3.8.16

Barbara Pym - Jane and Prudence


 
"What a nice idea to have refreshments," said Mrs Crampton as the rattle of china was heard outside the door. "We never had them in Canon Pritchard's time."
"Well, it seemed a good idea," said Jane from the open doorway, "I always think when I am listening to some of these tense, gloomy plays on the wireless, Ibsen and things like that, oh, if only somebody would think of making a cup of tea!"

Barbara Pymin varhaisia romaaneja, tämä oli kolmas julkaistu romaani ja Pymin tuntomerkit ovat paikallaan: epämääräinen joukko henkilöitä joiden tekemisiä kuvataan lämmöllä mutta ironisesti, osoittaen ristiriitaa odotusten ja kuvitelmien ja banaalin todellisuuden välillä. Ja teetä juodaan (sodan jälkeinen aikakausi taas näkyy langattoman lisäksi mm. suurella huomiolla ruoan säännöstelylle, lihan ja kananmunien syömisestä on suht paljon juttua).
Nimihenkilöt ovat kaksi opiskeluaikaista ystävystä, vanhempi Jane on papin rouva jonka sopeutuminen rooliinsa on hieman horjuvaa yrityksestä huolimatta, ja nuorempi Prudence taas viehättävä nuorempi nainen (muttei niin nuori ettei naimattomuudesta pitäisi osoittaa jo lievää huolestumista) joka on taas kerran ihastunut täysin väärään mieheen...

Taas kerran teos on viihdyttävä mutta samalla jotenkin muodoton, vaikka kaikissa kirjoissaan on aina mainioita ensemblejä niin huomion jakaminen tasaisesti kahdelle keskushenkilölle ei tässä toimi, kumpikin jää lopulta vähän tyngäksi. Joitain elementtejä on kierrätetty aiemmin kirjoitetusta mutta postuumisti julkaistusta Crampton Hodnetista, sen kaksi keskushenkilöä on tässä sivuhenkilöinä ja nimistöä on myös käytetty uudestaan...(ja sinänsä minusta neidit Doggett ja Morrow olivat kiinnostavampia keskushenkilöitä)
Hauskoja tilanteita ja erinomaisia sitaatteja toki riittää mutta sanoisin kyllä myös että tämä on heikompia lukemiani Pymin kirjoja, enemmän kompletisteille (satunnaiset lukijat lukekoot ennemmin vaikka Excellent Womenin tai The Sweet Dove Diedin). 

"Yes, it seems suitable that things like that should go on in London," Jane agreed. "It is in better taste somehow that a man should be unfaithful to his wife away from home. Not all of them have the opportunity, of course."
"Poor Constance was left alone a great deal," said Miss Doggett. "In many ways, of course, Mr Driver is a very charming man. They say, though, that men only want one thing - that's the truth of the matter." Miss Doggett again looked puzzled; it was as if she had heard that men only wanted one thing, but had forgotten for the moment what it was.

2 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Olisiko sinusta Syksyinen seurue parasta Barbara Pymiä? Roikkui listallani kauan, mutta en saanut luettua kuitenkaan. Kirjoituksesi - ja tuo sitaatti - herätti taas halun tutustua kirjailijaan.

hdcanis kirjoitti...

Syksyistä seuruetta en ole lukenut, on käsittääkseni ihan pidetty vaikka ilmeisesti myös hieman erilainen kuin nämä varhaisemmat kirjansa. Mutta tähän mennessä kaikki luetut ovat olleet lukemisen arvoisia :)