19.12.16

Kurjen siivellä -lukuhaasteen summaus


 (Kuva taide-elokuvasta Dasepo Naughty Girls)Koska loppuvuodesta en näytä olevan lukemassa enää lisää sopivia kirjoja Kurjen siivellä -haastetta varten, lienee aika laittaa se pakettiin.

Sanna aloitti viime vuoden lopussa itä-aasialaisen kirjallisuuden lukuhaasteen, ja kun japanilainen kirjallisuus on muutenkin lähellä sydäntä niin pitihän tähän lähteä mukaan, jos vaikka tulisi luettua enemmän mm. kiinalaista ja korealaista kirjallisuutta...

Vuoden aikana luin haasteeseen yhteensä 11 kirjaa:
Otsuichi - Zoo
Eileen Chang - Lust, Caution
Banana Yoshimoto - The Lake
Kenzaburo Oe - Teach Us to Outgrow Our Madness
Ma Jian - Stick Out Your Tongue 
Pu Songling - Wailing Ghosts
Shuri Kido - Harhakuvien äiti
Kaori Ekuni - Blink blink
Ogai Mori - Villihanhet
Krys Lee - Drifting House
Yasushi Inoue - Erään väärentäjän elämä

Näistä seitsemän oli japanilaisia; koska edellisenä vuonna luin 11 japanilaista, niin näiden suhteen tuli jopa jonkin verran takapakkia, tämän vuoden suuret maat ovat muualla. Mutta näistä seitsemästä kirjasta neljän kirjailijan kirjoja en ollut aiemmin lukenut, ja Morin ja Inouen kirjat ovat sentään ihan klassikoita jotka sietikin lukea.
Ja haaste sai lukemaan lisää kiinalaista ja korealaista kirjallisuutta, ei sitäkään ihan niin paljoa kuin vuoden alussa olisin halunnut mutta kuitenkin. Kolme näistä oli novellikokoelmia ja yksi pienoisromaani, joten lyhyessä proosassa pysyttiin, ne legendaarisen massiiviset kiinalaisklassikot odottavat parempia aikoja...Taiwanista tai Mongoliasta puhumattakaan.

Täytyy kyllä sanoa että mikään näistä en nyt noussut "paras kirja ikinä"-tasolle, suosikkini taisivat olla nuo Kenzaburo Oen ja Ma Jianin kirjat, joskin Inouelta, Leeltä ja Otsuichilta voisi kultakin nostaa myös esiin novellin tai kaksi...kyllä niistä jo saisi aikaan aika kivan antologian.
Mutta parhaat japanilaiset olen lukenut aiemmin, ja kiinalaiset ja korealaiset odottavat yhä löytämistä.

4 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Mielenkiintoisia kirjoja olet lukenut Kurjen siivellä -haasteeseen. Osan olen laittanut omallekin lukulistalleni (osasta en ollut aiemmin kuullutkaan). Novellikokoelmat laitoin ylös novellihaastetta varten. Edelleen vierastan novelleja ja niihin tarttuminen tuntuu työläältä.

hdcanis kirjoitti...

Minulle novellit ovat yhä helpoimpia tapoja tutustua johonkin uuteen kirjailijaan tai alueeseen...joskin luetuista esim. tuon Ma Jianin kirjan novellit ovat niin yhteen linkittyneitä että senkin voi kai lukea temaattisena episodiromaanina.

Ja sinulla onkin varsin laaja valikoima kirjoja tähän haasteeseen, pitää koostetusti tulla selaamaan niistä lukuvinkkejä (samoin kuin muilta, kävin juuri katsomassa että Sanna oli jo tehnyt varsin hyvännäköisen alustavan koosteen...)

sannabanana kirjoitti...

Kiitos osallistumisesta ja koosteesta.
Mua oikein ahdistaa jo se, että haaste on lopussa ja vielä olisi pinossa paljon sopivia kirjoja ja uudet iskevät silmään jatkuvasti! Mutta taitaapa olla, että tällä samalla 'teemalla' lukeminen jatkuu haasteettakin, varsinkin, kun on nyt niin paljon hyviä vinkkejä muilta osallistujilta.
Se The Vegetarian sun olis muuten kyllä luettava!

hdcanis kirjoitti...

Minä sain omasta hyllystä vedettyä pois melkein kaikki haasteeseen sopivat (on siellä vielä yksi Natsume Sosekin kirja) mutta eiköhän näillä alueilla tulla liikkumaan jatkossakin.
Ja tulen kyllä bongailemaan lukuvinkkejä :)