5.5.17

Novellihaasteen summaus

Viime marraskuussa Omppu laittoi Reader, why did I marry him -blogissa alulle Novellihaasteen, joka päättyy ensi sunnuntaina. Kun en näillä näkymin ole enää haasteen puitteissa lukemassa enempää (vähän harkitsin josko olisi tehnyt vielä toisen yksittäisbloggauksen Flannery O'Connorin novelleista mutta Sheppardin ja Rufuksen argumentit jäävät toiseen kertaan), niin laitetaanpas haaste pakettiin.

Haasteen puitteissa luin (ja bloggasin) seuraavat teokset:
Hermann Hesse - Katoava kesä 3 (3)
Krys Lee - Drifting House 9 (12)
Sarah Hall - The Beautiful Indifference 7 (19)
Yasushi Inoue - Erään väärentäjän elämä 4 (23)
Charlotte Perkins Gilman - The Yellow Wall-Paper 3 (26)
Johann Peter Hebel - How a Ghastly Story Was Brought to Light by a Common or Garden Butcher's Dog 26 (52)
Andrea Levy - Six Stories & an Essay 7 (59)
Gyrðir Eliasson - Stone Tree 24 (83)
Seabury Quinn - The Casebook of Jules de Grandin 7 (90)
Nnedi Okorafor - Kabu-Kabu 21 (111)
Oliver Friggieri - Viimeinen faldetta 12 (123)
Dina Rubina - Kaksiosainen sukunimi 3 (126)
Haruki Murakami - Miehiä ilman naisia 7 (133)
Flannery O'Connor - Kaikki nousevat, yhtykää! (Everything that rises must converge) 1 (134)
Hermann Hesse - Ihmeellinen viesti toiselta tähdeltä 9 (143)
Gianni Celati - Tasankojen kertojia 30 (173)
Villy Sørensen - Tarinoita 12 (185)
Irina Denežkina - Anna mulle! 10 (195)
Christine Brückner - Jos olisit puhunut, Desdemona 11 (206)
Slawomir Mrozek - Elämää aloittelijoille 39 (245)
Krisztina Tóth - Viivakoodi 15 (260)

Yhteensä siis 260 novellia, varsin väljällä määritelmällä joten mukana on myös kaikenlaista muuta lyhytproosaa, monologeja, fragmentteja, conteja ja ties mitä.
Ja lopulta määrä ei ole kovinkaan valtava, minä kun pidän novelleista muotona eli olisin noita teoksia lukenut muutenkin, nyt ne vain tulivat vähän keskitetymmin puolen vuoden aikana ja mukaan mahtui myös parit maratontyyliset luennat novelleilla. Ja kirjoissakin on tietysti eroja, tekstimääränä kaikki Hebelin 26 tarinaa saisi ehkä mahdutettua samaan mittaan kuin yksi Katoavan kesän kolmesta novellista...

Tein vain yhden yksittäisnovellibloggauksen ja parissa muussa kävin tarkemmin läpi yksittäisiä novelleja, mutta aika monta noista kirjoista tuli luettua kuitenkin kokonaisuuksina ja sellaisina ne ovatkin mielekkäämpiä: olisi absurdia lähteä kirjoittamaan vaikka jokaisesta Mrozekin tarinasta erikseen, niitä on kuitenkin parempi tarkastella sarjana, samoin vaikkapa Brücknerin tekstit muodostavat selkeän sarjan ja monissa muissakin kirjailijalla on tietty tyyli ja aihepiiri jossa liikutaan...

Aika moni noista kirjoista on myös ensitutustuminen kirjailijaan. Hesse, Inoue, Murakami, O'Connor, Celati ja Mrozek olivat ennestään tuttuja ja näistä Celatilta ja Mrozekilta olen lukenut aiemmin vain novelleja ja ensitutustuminen Murakamiin ja O'Connoriin tapahtui myös novellien kautta vaikka muutakin tuotantoaan olen sittemmin lukenut (ja Hesse ja Inoue tulivat tutuiksi pienoisromaanien kautta, jossa ero pitkään novelliin on vähän häilyvä).
Kuten olen maininnut, tutustun mielelläni uusiin kirjailijoihin juuri novellien tai penoisromaanien kautta ja nappaan aika impulsiivisesti luettavakseni epämääräisen kiinnostavan näköisiä novellikokoelmia, niissä sitoutuminen on sen verran kevyttä että riskinotto yleensä kannattaa, silloinkin kun teoksesta en pitäisikään niin ajan ja vaivan menetys ei ole suuri, ja toisaalta todella loistavia tekijöitä ja teoksia on tullut löydettyä...
Ei, noistakaan teoksista en kaikista pitänyt, parista ei ollut oikein mitään erityisen ansiokasta ja jotkut jäivät "ihan kiva"-tasolle parilla huipulla tai ilman. Ja muutama kirja on sitten kokonaisuutenakin hyviä.
Jos jotain pitäisi suositella niin Levy, Rubina, Sørensen, Brückner ja Mrozek ovat kaikki erinomaisen tutustuttavia (ja O'Connorin loistavuutta on tässä blogissa kai toistettu jo tarpeeksi).

Kiitos haasteesta, hyllyssä odottaa vielä lisää sopivaa luettavaa jos joku päättää jatkaa, tai saan minä ne luettua ilman haastettakin...

6 kommenttia:

riitta k kirjoitti...

Novellihaaste oli todella innostava haaste. Luulen että jatkossakin novellikokoelmat pysyvät lukulistalla. Pitää vaikka kesällä kokeilla noita suosittelemiasi.

Paula kirjoitti...

260 novellia on erinomaisen kunnioitettava määrä! Itse luen novelleja harvoin, mutta nyt innostuin muutaman kokoelman verran. Koostan huomenna.

hdcanis kirjoitti...

Tämä on tosiaan "minun" haasteeni, novelleja tulee luettua...nyt jäivät pois useamman kirjoittajan antologiat vaikka niitäkin odottaa hyllyssä pari. Ja on noita muitakin, kyllä novelleja tulee jatkossakin olemaan blogissa :)

Elegia kirjoitti...

Kunnioitettava määrä luettuja novelleja sinulla. Minulle tämä haaste nostatti innostuksen novelleja kohtaan ja tajusin, että novellithan ovat tosiaan oiva tapa tutustua johonkin tiettyyn kirjailijaan. En ole aiemmin ajatellut novelleja siltä kannalta, mutta löysin itsekin tämän haasteen tiimoilta muutaman uuden kirjailijan, joiden muuhunkin tuotantoon tekee mieli tutustua.

Jane / Kirjan jos toisenkin kirjoitti...

260, herran tähden! Tiedätkö että sinä olet yksi pääsyyllisistä siihen että mun arvaukseni yhteensä 717 luetusta novellista oli ihan kukkuuta :-D Sun pitää nyt haastaa itsesi seuraavalle puolivuotisjaksolle kun haaste kerran jatkuu :-)

Minäkään en ole lukenut Murakamia, enkä tiennyt että häneltä on julkaistu novellejakin, se voisikin olla hyvä konsti ottaa vähän tuntumaa... pidetään siis mielessä.

hdcanis kirjoitti...

Elegia, jep, jotkut kirjailijat tietysti ovat parempia romaaneissa kuin novelleissa mutta novelleista saa kuitenkin jotain tatsia kirjailijan tuotantoon. En sitten tiedä montako kirjailijaa on joiden novellituotanto on ihan onnetonta mutta romaanit toimivat (siis sellaisia kirjailijoita jotka novelleja ovat kuitenkin julkaisseet). Olen tosin huomannut että dekkarinovellit eivät ole oikein minun juttuni eli esim. Agatha Christie ei olisi minua novellistiikalla vakuuttanut vaikka romaaneistaan pidänkin.

Jane, oma 1111 novellin veikkaukseni on kyllä myös alakanttiin, kun kävin eilen laskemassa jossain vaiheessa mitä siihen mennessä oli ilmoitettu niin lukema veti jo 1600:ssa...
No, omassa arviossani olisin veikkaillut lukevani ehkä jotain 150 novellia ja että aika moni lukee ehkä parin kirjan verran yhteensä parisenkymmentä (ja osa unohtaa haasteen kokonaan), vähän lipsahti :)

Tuo suomennettu Murakami ei ole kyllä parasta tuotantoaan, pidin enemmän niistä toistaiseksi kääntämättömistä Blind Williw Sleeping Womanista ja Elephant Vanishes'sta ja lukemattomista yksi kiinnostavammista olisi After the Quake. Mutta saa tuostakin tietysti vähän tunnetta siitä millainen kirjailija on, ja on siellä pari hyvääkin juttua mukana.