27.5.16

Tietohaaste

Blogeissa kiertävä tietokirjahaaste on vaeltanut tänne asti Marjatalta, alun perin tämä taitaa olla Klassikoiden lumoissa -blogista. Eli haasteen ohjeita:

 Haasteen alullepanijan ohjeet:
  • Valitse viisi tietokirjaa (joita et ole vielä esitellyt blogissasi) ja viisi nettisivua, joiden tiedon laatu on ansiokasta ja esittele ne lyhyesti blogissasi.
  • Kielen tulee sekä kirjoissa että nettisivuissa olla jokin pohjoismaisista kielistä - siis tanskaksi, norjaksi, islanniksi, suomeksi, ruotsiksi, fääriksi, grönlanniksi, saameksi, kveeniksi, meänkielellä jne
  • Tietokirjat ovat niitä, joiden perässä mitä todennäköisimmin on laaja lähdeluettelo.
  • Aikaisempi kirjoitukseni tietokirjoistaSiitä voi katsoa mitä ei ainakaan lasketa tietokirjaksi.
  • Haasta mukaan vähintään kolme blogia jakamaan tietoa eteenpäin.

Taidanpa rikkoa samantien yhtä ohjetta, eli luvassa on myös englanninkielisiä juttuja kun niitä kerran luen, suomenkielellä valikoima on niukempi enkä minä nyt mitään "no tää taisi olla ihan kiva"-kirjoja viitsi.

Tietokirjoja tulee luettua kohtalaisesti, mutta ainakin osassa lukutapa on hieman erilainen, joitain tulee pidettyä ansiokkaina vaikka niitä päätyykin lukemaan vain osittain, tai joitain osioita selaillen. Ja tietysti tietokirjan määritelmiä voisi pohtia, ylläolevassa määrittelyssä esim. esseemäisempi ilmaisu jää pääosin pois...
Ammattikirjallisuuttakaan ei voi niin paljoa ottaa mukaan kun se tapaa olla enemmän artikkelien muodossa eikä kirjojen (ja kirjat taas ovat useammin hakuteoksia).


Selailin menneitä bloggauksia läpi ja kyllähän siellä oli jo aimo valikoima tietokirjoja, laskin kolmisenkymmentä bloggausta täällä ja päälle viitisentoista tuolla toisessa blogissa johon kirjoitan (joukossa tosin parikin rajatapausta ja jokunen esseemäisempi teksti tai omakohtainen jonkun tapahtuman tai tapahtumien kuvailu...)

Mutjoo, asiaan. Viisi kirjaa.
1. Michael Ward: Planet Narnia
Tämän sain loppuun juuri vähän aikaa sitten, sitä oli suositeltu kun oli jokin aika sitten keskustelua Tolkienin ja CS Lewisin fantasiakirjoista...tämä kirja siis keskittyy esittelemään Narnia-sarjaa hyvin kiinnostavan vinkkelin kautta, siinä nimittäin osoitetaan että helpommin tunnistettavan allegorisen tason lisäksi Narnia-sarjassa on myös toinen rakenne, sarjassa käydään läpi keskiaikaista astrologiaa niin että jokainen kirja edustaa omaa planeettaa, ja samoin Aslan-Kristus-allegoria on kussakin kirjassa mukautettu planeettaa vastaamaan. Ja kun kuvastoa aletaan käymään läpi niin eihän se edes ole mitenkään hienovaraista vihjailua.
Samalla selvitetään joitain sarjan kummallisuuksia, häiritseviäkin piirteitä (kuten miksi Velhossa ja Leijonassa on mukana Joulupukki) sekä syitä miksi Lewis olisi halunnut moisen rakenteen kehittää, ja miksi aiemmin tätä rakennetta ei ole kunnolla huomattu (joidenkin yksittäisten kirjojen joitain piirteitä kylläkin).
Vaatii tietysti että on lukenut Narnia-sarjan, ehkä jopa että on pitänyt siitä (mutta jos on pitänyt, niin tämä on erittäin suositeltava).

2. Jeanine Basinger: Star Factory
Lisää "näin se toimii"-kirjallisuutta, eli elokuvatutkija Basinger tarkastelee 30-60-luvun Hollywood-elokuvaa tähtien kautta, kiinnittäen erityistä huomiota studiosysteemiin ja sen menetelmiin tehdä tähtiä harkituilla elokuvalinjauksilla ja julkisuudella, miten eri tähdet sitten toimivat studiosysteemissä ja tähteyteen ylipäänsä. Aikakauden elokuvien harrastajille erinomaisen kiinnostava (kuin myös Basingerin toinen kirja Silent Stars, joka keskittyi 10-20-lukuun).

3. Jonathan Wilson: Pelien peli: Jalkapallon taktiikan historia
Olen jo blogannut parista jalkapallo-aiheisesta kirjasta, Those Feetista ja Calciosta, ja tämäkin on erinomaisen viihdyttävä katsaus lajin historiaan, tällä kertaa tarkastelun aiheena moninaiset taktiset ratkaisut jonka mukaisesti niitä 11 pelaajaa liikutellaan kentällä...

4. William Miller et al. Natural Analogue Studies in the Geological Disposal of Radioactive Wastes
Okei, laitetaan sitten yksi enemmän käytetyistä työkirjoista. Hyvä yleisteos kun puheisiin nousee esim. Oklo, Palmottu, Cigar Lake tai Tono.

5. Legs McNeil: Please Kill Me
No tietysti. Varhaisen jenkkipunkin massiivinen eepos jonka vanavedessä tuli sittemmin muuta muukin vastaavantyylinen teos eri skeneistä (myös Suomesta).

Sivustoja:

1. Elonet
(juuri kun hain niin näytti olevan nurin, mutta kuitenkin...) KAVIn sivusto suomalaisesta elokuvasta, minkä puitteissa se on reilusti kattavampi kuin  IMDb yms. Toimii kyllä myös kirjamuodossa, Suomen kansallisfilmografia I-XII.

2. Suomen äänitearkisto
Toinen arkistosivu josta on tullut haettua tietoa, erinomaisen kattava (vaikkakin hieman karu) hakusivu suomalaisista äänitteistä 1900-luvulla.

3. Katolinen.fi
Helsingin hiippakunnan virallinen sivu.
Ajoittain on tullut puhuttua suomalaisten valtamedioiden luotettavuudesta (erityisesti erään toimittajaopiskelijan seurassa, hei vaan), ja näin katolilaisena voi kyllä todeta että jos voi pitää esim. Hesaria tai Yleä luotettavina (siis enemmän kuin marginaalisesti enemmän luotettavina kuin vaikkapa MV-lehteä) niin on etuoikeutetussa asemassa, näiden ala-arvoinen journalismi on enemmän sääntö kuin poikkeus, ja voi vain arvailla mikä yhdistelmä asiantuntemattomuutta, haluttomuutta ottaa asioista selvää ja tarkoitushakuista vääristelyä siinä on takana...
Niinpä jos jossain kotimaisessa mediassa on yhtään mikään juttu joka liittyy katolilaisuuteen niin siihen ei kannata uskoa ennenkuin se on katfin varmistama (Osservatore Romano kelpaa tietysti myös).

4. Kirjasampo
Täältä olen haeskellut jonkin verran tietoja kirjojen suomennoksista, jos vaikka on tullut vastaan joku kiinnostava nimike tai kirjailija ja on halunnut selvittää hieman mitä on suomeksi ilmestynyt ja ehkä vähän taustatietojakin kirjoista. (Helmettiä tietysti joskus myös).
(olen muuten löytänyt virheen Fennica-tietokannasta, ja laittanut jo siitä huomautuksen mutta näkyy yhä se virhe siellä olevan...)

5. Hyönteisdokumentti
Kun kaikki muu pettää niin tämä sivu on aina oikeassa.

Jahas, ketäs minä sitten haastaisin?
Margit? Ketjukolaaja? Linnea?

5 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Olitpas nopea!Kirjoista numerot 4 ja 5 ja sivustoista kolmonen ja vitonen (tietenkin!) kiinnostavat minua.

Nuo haasteen rajaukset häiritsivät minuakin. Vähän harmittaa, kun pidin omassa kirjoituksessani tiukasti kiinni lähdeluettelovaatimuksesta. Esseemäisemmistä tietokirjoista olisi löytynyt kiinnostavia. Ja hieno Beatles-elämäkertani olisi myös kuulunut väljästi tähän genreen, joka kyllä on väljentynyt vähän liikaa, kuten Lukumato muistutti.

Margit kirjoitti...

Kiitos haasteesta! Vastaan, mutta aikaa menee työkiireiden vuoksi ainakin vähän yli viikko.

hdcanis kirjoitti...

Olin jo vähän ehtinyt pohtia mahdollisia valintoja kun huomasin haasteen parissa muussa blogissa :) (ja ihmisten vastauksia olen kiinnostuneena lukenut).

Esseemäisemmällä linjalla olisi ehkä voinut mainita vaikka Veijo Merta, esim. se historiasarja (Maassa taivaan saranat jne) tai Juhani Rekolaa. En nyt ihan muista kaikista noista mainitsemistanikaan että oliko niissä millaisia lähdeluetteloja...

ketjukolaaja kirjoitti...

En ole erityisen paljoa tietokirjallisuutta eläissäni saanut luettua, mutta kyllä uskoisin saavani puristettua ne haasteen vaatimat viisi kirjaa. Itse asiassa yhden niistä ostin hiljattain kirjaston poistokirjoista ja ajattelin lukaista uudelleen voimassa olevaan haasteeseeni liittyen. Toinen on enkunkielinen, mutta sekin sopisi nykyiseen haasteeseeni, olen meinannut sen sijasta ostaa Heinolan Kirjapörssistä vastaavankaltaisen suomenkielisen, mutta odotan vielä että hinta laskisi kuutisen euroa.

Mitkä lienevät kolme muuta tietokirjaa? Luultavasti huomenissa saan nekin selville ja kerron niille keitä se nyt sitten kiinnostaa.

hdcanis kirjoitti...

Vastauksia odotellessa.