1.2.15

Theodor Storm - Aaveratsastaja

Jonkinlainen saksalaisen kirjallisuuden klassikko tämäkin Theodor Stormin pienoisromaani (suom. Sirkka Selja).

Kirja alkaa goottilaisen kirjallisuuden sisätarinarakennelmalla, kirjoittaja muistaa lukeneensa tarinan jostain vanhasta aikakauslehdestä jonka kirjoittaja taas kuuntelee eräänä myrskyisenä yönä kirjan varsinaista tarinaa patomestari Haike Haienista...
Kirja sijoittuu Pohjanmeren rannikolle jossa ihmiset ovat jatkuvassa taistossa merta vastaan, vallaten maata valtavien patojen avulla, ja nuoresta Haienista jonka suurisuuntaiset suunnitelmat aiheuttavat monenlaista närää yhteisössä.
Kirjan nimi oli hieman hämäävä ja sitä on myös hienoinen kauhuromanttinen kuvasto johon säännöllisesti vihjataan mutta joka päättäväisesti jätetään myös käyttämättä. Ilmeisesti ihan tarkoituksellisestikin, kun rationalistisen Haienin ja taikauskoisen ympäristön konflikti on yksi teemoista, mutta tällä tavalla lopputuloksena on että luin kirjan padonrakentamisesta Pohjanmeren rannalla 1700-1800-lukujen vaihteessa ja vaikka tuo aihe olikin käsitelty ehkä niin kiinnostavasti kuin mahdollista niin rajansa kaikella; luulen että olisin pitänyt enemmän siitä kirjasta joka tämä ei ollut.

2 kommenttia:

Jorma Jormito kirjoitti...

Koulupoikana hankin Aaveratsastajan Kariston Helmi-sarjasta. Kirja oli pieni ja mukava kädessä. Kertomus oli myös jännittävä. Opiskeluaikana näin Hans Deppen ohjaaman kertomuksen filmatisoinnin vuodelta 1934, Elkenä vaikuttava Marianne Hoppe. Filmi on kyllä kovasti natsahtava, mutta myös vaikuttava.
Mukava lukea näitä yllättäviä postauksia, joista pullahtelee välillä menneet muistot ja lukukokemukset.

hdcanis kirjoitti...

Sama kirja on kyseessä (tässä kirjaston kappaleessa ei ollut kansipapereita joten ei ollut aiheellista ottaa kuvaa, mutta sisäsivulla mainitaan Helmi-sarjaan kuuluvaksi).
Kirjaa kyllä luki sujuvasti mutta tosiaan olin hieman pettynyt kun se ei sitten vastannutkaan niitä suuntia johon luulin sen menevän, ja toisaalta kun näitä suuren yksilön kohtaloita ymmärtämättömässä yhteisössä on tullut luettua muitakin...ilmeisesti tämä on Saksassa ollut suosittu koululukemisto ja ehkä teininä tämä olisi kolahtanut enemmän.

Ja voin kyllä kuvitella että jos tässä haluaa korostaa sopivaan tyyliin Ihmisen ja Luonnon Kamppailua ja Poikkeusyksilön Nousua Suuriin Tekoihin niin tämän voi kääntää helposti natsahtavaksi...