2.4.15

Beryl Bainbridge - The Dressmaker


Joku aika sitten luin yhden Beryl Bainbridgen kirjan enkä oikein tiennyt mitä siitä ajatella, mutta kun toinen kirjansa tuli vastaan niin kokeilin tätäkin. Enkä kyllä vieläkään tiedä mitä ajatella.

Kirja kertoo neljän henkilön perheyhteisöstä toisen maailmansodan aikaisesta Englannista: kirjan nimihenkilö ompelijatar Nellie, pikkutarkka vanha neiti joka tietää hyvin tarkkaan miten asioiden pitää olla, tämän sisar Marge, suuripiirteisempi tehdastyöläinen joka elättelee kaikenlaisia romanttisia haaveita, näiden veljentytär Rita, arka ja iloton nuori tyttö aikuisuuden kynnyksellä ja tämän isä Jack joka ilomielin jätti Ritan sisartensa hoitoon tämän äidin kuoltua. Mutta mitä tapahtuu kun Rita alkaa kulkea yhdessä amerikkalaisen sotilaan Iran kanssa?

Näissä lukemissani Bainbridgeissa on samoja piirteitä, ja pikavilkaisulla niitä löytyy myös muista kirjoistaan: tiiviitä umpienglantilaisia historiallisia romaaneja jotka keskittyvät pienen ihmisjoukon keskinäisiin suhteisiin, jotka tässä kirjassa käyvät varsin klaustrofobisiksi, historiallisuus on toisaalta vain taustaa mutta toisaalta se näkyy jokaisessa henkilössä, tätä ei ole romantisoitu mihinkään suuntaan. Kiinnostavia sekä henkilökuvina että aikakautensa kuvauksen puolesta mutta myös aika raskaita luettavia...

Ei kommentteja: