteisen epälukumaratonin, eli keskittyä tietokonepeleihin seuraavan 24 tunnin ajan.
Toivoen tietysti että Steam ei kaadu kesäkampanjasta tms eikä muitakaan teknisiä häiriöitä tule...

Odottamassa on pari peliä aika loppusuoralla, pari peliä joita olen jo ehtinyt jonkin matkaa aloitella ja odottamassa myös jotain minulle uusia pelejä, menen sen mukaan minne fiilis vie.

Ja aloitan nyt kello 14, ja tarkoitus olisi jatkaa huomiseen noin samaan aikaan (aion kyllä nukkua siinä välissä.
Milläs aloittaisi? Oknytt vai Reigns?

15.00

Aloitin Reignsilla, kasuaalilla hallintapelillä jossa hallitaan kuningaskuntaa, ja tasaisesti tulee vastaan joko-tai-valintoja joilla on sitten monenlaisia vaikutuksia...

Tarkoituksena on pitää niin kansa, kirkko, armeija ja talous (kuvattu ruudun ylälaidan symbolein) riittävän tyytyväisenä, niin etteivät valu nolliin eivätkä myöskään kohoa huippuun, koska kummallakin on huonoja vaikutuksia...ja kun huonot vaikutukset lopulta iskevät niin kuningas kuolee ja uusi tulee tilalle, ja jonkin verran edellisten resursseja ja tavoitteita sitten seuraa mukana.
Jonkin verran toistaa itseään joten on sopiva peli silloin tällöin pelata vähän aikaa, nyt neljä kuningasta kohtasi turmansa, osa nopeammin ja osa hitaammin...rutto, ylensyönti ja armeijan ja markkinavoimien vallankaappaus koitui kohtaloksi.

Sitten kävin hetken siistimässä Quell Reflectiä, pulmapeliä jossa tietyillä liikkumismekanismeilla keräillään pallolla kentiltä helmiä. Olen jo läpäissyt kaikki kentät, mutta kussakin kentässä on siirtolaskuri tunnetulla optimisuorituksella, enkä ole niitä kaikkia ratkaissut. Samoin joka kentässä on piilossa jalokivi: nyt kävin etsimässä viimeiset puuttuneet jaloivet, täytyy katsoa josko jaksan vielä pähkäillä puuttuvat optimisuoritukset.

Olisko sitten se Oknytt.

16.45

Oknyttin toinen luku selvitetty (ekan pelasin aikaisemmin, vielä on muutama jäljellä).
Mekaniikoiltaan aika peruslaatuinen point-and-click-seikkailu, eli tutki paikkoja, juttele muiden henkilöiden kanssa jotka yleensä haluavat jonkun esineen joka on haettava toisesta paikasta että antavat seuraavan esineen jolla pääsee etenemään hieman eteenpäin...

Pelin erikoispiirre onkin aihepiiri, tarina kertoo pienestä olennosta joka seikkailee öisessä mustavalkoisessa maastossa, ja kohtaa skandinaavisaduista tuttuja olentoja, keijuja (siis älvor), Näkin (Näcken), tonttuja yms. Tai vaikka kaivonhaltian.


Tähän mennessä ollut viehättävä ja kun eteneminenkin on mennyt ihan jouhevasti (eli peli ei toimi ihan oudolla logiikalla) niin ollut aika symppis tapaus. On siellä jotain "kokeile kaikkea kaiken kanssa"-kohtia mutta noin yleensä peli etenee, ja on aika viehättävän tunnelmallinen.
Mutta otetaas taas jotain muuta.

18.00

The Deed oli näitä RPG Makerilla tehtyjä pikkupelejä, joissa harrastetaan paljon tarinavetoisuutta yksinkertaisilla mekaniikoilla (aiemmin olen blogannut To the Moonista ja A Bird Storysta). Tämä on varsin tiivis paketti, päähenkilö vierailee isänsä syntymäpäivillä tarkoituksena tappaa sisarensa, sitten talosta pitää vain etsiä hyvä murha-ase ja jotain jolla lavastaa joku muu syylliseksi (ja jutella muiden henkilöiden kanssa että tietää millä tavoin nämä voisivat olla epäilyttäviä).


Nopea, ihan hauska, ja varmaan kohtuullisen määrän uusintapelikertoja kestää että voi testailla eri yhdistelmiä läpi. Mutta samalla turhankin yksinkertaisen, olisi kiva rakentaa monimutkaisempiakin lavastuksia.

Tjooh, olisiko sitten peliklassikko?

20.15
Klassikko on tietysti Baldur's Gate II: Shadows of Amn, AD&D-pelien terävintä kärkeä. Pelailin sitä aikoinaan reilu 15 vuotta sitten tuskin edes puoleenväliin, ja nyt kun se oli restauroitu ja uudelleenjulkaistu niin pitihän siihen tarttua. Ja hauska se on edelleen.

Olin jo aiemmin pelannut hahmoni, puolhaltiabardi Merchgwyntin ulos Irenicuksen vankilasta (siis ensimmäisen, lyhyen luvun) ja nyt lähdin kokoamaan sitä ryhmää jonka halusin. Jotain taustatietoja oli ja kävin selvittelemässä netistä vähän sopivia NPC-hahmoja ja mistä heidät löytää (vähän kompensaatiota sille että bardi ei ole mikään powergamer-valinta hahmoksi) ja nyt sain koolle sellaisen ryhmän jolla voisin nyt lähteä seikkailemaan.

Eli oman bardini seurana Minsc, Jaheira, Anomen, Jan Jansen ja tuon kuvan jälkeen kävin vielä vaihtamassa Yoshimon Keldorniin.

Jaahas, jatkaisiko tuota vai pelaisiko taas välillä jotain muuta.

21.00

Jotain muuta, muutama taso Pythagoriaa. Joka on näitä pieniä pulmapelejä joista pidän, ja tässä ratkotaan geometrisia laskutehtäviä, kuuminta hottia siis.

Minimalistinen toteutus, tasoja sen verran ja sopivasti monimutkaistuen että tämän aivojumpan parissa tovin viettää. Ja nämä ovat juuri sellaisia pelejä joita ei ilman Steamin kaltaisia digijakelualustoja oikein tehtäisi...(vastaus kuvan tehtävään on muuten 9)

22.30

Oknyttin kolmas luku pelattu, kaivosluolista on selvitty eteenpäin. Yhä on viehättävä, ja mitäköhän myyttiolentoja seuraavassa luvussa tulee...

9.45
Illalla pelailin vielä hetken Baldur's Gatea ja Pythagoriaa, nyt aamulla heräämisen ja aamutoimien ohessa lisää Baldur's Gatea.
Tällä hetkellä selvitellää DeArnicen linnan ongelmia, siellä riehuvat peikot ja yuan-ti. Vähän joutui säätämään että pääsi kaupungista pois, muistelin että sillä muinaisella pelikerralla viihdyin pääosin kaupungissa jossa tekemistä riitti myös yllin kyllin, nyt lähdinkin sitten samoamaan muualle. Katsotaan nyt mitä tästä tulee.
Pikkuhiljaa alkavat myös taktiikkakin kehittyä, jos on mahdollista suunnitella taistelut niin miten ne toteutetaan (ryhmässä ei ole yhtään taitavaa hiiviskelijää joten bardini scouttaa ja yrittää houkutella vihollisia yksi kerrallaan muun ryhmän luo...)

11.30

Jatketaan. Kävin kaupassakin kun kylppärin lamppu oli palanut (ostin samalla myös ruokaa).
Steamissa oli aamupäivällä jotain ongelmia, ruutukaappaukset ja achievementit eivät toimineet, eivät myöskään kaikki pelit mutta osa kuitenkin.

Tangled Up on ulkoiselta tyyliltään sellaista blingblingiä josta en niin pidä mutta alkututustumisen perusteella siinä on kuitenkin potentiaalia toimivaksi abstraktiksi puzzlepeliksi.

Eli tarkoituksena ohjailla noita punaista ja sinistä pallukkaa keräämään tähdet ja lopuksi kohtaamaan reittien reittien keskipisteessä alueen reunoilla olevilla varauksilla (vaikutusalueella vastavärinen pallukka siirtyy ruudun lähemmäksi, samanvärinen taas ruudun kauemmaksi). Tähän mennessä kohtuullisen yksinkertainen, saa nähdä millaiseksi kehittyy ylemmillä tasoilla.

Sitten vähän Oknyttia eteenpäin, ja kun Steamin ongelmat selvenivät niin Reigns toimi taas, ja taas pari kuningasta selvitteli ongelmia.

Jaahas, vieläkö testaisi jotain muuta vai jatkaisi Baldur's Gatea tai Oknyttia.

12.30
Oknyttin neljäs luku selvitetty, hyvin etenee.

Vasemmalla on bysen, oikealla lyktgubbe, ja tuon jälkeen lyktgubbe vie yli suon seuraavaan paikkaan.
Mutta olisiko sitten aika laittaa taas bardi laulamaan. Tai ehkä syödä ensin.

14.15

Baldur's Gate II:n parissa vietin maratonin loppusuoraa, de'Arnisen linnassa tapettiin peikkoja ja tutkittiin paikkoja. Katsotaan nyt miten käy kun varsinaiset pomotaistelut tulevat vastaan...

Ja lopuksi kävin katselemassa vähän Quell Reflectin puuttuvia kenttiä, sain pari ratkaistua ja ne loput näyttävät sen verran epämääräisen laajoilta että niiden suhteen taidan suosiolla joko jättää optimiratkaisun etsimättä tai sitten katson jonkun netin neuvokkiohjeen...

Lopetan nyt tältä istumalta, mutta kyllähän tuo Oknytt pitää käydä läpipelaamassa lähipäivinä, ja bardikin saanee laulaa...

5 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Hei hauskaa epälukumaratonia! Seurasin aiempaakin suoritustasi sillä siellä taisi olla muutama itsellekin tuttu peli. Tällaisen voisi pitää joskus itsekin, aika paljon tulee kuitenkin pelailtua erilaisia pelejä aika ajoin :) Tuo Reigns on kyllä hauska peli, tabletilla olen sitä joskus automatkalla pelannut ja hyvin viihdytti!

hdcanis kirjoitti...

Joo, tabletille tuo Reigns on kai alun perin tehty ja sen pelattavuusominaisuudet näkyvät tässä PC-versiossakin. Ja soveltuu just sellaisiin lyhyisiin luppohetkiin että voi pelata 10-15 minuutin pyrähdyksinä...

Kirjakko ruispellossa / Mari Saavalainen kirjoitti...

Kiitos, tämä epälukumaraton saa aina minut hymyilemään. Ja hymyn lisäksi sain taas vinkkejä. Pitääpä kokeilla muutamaa peliä! Erityisesti Reigns kiinnostaa.

Juha Makkonen kirjoitti...

Uijuijui. Baldur's Gaten vahva AD&D-nostalgia alkaa vetää puoleensa. Pitäisköhän sitä...

hdcanis kirjoitti...

Hyvä kun vinkit leviää, on näissä tutustumisen arvoisia ihan noin narratiiviseltakin kannalta kirjaharrastajille.

Olen muitakin noita AD&D-pelejä pelaillut vuosien varrella mutta ei niin kiinnosta palata Icewind Dalen pariin (tiedä sitten jos aloittaisi pelaamaan niin voisi viedä mennessään) ja vähän luulen että esim. Planescape Tormentia en edes haluaisi pelata uudestaan, kun se oli niin hieno silloin. Varmaan siinä vieläkin on ansioita mutta...
Mutta tämä Baldur's Gate II kiinnosti sen verran että piti hakea.