29.9.14

Vive la France! -haastekoonti

Annamin julistama Ranska-haaste alkaa lähestyä loppuaan, aika siis vetää paketti kokoon (haasteen inspiraatioon Turun kirjamessuille en ollut aikeissa lähteä mutta Ranska näkyy näköjään siellä monella tapaa).

Haasteeseen luin seuraavat kirjat:
Georges Bernanos - Maalaispapin päiväkirja
Anonyymi - Lancelot of the Lake 
Christian Bobin - Fransiskuksen unelma
Georges Bernanos - Mouchette
Jean Cocteau - Les enfants terribles: kauhukakarat
Jean de Brunhoff - Histoire de Babar
Alain René le Sage - Ontuva paholainen
Françoise Sagan - Varjoa vajaat
Michel Tournier - Punainen kääpiö
Michel Tournier - Rakastavaisten illallinen
Françoise Sagan - Muuan hymy

ja aiheeseen liittyen vielä postauksen sarjakuvien lukemisesta ranskaksi. En siinä postauksessa lähtenyt erittelemään jokaista lukemaani sarjakuvaa ja Histoire de Babar -postauksessakin mainitsin ohimennen että olen lukenut myös useampia lasten kuvakirjoja, eli todellinen nimikkeiden määrä taitaa liikkua aika korkeissa lukemissa...mutta näinkin tuli jo trikolori täyteen helposti.

Kirjailijavalikoima on ehkä vähän rajallinen, kolmelta kirjoittajalta on luettu kultakin kaksi kirjaa (Bernanos, Sagan, Tournier) eikä tuossa nyt ole mitään nykykirjallisuuden kuuminta hottia, ja wanhojakin löytyy pari kappaletta (anonyymin Lancelot 1200-luvulta, le Sage 1700-luvun alusta). No, Ranskalla on pitkä ja laaja historia myös kirjallisuudessa.
Ja luetut kirjat olivat myös pääsääntöisesti hyviä. Cocteausta en niin innostunut mutta tunnustan sen ongelmat makuasioiksi ja tavallaan kiinnostava sekin oli, ja jos noista nyt pitäisi jotain erityisesti suositella niin poimisin Rakastavaisten illallisen ja Maalaispapin päiväkirjan (Varjoa vajaat ja Ontuva paholainen ovat kyllä myös tutustumisen arvoisia).

Joskus olen syyttänyt ranskalaista kirjallisuutta loputtomasta oman navan kontemploinnista ja "miltä minusta juuri nyt tuntuu"-märehdinnästä ja sanotaanko vaikka että kyllä näistä listatuista kirjoista moista löytyy ja kyllä sitä tehdään myös hyvin, vaikka piinallisempiakin esimerkkejä on tullut vastaan...eivätkä kaikki nuo sellaisia ole, vastaesimerkkejä löytyy myös.
Ja ranskalaista kirjallisuutta tulee kyllä luettua jatkossakin, nyt on kesken yksi ja lainakirjojen joukossa odottaa pari...

2 kommenttia:

Villis / Villasukka kirjahyllyssä kirjoitti...

Hieno suoritus! Itse ehdin juuri ja juuri kerätä lipun valmiiksi (siis 6 kirjaa) uudemmalla kirjallisuudella, aloitin haasteen melko myöhään ja kuvittelin virheellisesti sen jatkuvan vuoden loppuun. Onneksi loppukiri (ja ohuet kirjat) pelasti! Zolan Nana jäi vielä kesken, sitä olen puurtanut tietokoneen näytöltä.

hdcanis kirjoitti...

Uudempaa olisi ehkä pitänyt lukea vähän lisää, kallistuin vähän liikaakin vanhemman puolen...