17.4.15

Hetkipalvelus: Laudes ja vesper - pääsiäisaika


Kun suht ahkera lukemisharrastus on tullut puheeksi niin joskus nousee esille kysymys luenko jotain joka päivä, siis ihan joka päivä.

Vastaus on aika lailla kyllä ainakin jokusen viime vuoden ajalta, jos ei muuten niin tämän ja muiden sarjan kirjojen toimesta: luen joka aamu laudesin siinä hampaidenpesun ja aamukahvin välissä ja illalla vesperin jos satun olemaan kotona sopivaan aikaan (eli en joka ilta). Näistä tulee yhteensä sellaiset kymmenkunta sivua psalmeja ja muita lukukappaleita, kullekin päivälle omansa. Ylläolevassa kuvassa näkyy kirjanmerkkejä, niitä on tällä hetkellä käytössä viisi merkkaamaassa missä kohtaa missäkin osiossa mennään.
Osan teksteistä luen puoliääneen (koska teen tämän kuitenkin yksin, yhteisenä palveluksena olisi eri juttu), mutta tokihan ainakin Benedictus ja Magnificat pitää lukea ihan ääneen (ja nuotilla, näiden melodiaan jopa minun lauluääneni riittää).

Piti blogata tästä koska se sopii niin näpsästi luetaan sateenkaari -haasteeseen keltaiseksi raidaksi. Sarjasta olisi saanut muitakin osumia haasteeseen mutta vähän hankalassa järjestyksessä: tätä keltaista kirjaa luetaan pääsiäisaikana eli pääsiäissunnuntaista helluntaihin, sitten siirrytään tavallisen ajan vihreään, mutta sininen kirja tulee vasta adventtiaikana ja violettia aletaan lukea taas vasta ensi vuoden paastonaikana...

2 kommenttia:

Jorma Jormito kirjoitti...

Hienoa lukea tuollaisesta spiritualiteetin hoidosta. Tunnen pappismiehen, jonka päivittäisiin rutiineihin on kuulunut jo vuosikymmenien ajan katekismushartaus. En saa tuota itsestäni millään irti, vaikka pistän aikaa kaikkeen muuhun joutavaan. Ehkä pitää odottaa kairosta.

hdcanis kirjoitti...

Osittain kyse on juuri siitä että tekee siitä rutiinin, sopivasti rajatun, eikä lähdekään yrittämään kilpailemaan itsensä kanssa että tänään luen kolme psalmia ja huomenna pitää sitten lukea ainakin neljä. Koska näin se tulee tehtyä myös silloin kun ajatukset saattavat vaeltaa jossain muualla (niinkuin ne joskus tekevät) ja siitä tulee osa elämää.
Jotkut vähän halveksii tällaisia harjoituksia että toistetaan jotain liturgiaa sellaisenaan mutta omalla tavallaan tällainen valmiiden rukousten käyttö on myös armeliasta, ei tarvitse olla niin hirveän luova ja hienopuheinen, saa olla tylsä ja lukea sen mikä tällä sivulla nyt sanotaan.

Tietenkään osalle ei sovi ihan elämäntilanteen vuoksi (voi olla että esim. pienten lasten vanhemmilla ei ole kunnolla mahdollisuuksia tähän) ja tietenkään mikään harjoitus ei sovi kaikille. Mutta jos hyvän löytää niin kannattaa sitä harjoittaa.