15.7.13

Choukitsu Kurumatani - The Paradise Bird Tattoo (or, attempted double suicide)


Lisää kirjoja jotka on satunnaisvalinnalla kotiutettu alennushyllystä, enkä ole nähnyt mainintaa että Kurumatanin muita kirjoja olisi ilmestynyt englanniksi.

Kirjan minäkertoja Ikushima, koulutettu toimistotyöläinen mainostoimistossa, jättää työnsä ja osin ajautuu, osin pudottautuu yhteiskunnan ulkopuolelle, ja kulkurina saa paikan pilkkoa teurasjätettä vartaisiin läheiseen ravintolaan. Samalla hän jossain määrin tutustuu ympäristön ihmisiin, naapurin tatuoijaan, lähiseudun pikkurikollisiin, prostituoituihin, vedonlyöjiin yms. vaikka on ulkopuolinen myös tässä naapurustossa (ja kirjan nimestä jo paljastuu loppupuolen tapahtumat...)

Itse en oikein ymmärrä japanilaisen salaryman-kulttuurin maailmankuvaa joten Ikushiman esittämä "olen luuseri"-asennekaan ei saa minulta suuremmin ymmärrystä tai myötätuntoa. Kirjan valittu tyylilaji, likainen realismi, menee myös omien makujeni ulkopuolelle, vaikka tässä olikin myös viehättävää vähäeleistä reflektiota, ja kulttuurikuvauksena tämä ei tietenkään ole vailla ansioita. Luettava kirja vaikken tästä niin suuresti innostunutkaan (ja takakansitekstin kirjoittaja näkyy taas kuvailevan vähän eri kirjaa...)

Ei kommentteja: