10.7.17

John Gay - Trivia: or, the Art of Walking the Streets of London


Nämä Penguinin pikkumustat ovat näppärää kesälukemista, kulkevat hyvin mukana kun käy ulkona kävelyllä ja kaipaa jotain lukemista hetken istahtamisille...
Nyt vuorossa oli käyttöön sopivasti John Gayn kävelyopas 1700-luvun alusta, jossa laajan runoelman muodossa ohjeistetaan mitä kannattaa ottaa huomioon kun kävelee Lontoon katuja, talvella tai kesällä, päivällä tai yöllä, millaiset kengät on hyvät, miten ennustaa tulevan sään, kenelle annetaan jalkakäytävän seinäpuoli, miten vältetään maalattuja seiniä, miten tunnistaa prostituoidut...ja tietysti kuinka mukavaa käveleminen on.

Omalla tavallaan hilpeä pikku teos, ei tosin aina kovin helppoa luettavaa kun kielen koukerot tuovat oman haasteensa ja samoin tekevät viittaukset Lontoon paikkoihin ja 1700-luvun elämään, ja samalla nuo tietysti myös ovat teoksen kiinnostavinta antia. Sympaattinen pikku teos (John Gayn se tunnetumpi teos odottaa hyllyssä lukemista, kuullette siitä lähitulevaisuudessa).

Of pick-pockets (ote)

Where the mob gathers, swiftly shoot along,
Nor idly mingle in the noisy throng.
Lur'd by the silver hilt, amid the swarm,
The subtil artist will thy side disarm.
Nor is the flaxen wig with safety worn;
High on the shoulder, in the basket born,
Lurks the sly boy; whose hand to rapine bred,
Plucks off the curling honours of the head.
Here dives the skulking thief, with practis'd slight,
And unfelt fingers make thy pocket light.
Where's now thy watch, with all its trinkets, flown?
And thy late snuff-box is no more thy own.

5 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Kuvailet lukemaasi houkuttelevasti, mutta into kyllä laski tuon näytteen luettuani. Kävelyopas 1700-luvun Lontooseen on kyllä aikamoinen löytö, divarista varmaan?

hdcanis kirjoitti...

Näyte kertoo tyylistä, eli vaatii kyllä jonkin verran totuttelemista ja silloinkin menee kyllä osa jutuista ohi...

Ja uutena tämä on ostettu, Penguin on julkaissut vähän päälle sadan kirjan sarjan tuollaisia kämmenenkokoisia mustakantisia pokkareita (joita Akateemisessa oli myynnissä alle parin euron kappale) joissa on julkaistu kaikenlaisia jänniä, yleensä aika lailla vanhempia teoksia, runoja tai novelleja tai tietoteoksiakin. Olen aiemmin jo blogannut Christina Rossettin runoista ja Charlotte Perkins Gilmanin, Johann Peter Hebelin ja Pu Songlingin novelleista ja hyllyssä odottaa vielä muutama runo- ja novellikokoelma.

Suvi kirjoitti...

Tämäpä voisi olla kiva elokuun Lontoo-matkaa ajatellen. Noita Penguinin minikirjoja olen myös vähän vilkuillut sillä silmällä, koska ideahan on aika kiva, että saa parilla roposella hetkeksi jotain mielenkiintoista luettavaa. Suurin osa sarjaan päätyneistä kirjailijoista tai teoksista on ainakin itselleni ihan tuntemattomia.

Ripsa kirjoitti...

Minulla taas on puolestaan Penguin Books'n mainos:

ENGLAND'S

GREEN & PLEASANT

LAND

Sitten kummankin puolen Essays, ja vielä nimi:

J. W. ROBERTSON
SCOTT

Alimpana on vielä se pingviini. Se näkyy hyppivän.

Postikortin osoitepuolella lukee ystävän selitys: tässä sulle pala ihmishistoriaa.

Olen miettinyt nyt vuosikausia ovatko britit sitten vain erityisen eksentrisia. Ei se vika ole. Kun en ole ikinä asunut siellä, niin oletan että ominaisuus voisi tehdä ihmisen elämän mielenkiintoiseksi. Pääsisin eroon esim. Amerikan aksentistani. En tiedä pitäisikö päästä.

Pitäisi kertoa joskus myös Penquinin Classics lyiiykynistä. Kynissä on kirjailijoiden nimiä joka puolella ja niihin kuuluvia teosnimiä.
Yksi kynä minulta jo varastettiin, mikä on vähän omituista. No ehkä kerron joskus.

hdcanis kirjoitti...

Ripsa, ehkä britit ovat hieman erikoisia, ja Penguin osaa kyllä brändäyksen taidon, olen tainnut noita kyniä nähdä jossain...

Suvi, minullekin suurin osa kirjoista oli tuntemattomia ja kirjailijoistakin moni...mukana oli kyllä myös muutama kirja jotka olin jo lukenut (mm. Leskovin Vasuri, Andrejevin Seitsemän hirtetyn tarina, Akutagawan Life of a Stupid Man, Swiftin A Modest Proposal) jotka olivat valintoina sen verran kutkuttavia että muiltakin osilta saattoi siis odottaa kiinnostavuutta.