8.12.12

Walter Dean Myers - 116. kadun jengi

Voin aika suurella varmuudella sanoa että ilman So American -haastetta en olisi tähän kirjaan tarttunut. Mutta nyt, haastetta loppukirittäessä, tämä oli liian houkutteleva: selailin wikipediasta listaa afrikkalais-amerikkalaisista kirjailijoista ja kun huomasin että Walter Dean Myersilta löytyy lähikirjastosta suomennettu ei niin pitkä nuortenkirja ja tekijä on syntyisin West Virginian osavaltiosta niin pitihän tätä vilkaista.

En ole kyllä ihan varma siitä mitä nykyajan teini saisi tästä kirjasta. Alkuteos Fast Sam, Cool Clyde and Stuff on ilmestynyt 1975 ja Rauno Ekholmin suomennos 1981, ja vaikka teemoissa onkin yleisyyttä niin kyllä se ikäkin näkyy (mm. kuka nykyteini tietää keitä ovat Jackson 5 tai Stevie Wonder?). Käännös on aika yleistä puhekieltä, mihinkään slangiin tässä ei ole lähdetty eli sen suhteen kirjan ikä ei näy niin räikeästi kuin puhekielisissä teksteissä joskus ja luettavuus oli ainakin minulle helppoa (mutta minä olenkin 80-luvun lapsi). Alkukielisestä en tiedä.

Kirjan kertoja, 12-vuotias poika Francis muuttaa perheineen New Yorkin Harlemiin ja saa pian korttelin muilta nuorilta lempinimen Donkkaaja, mutta muu korttelin väki kuten Francisin kaverit Sam, Clyde, Gloria ja muut ovat yhtä lailla päähenkilöitä. Tarina etenee anekdootteina joissa käsitellään sekä tavallisia teini-iän sattumuksia kuin laajempiakin ongelmia, koulu- ja perhekriisejä, huumeita, teiniraskauksia, rasismia yms, ajoittain hyvinkin suorasukaisesti mutta mitään "orpo kaatuu sirkkeliin"-genren kurjistelua ei tässä kuitenkaan ole, päällimmäisenä kirjassa näkyy lämmin yhteisöllisyys, korttelin nuoret pitävät tiukasti toistensa puolta ja välittävät toisistaan. Ja oli niissä jutuissa myös paljon hauskuutta mukana.

Ei tämä mikään elämää mullistava kokemus ole mutta sympaattinen ja viihdyttävä välipala, ajankuva oli kiinnostava ja yhteiskunnallistakin ulottuvuutta löytyi. Ei ollenkaan huono valinta näin satunnaisesti luettavaksi päätyväksi kirjaksi, vaikka en tiedäkään miten tämä enää toimii kohdeyleisöönsä.

2 kommenttia:

Vauhko kirjoitti...

Muistan lukeneeni tämän joskus. Taitaa olla vielä joku koripalloaiheinen kansi.

hdcanis kirjoitti...

Jep, kannessa kolme poikaa joista yhdellä koripallo, ja takakannessa pelataan myös korista.