30.11.13

Jerome K Jerome - Kolme miestä pyörillä

Jerome K Jeromen leppoisan hortoiluromaanin Kolme miestä veneessä luin jo jokin aika sitten, ja siihen myötämielisesti suhtauduin, joten kun tämä jatko-osa tuli kirjamessuilla halvalla Basam Booksin tiskillä vastaan niin pitihän tämäkin sitten lukea (suom. Asmo Koste).

Tällä kertaa kertojamme, Harris ja George lähtevät pyöräretkelle Saksaan (tai kuljetaan tässä myös kävellen, junalla ja laivalla) ja kaikenlaista taas sattuu ja tapahtuu ja kerrotaan kaikenlaisia merkillisiä anekdootteja, ei tässä sen kummempaa juonta ole (liekö tämäkin julkaistu aikoinaan lehdessä jatkokertomuksena). Kirjana tämä on edellistä epätasaisempi, paikka paikoin löytyy hienoja kohtauksia (mm. kun sankarimme testaavat saksa-englanti-fraasisanakirjan toimivuutta Lontoossa...) ja siinä välissä sitten aika keskinkertaisia matkakuvauksia ja kulttuurisia kummasteluja.

Omalaatuista aikaperspektiiviä luo kirjan loppuluku, jossa kertoja pohdiskelee Saksaa ja saksalaisia yleisemmin ja vetäen yhteen aikaisempia havaintoja, kun muistaa että tämä kirja julkaistiin vuonna 1900 ja seuraavalla vuosisadalla Saksalla oli varsin huomattava vaikutus Euroopan ja maailman historiaan...osa huomioista saa hieman profeetallista sävyä, osa taas ei mennyt ihan näin...

Ei kommentteja: