30.11.14

Marraskuun luetut ja inspiraatiohaaste

Nathalie Sarraute - Tropismeja
William March - Komppania K
Patrick Modiano - Villa Triste
Ryunosuke Akutagawa - The Beautiful and the Grotesque
Rex Stout - Death of a Doxy
Luis Martín-Santos - On aika vaieta
Yoko Ogawa - Revenge
Penelope Fitzgerald - Offshore

Juri Nummelin - Elokuvan lyhyt historia
Sandy Schreier - Hollywood Dressed & Undressed
Bryony Dixon - 100 Silent Films

Iou Kuroda - Sexy Voice and Robo

Marraskuussa tuli taas luettua varsin tuntuva nippu kirjoja, vauhdittamassa oli Facebookissa ollut Lukuhaaste, jossa oli tarkoitus lukea marraskuussa vähintään 30 sivua kaunokirjallisuutta joka päivä. Tähän pystyin ja aika monena päivänä luin enemmänkin, vaikka joinain päivinä mentiinkin aika tiukasti tasan 30 sivuun...

Siinä sivussa tuli luettua muutama tietokirja elokuvista. Nummelin kävi läpi nopeasti ja populaaristi elokuvan vaiheet, ihan viihdyttävä vaikkei ainakaan minulle paljoa uutta tarjonnut. Schreierin kirja oli toki hieman pinnallinen mutta kiinnostava kirja elokuvapuvustamisesta, ja Dixon taas esitteli mykkäfilmien historian, lajityypit ja taiteelliset ratkaisut sadalla esimerkkifilmillä joihin mahtui sekä tunnettuja klassikoita että kiinnostavia obskuriteetteja.

Monista luetuista sarjakuvista vinkkaan varsin omalaatuisen mangasarjan (tai yhteen paksuun kirjaan koko sarja saatiin pakattua), Sexy Voice on vähän kuin Neiti Etsivä joka työskentelee puhelintyttönä ja heittää keikkaa mafialle...mies nainen muu
englanti 57 48 1 106
suomi 38 29
67
japani 19 4
23
ranska 17 5 1 23
italia 20

20
saksa 12 1
13
ruotsi 6 5
11
venäjä 7

7
espanja 6
1 7
tsekki 5

5
viro 2

2
norja 2

2
islanti 1
1 2
puola
2
2
serbo-kroatia 2

2
arabia 1
1 2
muu

2 2
hollanti 1

1
tanska 1

1
portugali
1
1
kiina 1

1
slovakia 1

1
iiri

1 1
turkki 1

1
latina
1
1
unkari 1

1
slovenia

1 1

201 96 9 306


---------------------------------------
Sekalaisissa blogeissa on nyt kiertänyt inspiraatiohaaste, jossa pyydetään nimeämään kolme itseä inspiroivaa blogia, mieluiten perusteiden kera. Haaste päätyi minulle Kirjavalaan Elegialta seuraavalla luonnehdinnalla: "Hyönteisdokumentin hdcanisin teksti on älykästä ja analyyttistä. Hän kirjoittaa melko paljon kirjoista, joista en ole koskaan aiemmin kuullutkaan, minkä koen hyvin avartavana ja jopa sivistävänä. Hänen bloginsa synnyttää halun siirrellä omia mukavuusrajoja."

Kiitämme haasteesta, yritämme olla sen arvoisia.

Omissa valinnoissa vaikeaa on lähinnä rajaus vain kolmeen, moniääninen joukko tarjoaa monenlaista inspiraatiota. Hivenen helpottaa että muutamat ansiokkaat blogit ovat haasteen saaneet jo muuta kautta, nostetaan sitten niitä joita en ole vielä ehtinyt huomata mainitun. Luettehan kaikki myös näitä blogeja?

Jokken kirjanurkka
Jokke kirjoittaa omaäänisesti ja viihdyttävästi, ja erityisesti pidän kunnioitettavasta välinpitämättömyydestä "korkean" ja "matalan" kirjallisuuden erotteluun: blogissa luetaan ja kirjoitetaan mitä moninaisimmasta kirjallisuudesta yhtäläisellä antaumuksella.

Tarukirja
Margit tuo ansiokkaasti esiin vanhempia, ehkä jo hieman unohdettujakin kirjoja nykyhetken uudelleenarviointiin, ja toisaalta paljon myös mm. uudempia dekkareita. Margitin kielitaito on myös erinomaisen laaja, ja täältä löytyy näkökulmia myös vähän vähemmän tunnettuihin mutta tärkeisiin kielialueisiin, saksaan ja erityisesti espanjaan.

Deadline Torstaina
Kyösti Salovaaran laajat tekstit asioista ja asioiden vieristä ovat torstaiden piristyksiä. Joskus olisi hienoa osata kirjoittaa näin hyvin.

8 kommenttia:

Katri kirjoitti...

Hienoa, että ehdit lukea 30 sivua kirjaa joka päivä! Minä en, vaikka kuinka yritin. Hieno lukusaldo muutenkin sinulla :)

hdcanis kirjoitti...

Runot auttoivat parina kiireisempänä päivänä :)

Jokke kirjoitti...

Kiitokset huomioimisesta :)

Itsekin pidän oman tyylisestä blogistasi, sinulla on minusta "valtavirrasta edukseen erottuva blogi". Pidän myös Margitin suhteellisen tiiviistä ilmaisusta. Moni muukin blogi on hieno, pitkään bloganneet löytävät oman tyylin ja se kiinnostaa, pidän erilaisuudesta.

Kyöstin blogi on upea, tekstit ovat sellaisia, ettei niitä oikein pysty lyhyesti edes kommentoimaan.

Linnea / kujerruksia kirjoitti...

Hatunnosto! Meikäläisellä teki tiukkaa parina päivänä, mutta kyllä se lukuhaaste taisi tulla kirittyä. Paitsi tänään, kääk, onneksi ehtii vielä.

Elokuvakirjat voisin tsekata jossain vaiheessa, vaikuttavat kiinnostavilta, etenkin tuo puvustus näin omasta näkökulmasta.

Kyösti Salovaara kirjoitti...

KIITOS!

Tunnustus lämmittää kovasti, vaikka tietysti itse epäileekin liekö sen ansainnut.

Joka tapauksessa sanojen etsimistä ja kääntelemistä sopiviksi lauseiksi se innostaa jatkamaan.

Margit kirjoitti...

Kiitos! Minua ilahdutaa kovasti, että pidät blogiani inspiroivana.

hdcanis kirjoitti...

Kiitos mainioista blogeistanne (ja Katri ja Linnea myös) :)

Ja joo, kun aikansa kirjoittaa niin omaa ääntä muodostuu sekä aihevalinnoissa että tavassa ilmaista niitä. Ja tietysti toivon mukaan myös vähän orgaanista kasvua.

Puvustuskirja oli mukava, aiheeseen voisi perehtyä laajemminkin kun esille tuotiin myös eroja "tavalliseen" muotisuunnitteluun...(ja minähän pidän klassisesta Hollywoodista ja Edith Head elokuvan alkuteksteissä on aina positiivinen juttu)

Jokke kirjoitti...

Vastaus löytyy blogistani :)