22.12.12

Kirjabloggaajien joulukalenteri, 22. luukku

Joulunodotuksen välissä kirjabloggaajien joulukalenterin tämänpäiväinen luukku tutustuukin nimipäiväsankari Rafaeliin.
Nimi on peräisin, ei niin yllättäen, Raamatusta, jossa Rafael (so. "Jumala parantaa") mainitaan yhtenä arkkienkeleistä. Myöhemmissä kulttuuriviittauksissa Rafael on kuitenkin jäänyt vähän Gabrielin, sanansaattajan joka ilmestyi Neitsyt Marialle ja toimitti Koraanin profeetta Muhammedille, ja Mikaelin, taivaallisen sotajoukon komentajan, varjoon. Syynä ehkä se, että Rafaelin huomattavin esiintyminen tapahtuu apokryfisessa Tobitin kirjassa.

Kirjan tarina sijoittuu 600-luvulle eKr, jolloin Ninivessä asui hurskas mies Tobit vaimonsa Hannan ja poikansa Tobiaan kanssa. Tobit saa silmiinsä kaihin, sokeutuu ja joutuu kurjuuteen. Perheensä turvaksi hänellä on kuitenkin hieman rahaa kätkössä Meedian maassa ja hän aikoo lähettää poikansa Tobiaan sitä noutamaan.
Samaan aikaan toisaalla, Meedian maassa, nuori Saara-neito on myös epätoivoinen: paha henki Asmodeus vainoaa häntä, ja aina kun Saara on kihlattu, Asmodeus tappaa miehen ennen kuin tämä pääsee häävuoteeseen asti, ja näin on käynyt jo seitsemän kertaa.
Kuullessaan sekä Tobitin että Saaran rukoukset lähettää Jumala enkelinsä Rafaelin selvittämään asioita. Rafael, nimellä Asarja, hankkiutuu Tobiaan matkakumppaniksi ja neuvoo tälle tien kaupunkiin josta rahat saadaan. Matkan varrella Tobia pyydystää suuren kalan, jolloin Rafael kehottaa ottamaan talteen kalan sydämen, maksan ja sapen koska niillä on parantavia ominaisuuksia.
Paluumatkalla Tobia ja Rafael majoittuvat etäisten sukulaisten taloon, jossa asuu myös Tobiaan pikkuserkku, vainottu Saara. Tobia rakastuu kertaiskulla ja pyytää Saaran vaimokseen, tämän perhe toki varoittaa synkästä kohtalosta joka on kohdannut jo seitsemää miestä mutta Tobia on järkähtämätön ja niin Saara annetaan hänelle puolisoksi.
Rafael neuvoo nyt, että ennen kuin Tobia vetäytyy häävuoteeseen tämä heittää hiillokseen kalan sydämen ja maksan, koska näiden haju karkoittaa pahat henget. Tobia tekee näin ja Asmodeus tosiaan pakenee, mutta Rafael syöksyy perään ja vangitsee tämän. Häitä päästään siis juhlimaan onnellisesti kahden viikon ajan, kunnes Tobia toteaa että on aika palata Niniveen uuden morsiamen ja omaisuuden kera.
Ninivessä äiti Hanna pelkää jo pahinta kun poikaa ei näy eikä kuulu, mutta Tobia, Saara ja Rafael pääsevät vihdoin onnellisesti perille, ja kun Tobitin silmiä voidellaan kalan sapella, kaihi karkkoaa ja Tobitin näkö palautuu, ja tätä sekä häitä juhlistetaan sitten monta päivää.
Lopulta kun Tobit ja Tobia haluavat palkita Rafaelin tämän avusta, Rafael paljastaa kuka oikeasti on ja palaa taivaaseen.
Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti.

Rafael tunnetaan tuon seikkailun johdosta lääkärien, sokeiden, matkustajien ja avioliittovälittäjien suojelijana. Islamissa Rafael tunnetaan nimellä Israfil, ja hänen tehtävänään on puhaltaa pasuunaan merkiksi tuomiopäivästä. Kirjoitan tämän kalenteriluukun ajastettuna, mutta jos joku tämän tekstin pääsee lukemaan niin se tarkoittaa että Israfil pysyi hiljaa ja ennustettua maailmanloppua ei tullutkaan eilen.

Ja tietysti Rafael on käytössä myös etunimenä, kantajina mm. kirjallisuustutkija Rafael Koskimies, tennispelaaja Rafael Nadal, taiteilija Rafael Wardi, poliitikko Rafael Paasio, teinimutanttininjakilpikonna Rafaello ja renessanssimestari Raffaello. Jonka tunnetuimpiin teoksiin kuuluu Sistiinimadonna, erityisesti alareunassa olevien enkelien vuoksi.


Kirjjabloggaajien joulukalenterin eilinen luukku löytyy Saran kirjoista ja huominen taas avautuu Morren maailmassa.

10 kommenttia:

Suketus kirjoitti...

Mielenkiintoinen luukku! Suorastaan jännitysnäytelmä! ;)

Hyvää joulua!

jaana kirjoitti...

Vau, mikä luukku! Taas yleissivistys kasvoi hitusen. Kiitos!

Hyvää joulua!

Outi / Kanervala kirjoitti...

Erittäin kiinnostava ja sivistävä teksti, tällaista lukisin mielelläni enemmänkin. Kyseisessä kertomuksessa on samaa henkeä kuin tuhannen ja yhden yön saduissa. Samasta myyttiperinteestähän ne toki kumpuavatkin.

Liisa kirjoitti...

Kiitos hienosta luukusta. Enpä ollut minäkään kuullut aikaisemmin tätä Rafaelin tarinaa.

Booksy kirjoitti...

Kiitos, tämä oli kiinnostavaa! Enpä minäkään tiennyt, että avioliitonvälittäjillä on oma suojelijansa, mutta tämän tarinan perusteella ainakin looginen valinta. :D

hdcanis kirjoitti...

Kiitoksia lukijoille ja kommentoijille.

Täysmittaisena Tobitin kirjaan on lomittunut myös muuta ainesta (rukouksia, hymnejä, elämänohjeita, lakia ja historiaa) mutta punaisena lankana on kuitenkin aika selkeästi Lähi-idän tarinaperinteistä tuleva juttu.

Ja kirjaimellisesti "match made in heaven" :)

Salla kirjoitti...

Upea luukku! Tässä oppi taas uutta...

Liina kirjoitti...

Minäkin tykkäsin! Hieno luukku, iso kiitos!

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Olipa kiinnostavaa ja uutta tietoa Rafaelista minullekin, sillä eipä noista apokryfikirjojen tarinoista paljon ev.lut uskontotunneilla tai seurakunnassa kerrota. Kiitos hienosta luukusta ja hyvää joulunaikaa!

Kirjanainen kirjoitti...

Minustakin tämä oli upea luukku! Ja hieno kertomus Rafaelista, kiitos!