26.10.17
Helsingin kirjamessut - torstai
Se on taas se viikonloppu jolloin Pasilan Messukeskus täyttyy kirjoista ja kirjapuheesta, ja minäkin olin tänään paikalla muutaman tunnin ajan, tarkoitus on palata kyllä vielä viikonloppuna.
Räntäsateeseen lähtiessä mieleen tuli ajatus lomittaa tähän tekstiin myös fiktiivisiä jaksoja joissa tyrkin kirjailijoita alas portaita yms. mutta olen kovasti huono tunnistamaan kirjailijoita ulkonäöltä, joten Riku Korhonenkin säästyy taserilta tässä bloggauksessa.
Noniin. Olin laatinut nyt torstaiksi sen verran väljän ohjelman, että onnistuin jopa käymään kuuntelemassa suunnittelemiani puheita (sitä viimeistä lukuunottamatta).
Vähän kymmenen jälkeen sisään messuhalliin, pieni annos kiertelyä ja lyhyt juttelu ekumeniasta, jonka jälkeen olikin ensimmäisen keskustelun aika, Jyrki Korpua puhumassa Lajivirren laulamaa -kirjasta (olenko Lumiomena-Katjan fanboy kun olin häntä kuulemassa useampaan otteeseen myös Turussa?)
Viime vuonna oli puheena Raamattu ja kirjallisuus, tällä kertaa sitten Kalevala ja kirjallisuus, samantyylisistä lähtökohdista eli myyttitutkimuksen kautta ja käsitellen myös Kalevalaa ensisijaisesti kaunokirjallisena tekstinä ja miten se on vaikuttanut muuhun kirjallisuuteen. Yksityiskohtaisia esimerkkejä ei niin montaa mainittu (kai se kirja pitää vilkaista) mutta vaikuttuneista kirjoista Korpua suositteli Tolkienin Silmarillionia, Leinon Helkavirsiä ja CMX:n sanoituksia.
Lisää flaneerausta, kirjatarjonnan katselua erityisesti niiltä itseäni kiinnostavilta pienemmiltä kustantajilta, juttelua ensin Aporia/Artemisia/Moebiuksen ständillä (oli niillä jo nyt ilmestyneitä kiinnostavan oloisia teoksia mutta erityisesti ilahduin ennakkomainoksesta että Ryunosuke Akutagawan novellikokoelma Hammasrattaat on tulossa suomeksi! Kulttuuriteko! Lukekaa!) ja sitten Idiootin ständillä kustannustoiminnasta yleisemminkin (kun mielessä oli Kirsin kirjanurkassa käytyä keskustelua kirjojen unohtumisesta).
Kustannustoimintaa sivuttiin myös seuraavassa lavakeskustelussa, kun Outi Menna ja Helena Bützow puhuivat kääntämisestä, tai mieluummin suomentamisesta. Tavoitteita ja käytäntöjä käytiin hieman läpi, ja esiin tuli mm. huomio että kääntäjä vastaa yleensä vain siitä mitä kansien välistä löytyy, mutta kirjan nimen päättää kustantaja (ja ennakkomaininta että Ishiguron The Unconsoled on tulossa ensi vuonna, luultavasti nimellä Surullinen pianisti).
Lisää flaneerausta, vähän katsellaan divariosastojenkin tarjontaa vaikka tarkoitus onkin tällä kertaa olla ostamatta suuremmin kirjoja vaikka mieli tekisi (ostin silti yhden), ja seuraavaan puheeseen.
Olin Anu Hopian aiemman keittiön kemiaa käsittelevän kirjan lukenut, ja nyt on tullut uusi kirja aiheesta, kemiallisista prosesseista ruoanlaitossa. Haastattelussa korostettiin että tässä ei ole kyse tarkoista ohjeistuksista että Oletko Aina Graavannut Lohta Väärin? Näin Se Kuuluu Tehdä, vaan enemmän kokeilusta, mutta siinäkin löytyy kiinnostavia aiheita, varsinkin kun mukaan limittyy myös vaikkapa psykologia (aistien merkitys ruoasta nauttimiseen, jopa kuuloaistin...esiin nostettiin kiinnostava tutkimus jossa koehenkilöt nauttivat eri oluita kuunnellen samaan aikaan kuulokkeista eri oluiden sihinää, ja kun sihinä oli oikein, olut arvosteltiin paremmaksi kuin jos sihinät oli vaihdettu...)
Flaneeraus jatkuu, divariosastolla tuli bongattua mm. Laila Hietamiestä, ja Aalto Arts Booksin ständillä hiplattua kirjoja, ja sitten seuraava puhe.
Aiheena oli Turun tuomiokirkossa löytyvistä reliikeistä tehty tieteellinen tutkimus, esineitä on monenlaista ja niiden tutkimusmenetelmät ja -tulokset ovat myös moninaiset, ja historialliselta kannalta ne edustavat kiinnostavaa esineistöä jotka ulottuvat läpi yhteiskunnan kansainvälisistä poliittisista ja taloudellisista suhteista kansanhurskauteen. Itseänihän puhe kiinnosti niin tutkimuskohteiden puolesta (meillä oli pienoinen katolinen blokki eturivissä) kuin menetelmienkin (mm. gradussani oli yhtenä sivujuonteena arkeologiset ajoitusmenetelmät ja on niihin muutenkin tullut tutustuttua ainakin pintapuolisesti). Ja esitelmä oli tosiaan kiinnostava, enemmänkin olisi voinut kuunnella...
Tämän jälkeen olikin aika lähteä pois, kun myöhempään iltapäivään oli varattu muuta menoa. Muita bloggareita en nähnyt kuin pari mutta muita tuttuja kivasti (ja bloggareitakin varmaan sitten lauantaina tai sunnuntaina: huomenna en ole messuille tulossa).
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Mukavaa päästä messutunnelmiin mukaan, kun en itse paikalle tänään päässyt. Huomenna ja viikonloppuna sen sijaan kyllä – nähdään!
Toivottavasti nähdään huomenna!
Ishiguron The Unconsoled on odottanut hyllyssäni jo viisi vuotta, pitää yrittää lukea ennen kuin se suomennos tulee. :)
Yritetään osua samoihin paikkoihin :)
Lähetä kommentti