Vaikka onkin mahdollista että tässä ehdin vielä jonkun lyhyen sotakirjan repäistä niin taidan siltikin päättää jo nyt Suketuksen julistaman Ihminen sodassa -haasteen.
Jossain vaiheessa mielessä kävi ehkä kuntsarin arvoinen Tuntemattoman sotilaan lukeminen, mutta vaikka se jäi joitain muita sitten tuli luettua. Ongelmaksihan sitten tuli määrittää kysymys "mikä on sotakirja", ihan perinteisen rintamankuvauksen ohella kun löytyy näitä joissa sota on jossain taustalla ja vaikuttaa toki kirjan tapahtumien kulkuun, mutta sitten on lukuisia rajatapauksia joissa hieman viitataan sodan suuntaan...
No, nämä ovat jokseenkin selkeitä, sitä ihteään:
J.M.Coetzee - Michael K:n elämä (kuvitteelliset sodat)
Carlo Cassola - Buben tyttö (sodan liepeillä)
Danilo Kiš - Varhaisia suruja (sodan liepeillä)
Kenzaburo Oe - Nip the Buds, Shoot the Kids (sodan liepeillä)
Josef Skvorecky - Ihmismielten insinööri (maailmansodat & kylmä sota)
Matteo Collura - Kuka murhasi kenraalin (kaukaiset sodat)
Aleksandr Puškin - Kapteenin tytär (sisällissodat, kapinat ja vallankaappaukset)
William March - Komppania K (maailmansodat)
Mutta sitten ne loput. Shakespearen Coriolanus ja Titus Andronicus ovat molemmat sotasankareita jotka palaavat Roomaan, ja tarinoiden taustalla vaikuttaa toki sotiminen vaikka suurin osa molemmista näytelmistä sijoittuukin rauhanaikaan. Akutagawalla on novelli siitä kuoliko eräs henkilö sodassa muutama vuosikymmen aikaisemmin vai eikö kuollut. Modianon valekreivi on Algerian sotaa välttelemässä. Russellilla on parikin kommenttia kylmästä sodasta (painajaisia näkevät mm. Stalin ja Eisenhower) ja Churchillillakin on sanansa sanottavana buurisodasta kylmään sotaan. Kapinallista taustakuohuntaa löytyy toki myös vaikkapa Bosniasta tai Kamputseasta ja jos kirjassa käydään läpi Egyptin historia niin kyllä siihenkin aseellisia konflikteja mahtuu. Ja sitten on se Kailas...
Taidan nyt kuitenkin ilmoittautua vain vääpeliksi kahdeksalla kirjalla, mutta havaitusti sota teemana, taustana, motivaattorina tai vihjeenä on varsin suosittu.
Ja kuten on todettu, rintamakuvaukset eivät vieläkään ole mitenkään suosiossani, noista ainoastaan March on lajityypin puhdas edustaja vaikka Collura ja Puškin myös laittavat vähän sotatilanteita mukaan, minusta draamallisesti kiinnostavampaa on yhä sota epämääräisenä uhkana taustalla (vaikka March olikin sen verran ansiokas että ehkä pitäisi kuitenkin kokeilla tätä lajityyppiä enemmänkin). Ja sellaisena se onkin erinomainen, pitäisin kaikkia noita kahdeksaa listattua kirjaa ansiokkaina ja lukemisen arvoisina, ja muissakin on aimo joukko hyviä kirjoja. Tällä otannalla sota voittaa aiheena mm. rakkauden, murhat ja kirjallisuuden.
6 kommenttia:
Onnittelut, vääpeli hdcanis! Kelpo suoritus, ja mielenkiintoisia kirjoja. Sota tosiaan lienee kirjallisuuden 'suosituimpia' teemoja ja aiheita, onhan se valitettavan yleistä ja aiheuttaa laajan kirjon inhimillistä kärsimystä ja tunteita suoraan ja välillisesti.
Mahtava suoritus. Kiitos koonnista! Olen listaamistasi lukenut vain Michael K:n elämän, joka tuntui aika vaikelta, mutta samalla kiinnostavalta... Tuon Komppania K:n haluaisin lukea, pitää laittaa se muistilistalle.
Minullakin näistä luettuna vain Michael K:n elämä, josta pidin kovasti. Lyhyt kirja tuntui pitkältä vaellukselta hyvässä mielessä. Luin postauksesi kirjasta ja huomasin kuvitelleeni päähenkilön aika tarkasti, vaikkei kirja totta tosiaan anna paljoa tietoa hänestä.
Sinulla on luettuna, tapasi mukaan, hyvin omaperäisiä kirjoja tähän haasteeseen. En ole lukenut noista ainuttakaan, vaikka moni vaikuttaa mielenkiintoiselta.
Jep, sota laittaa ihmiset ja yhteisöt ääriolosuhteisiin ja tuottaa monimutkaisia moraalis-filosofisia ongelmia joiden vaikutukset ovat myös nopeasti nähtävissä, eli taiteellisesti on kiinnostava miljöö (totean näin pasifistina).
Vaikuttava lista. En ole lukenut mitään noista, minkä häveten tunnustan. Michael K:n noista kyllä aion lukea joskus. Mietin omaa koostetta tehdessäni, että sota tosiaan on läsnä monissa teoksissa. Ja kun vielä minua kiinnostaa lähihistoria (n. 100 v. taakse päin) kirjallisuuden aiheena, niin sota ja sen vaikutukset ovat vahvasti mukana.
Lähetä kommentti