30.12.17

Lukuhaasteet - päättyvät, keskeneräiset, alkavat

Lukijana pidän lukuhaasteista, niiden kautta tulee tartuttua kirjoihin joita ei ehkä muuten tulisi luettua tai blogattua kirjoista jotka olisi ehkä jättänyt bloggaamatta (kaunokirjoistahan tapaan kyllä kirjoittaa mutta tietokirjoista ja sarjakuvista harvemmin), tai ainakin havaittua jotain uutta näkökulmaa lukemaansa.

Suhtaudun kuitenkin haasteisiin suht rennosti, joissain haasteissa etsin aktiivisesti uutta haasteeseen sopivaa lukemista, joka olisi ehkä jäänyt lukematta ilman haastetta, ja joissain toisissa luen mitä muutenkin lukisin, mutta bongailen jotain tiettyä piirrettä kun se tulee vastaan (ja jotkut ovat vähän molempia, pääosin kirjoja joita lukisin muutenkin, mutta jonkin verran myös tarkoitushakuisia poimintoja).
Joku ehkä kavahtaa lukemisen valikointiin näin ulkoisen tarkoitushakuisin perustein, minulle se sopii (toisessa yhteydessä vastikään huomasin hyvän fraasin "tyranny of your own taste", joka lienee sen "mukavuusalueen" hallitusmuoto...)

Tämän vuoden kestävistä haasteista olen jo laittanut kokoon Frau, Signora & Bibin (jossa tuli paljon sellaista luettavaa jota en olisi varmana muuten lukenut) ja Helmet-lukuhaasteen (paljon "tämän olisin lukenut muutenkin", muutama tarkoitushakuinen valinta).

Nyt päättyy myös pari muuta haastetta, joita olen tehnyt.
-----------------------------
Muuttoliikkeessä-haasteessa luettiin erilaisia maasta- ja maahanmuuttoon liittyviä kirjoja, pakolaisuutta, muuttamista työn, opiskelun tai perhene vuoksi, kolonialismia, yms.
Tässä kävi vähän samalla tavalla kuin Suketuksen aiemmassa Ihminen sodassa -haasteessa, en ollut juurikaan ajatellut että luen sotakirjoja enkä niitä haasteeseen erityisesti lukenut mutta kun haaste oli, niin huomasin että kyllä sota jossain muodossa oli mukana monessa kirjassa.
Sama oli Muuttoliikkeessä -haasteessa: jos olisi kysytty luenko kirjoja joissa on maahanmuuttoa, olisin vastannut että en, mutta kun asia nostettiin esille niin aihe näkyi lukuisissa kirjoissa, vaikka taas kerran en tainnut lukea varsinaisesti yhtään kirjaa juuri tämä haaste mielessä.
Olen aiheen nostanut esiin seuraavista kirjoista:

Nnedi Okorafor - Kabu-Kabu
Sergei Dovlatov - Ulkomuseo
Slavenka Draculić - The Taste of a Man
Merethe Lindstrøm - Days in the History of Silence
Somaya Ramadan - Leaves of Narcissus
Julya Rabinowich - Splithead
Hella Haasse - The Black Lake
Beryl Bainbridge - The Bottle Factory Outing
Ljudmila Ulitskaja - Iloiset hautajaiset
Euripides - Electra and other plays
Lucius Shepard - Kalimantan
Muriel Spark - Mandelbaumin portti
H. Rider Haggard - Kuningas Salomon kaivokset
Aino Kallas - Polttoroviolla
Emmanuil Kazakevitš - Sininen vihko
Gustafva Sofia Hjärne - Hämeen linna
Marina Tsvetajeva - Piru ja muita kertomuksia

Jotkut noista ovat ehkä vähän rajatapauksia, ja joitain muita rajatapauksia on ehkä jäänyt mainitsematta. Aiheen ikuisesta ajankohtaisuudesta kertoo varmaan kirjojen aikaskaala, aihe on esillä antiikin Kreikasta nykyhetkeen, ja varmasti myös tulevaisuuteen.
Huomasin kyllä, että tällä haasteella oli kohtalaisesti päällekkäisyyttä Frau, Signora & Bibin kanssa, ja taitaa tämä aihe muutenkin eri muodoissaan olla ollut suositumpi muiden maiden kirjallisuudessa, Suomessa tämä on uudempi aihe.

--------------------------------
Runohaasteeseenkin tuli bloggauksia muutama, joitain olisin lukenut muutenkin ja joitain erityisesti haettiin haastetta varten: haasteeseen sopivia teoksia ovat seuraavat:

Unto Kupiainen - Sotarunot
Jarl Hemmer - Viljan valtakunta
Helvi Juvonen - Kootut runot
Uuno Kailas - Isien tie
Heikki Asunta - Leirinuotio
Unto Kupiainen - Soutaja
Aino Kallas - Polttoroviolla 
Hilja Liinamaa-Pärssinen - Muistojen mailta

Toisin kuin monella muulla haasteeseen osallistujalla, minulla painotus oli vanhemmassa runoudessa, osittain ehkä jo unohtuneessakin (ja pari kirjaa jäi haasteen ulkopuolelle, kun ne ovat jo itsenäisyyttä edeltävältä ajalta): noiden lisäksi tuli myös luettua/selailtua muutamia antologioita, joista en bloggauksia tehnyt, ja harrastettua myös muuta runoaiheista toimintaa (mm. osallistuttua heinäkuussa Runokävelylle, jota jo toivotaan ensi vuodeksikin ja sen yhteydessä kirjoitettua runojen lukemisesta).
Vaikka itse olenkin jo jonkin verran runoista blogannut, niin olen ollut erittäin ilahtunut siitä, että kirjablogeissa yleisesti runouspöhinä on kasvanut, sitä on ollut esillä useammassa blogissa, ja kyllähän sellainen innostus piristää lukemista. Runoja tullaan siis lukemaan myös ensi vuonna.

-----------------------------------

Kesken olevia haasteita on muutama.

Novellihaaste II:ssa olen lukenut jo yhdeksän kokoelmaa, yhteensä 104 novellia, ja peukuttanut joka kirjan kohdalla yhtä novellia (kaikki seitsemän aihepiiriä on jo peukutettu kerran).
Lisää tulee, koska pidän novelleista.

Naisen tie on alkanut "siinä sivussa"-henkisesti, en ole erityisesti valikoinut lukemista sitä silmällä pitäen mutta olen kolmessa kirjassa havainnut aiheeseen sopivia piirteitä: rajatapauksia ehkä mutta huomioidaan kuitenkin.

Kukko kainalossa on jäänyt vähälle huomiolle, tähän mennessä olen lukenut tasan yhden kirjan. Yritän saada toisenkin osuman ensi kuulle...

----------------------------------

Tulevia haasteitakin on jo esitetty, näihin olen jo kiinnittänyt huomiota.

Ensi vuoden Helmet-haaste on jo julistettu, ja ainakin alkuvaiheessa mentäneen taas sillä tyylillä että luetaan mitä luetaan ja merkkaillaan kirjoja sopiviin kohtiin.
Helmetin seuraksi esitettiin Perkeet-lukuhaaste jossa haetaan jo enemmän haastavuutta (ja vastustetaan sitä "oman maun tyranniaa"). Tähänkin pitää tarttua (vaikka huomasin jo yhden kohdan johon ei taida olla yhtään sopivaa kirjaa, täytyy siis ehkä tulkita jotenkin).
Sarjakuvahaaste ei vaikuta sinänsä lukemisiin, koska sarjakuvia nyt tulee luettua muutenkin, mutta niistä ei tule kovin paljoa blogattua: ehkä haasteen myötä voisi blogata sarjakuvista vähän enemmän.

Omia lukuprojekteja? Runoja tulee, ja Frau, Signora & Bibi jätti ison kasan potentiaalisesti kiinnostavia nimikkeitä joita en ole vielä lukenut, eli niitä ainakin. Samoin vuosi tuonee tullessaan ranskalaista kirjallisuutta, vaikken ehkä haastetta aiheesta pykääkään.

3 kommenttia:

Suketus kirjoitti...

Mahtava tuo Perkeet-haaste, kiitos vinkistä!

Ja kiitos osallistumisesta Muuttoliikkeessä-haasteeseen, melkoinen potti kirjoja siihenkin. Teen koostepostauksen loppiaisen jälkeen.

Laura / Lukuisa kirjoitti...

Perkeet-lukuhaaste, mahtava! Ehkä jos Helmet-lukuhaaste tulee suoritettua jo hyvin aikaisessa vaiheessa vuotta... :D

Sanna kirjoitti...

Näiden kommenttien innoittamana minäkin kurkkasin tuota Perkeet-haastetta, loistava ajatus! :D Kohtia on sen verran maltillisesti, että tämän taidan ottaa talteen ensi vuotta varten.