12.4.15

Ismail Kadare - Seuraaja


Tässä iski taas äkillinen houkutus tutkia kirjaston jännäri/dekkari-hyllyä ja erityisesti mieleen tuli ajatus että mitäs itä-(keski-)eurooppalaista dekkaria löytyisi: Boris Akuninia olen lukenut ja parista muusta venäläisestä tiedän mutta mites Puola, Tsekki, Unkari, Baltian maat...bloggaajatutut huutelivat jo joitain vinkkejä ja hyllystä muuten vain selailemalla löytyi tämä Ismail Kadaren albanialainen poliittinen onkotäänyttrilleri (suom. Tuula Nevala).

Ei tämä oikein perinteinen jännäri ole, alussa on toki kuollut ruumis ja suuri epätietoisuus että onko tämä itsemurha vai murha ja jos jälkimmäinen niin kenen toimeenpanema...ruumis ei nimittäin ole ihan kenen tahansa vaan Seuraajan, Johtajan oikean käden, joka olisi aikanaan noussut valtaan jahka Johtajasta aika jättäisi...mutta Seuraaja oli hieman ennen kuolemaansa saanut joitain kolauksia ja asemansa horjumista.
Ja tapahtumapaikkana on tietysti Albania, tiukka diktatuuri jossa vainoharhaisuus on luonnonlaki, verikostolla on tuhatvuotiset perinteet ja tieto kulkee epämääräisinä huhuina ja vihjeinä...

Puheenvuoronsa saavat niin ruumiinavauksen tekevä lääkäri, Johtaja, Seuraajan vaimo, Seuraajalle talon suunnitellut arkkitehti kuin Seuraaja itsekin, ja murhaajan selviäminen ei ole mitenkään tärkeää yhteiskunnassa joka on näin omalaatuinen, joka tapauksessa tilanne muuttuisi seuraavassa poliittisessa heilahduksessa.

Ja tietysti tämä perustuu tositapahtumiin, Mehmet Shehun kuolemaan joskin yksityiskohtia on muutettu. Tämä tosin selvisi vasta jälkeenpäin, ja sinänsä kirja ei anna kovin paljon selityksiä historialliseen taustaansa, joten luin tätä suunnilleen sillä tietämyksellä että Albania oli suljettu maa jossa hallitsi diktaattorina Enver Hoxha. Mutta kun asioita ei liikoja selitelty niin samalla ne olivat myös yleisempiä, päteviä mihin tahansa suljettuun järjestelmään.

Ei tämä ihan sitä ollut mitä odotin mutta kiinnostava ja vetävä kirja kuitenkin. Ja sen ovat lukeneet myös mm. Suketus, Nanna, Arde...

Ei kommentteja: