11.7.13

Yasutaka Tsutsui - Hell


Vaikken monen muun tapaan osallistunutkaan yhteiselle lukumaratonille niin kyllä minäkin jotain luin, yhteensä neljää kirjaa joista kaksi on aika hidaslukuisia, yhtä kulkee laukkukirjana ja tämän neljännen sitten luin ihan kotosalla loppuun.

Tsutsuilta olen lukenut aiemmin kahden pienoisromaanin yhteisniteen The Girl Who Leapt Through Time ja hörähtäneen spefinovellikokoelman Salmonella Men of Planet Porno, kumpikin teoksia joissa totta ja fantasiaa sekoitetaan hyvin hämmentävillä tavoilla, ja tämäkin kirja päätyi hämmästyttämään pientä kulkijaa.

Vaikka sivuja on alle kaksisataa, henkilöitä esitellään sellainen joukko että lukijalta kaivataa joko hyvää muistia tai muistiinpanoja, ja näiden henkilöiden elämät sivuavat toisiaan joskus selvemmin, joskus ohimenevämmin. Lisäksi kirja liikkuu ajassa ja elävien ja kuolleiden maailmassa edestakaisin, ja "You know what Hell is? It's just a place without God. The Japanese don't believe in God to begin with, so what's the difference between this world and the world of living?" eli näiden kahden erottaminen ei ole aina kauhean selvää...

Kirja onnistuu kyllä hämmentämään ja luomaan epämääräisen painajaisenoloisen lukukokemuksen, se toimii enemmän unen logiikalla ja aihepiiriin sopivasti tunnelma on painostava, vaikka mukana on myös edellisistä teoksista tuttua outoa huumoria...mutta vaikea on kyllä sanoa että onko tässä mitään suurempaa pointtia tai mistä tässä oikein on kyse. Ehkä niitä ei pidäkään kysyä.

Ei kommentteja: