23.2.17
Almudena Solana - The Curriculum Vitae of Aurora Ortiz
Nuori nainen, leski, etsii työtä, mieluiten jonkun rauhallisen talon talkkarina. Tätä varten hän laatii työnvälitysfirmalle kirjeitä, laajoja selostuksia kuka on ja selostuksia elämästään ja kaikesta. Ja kun hänen ystävälleen, josta oli myös kirjoittanut, tarjotaan yhtä työpaikkaa, hän tietysti loukkaantuu mutta juttu etenee omilla tavoillaan...
Espanjalaisen Almudena Solanan esikoisromaani nojaa vahvasti Aurora Ortizin henkilöön, ja mitä viehättävin persoona Aurora onkin, sellaisilla tavoilla jotka eivät CV:stä paljastuisi: galicialainen maalaistyttö vähäisellä koulutuksella, muuttanut Madridiin miehen työn perässä, mutta kun mies kuoli niin jotain pitäisi keksiä (ei niinkään rahan vuoksi, säästeliäällä elämällä tulee toimeen leskeneläkkeellä, mutta työn itsensä vuoksi).
Mutta, no, tarina haahuilee vähän sinne tänne, osa sivujuonteista jäi hyvin irrallisiksi ja päämäärättömiksi ja jotkut toiset vain katoavat.
Parhaimmillaan tästä tuli mieleen Barbara Pymin kirjat, hienovaraisella huumorilla väritetyt henkilövetoiset arkisen elämän kuvaukset, mutta sen kannalta sinänsä ansiokas pointti yksilön ja kasvottomaksi pyrkivän byrokratian (jota tässä edustavat kovat työmarkkinat, korkea työttömyys näkyy myös Espanjassa) ristiriidasta käy turhan alleviivaavaksi ja muissa henkilöissä olisi vielä ollut kehitettävää ainesta, ja tuosta pointista katsoen taas suuri osa kirjasta leviää miten sattuu. Yhdestä kansiblurbista olin ymmärtävinäni että kirjan alku olisi ollut itsenäinen novelli joka sitten laajennettiin romaaniksi, mutta ei tämä nyt oikein tavoittanut romaanin muotoa.
Parhaimmat osat viittaavat potentiaaliin jota ei tässä täysin käytetty.
Kirja sijoittuu Frau, Signora & Bibi -haasteeseen, ja Helmet-lukuhaastesta otan kohdan 29. Kirjan päähenkilö osaa jotain, mitä haluat oppia (en ole ihan varma tarkalleen mitä, mutta jotenkin se liittyy elämiseen)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Sinulta saa hyvin vinkkejä ja tietoa tuohon frau-haasteeseen liittyen. Minulla on muutama aiheeseen sopiva kirja hyllyssäni, mutta molemmat ovat dekkareita. Kaipaisin jotain muuta, kun en ole oikein dekkarituulella ollut viime aikoina. Tosin tämä Solanan kirja vaikuttaa nyt enemmänkin siltä, että en täytyy varoa, ettei vahingossa lue. :D Kirjan alku vaikuttaa kirjoituksesi perusteella varsin lupaavalta, mutta sitten lätsähtää. Pitäisi olla oikeanlainen mielentila varmaan tämän lukemiseen.
Kiitos tästä kirjailijavinkistä, en häntä tuntenutkaan. Varasin Solanalta vähän tuoreemman, vuonna 2013 ilmestyneen Efectos secundarios. Katsotaan.
Ne lupaukset ja lätsähdykset ovat jakautuneet aika tasaisesti läpi kirjan, eli jos aloittaa niin kyllä tämän kirjan varmaan loppuunkin lukee, mutta ansiot painottuvat just henkilökuvaukseen. Eli jos kiinnostavat henkilöt on keskeinen pointti fiktiossa niin tää voi toimiakin...
Haaste on kyllä tuonut lukemisiin nimikkeitä joista suurta osaa ei varmaan muuten olisi tullut kokeiltua kun ei näistä ole suuresta osasta ennen kuullutkaan, ja hyllyssä odottaa vielä lisää: jos noista muutama on hyvä ja ihan kauhean huonot pysyvät vähissä niin onnistunut on trippi :)
Riitta, odotan kiinnostuneena miltä muista vaikuttaa tai millaisia muut kirjansa ovat (tuotantonsa ei kai ole suurensuuri, ja muita kirjojaan ei ehkä ole edes käännetty...)
Hehhe, varaamani kirja taitaakin sitten olla mielikuvituksen lentoa!? Tässä linkki, sekä engl. että esp. selostuksin.
http://www.huffingtonpost.com/nina-sankovitch/side-effects-in-spanish-t_b_5475144.html
Kiinnostavan oloiselta kuulostaa, jään odottamaan.
Luin nyt tämän Sivuvaikutuksia. Totean samaan tapaan kuin sinä, kiinnostavia aineksia oli, mutta ei aivan käytetty. 10 lääkkeitten mukaan nimettyä henkilöä oli liikaa, sekavalta tuntui. Ei kuitenkaan huono kokemus.
https://kirjaviekoon.blogspot.fi/2017/03/almudena-solana-efectos-secundarios.html
Lähetä kommentti