13.2.15

Frode Grytten - Popmusiikkia


Kuten kirjan nimestä käy ilmi, tämä Frode Gryttenin kirja (suom. Jarkko Laine) on 24 novellin kokoelma, joista jokaiseen liittyy jokin paikka (joskaan ei välttämättä kaupunki), kellonaika ja laulu, joskus näkyvämmin, joskus viitteellisemmin.

Samoin vaihtuvat tyylit ja aiheet, joskus mennään aika tajunnanvirtaa, joskus toteavaa realismia Carverin ja Hemingwayn hengessä, joskus hypätään unenomaisen tai absurdin suuntaan...ja vaikka tämän nappasinkin kirjaston nuoret aikuiset -hyllystä niin ei tämä mihinkään yksittäiseen ikäryhmäänkään sovi, mukana on niin teiniansgtia kuin monivuotisen avioliiton hiljaista rapautumistakin...

Tuosta kirjosta voikin päätellä että varmaan täältä löytyy muutama novelli jokaiselle mutta tuskinpa löytyy lukijaa joka yhtäläisesti pitäisi kaikista novelleista...vähän tästä tuli mieleen joku Playbuzzin tai vastaavan nettitesti, klikkaile valikoimasta ne novellit joista pidit eniten ja joista vähiten ja valintojen perusteella voidaan määrittää millainen olet.

Minua viehättivät teinitarinat Ylhäällä puussa ja Tuhkaksi (ensimmäisessä harrastetaan koulun musiikintunnilla levyraatia, toisessa tytöllä on hankala suhde Britney Spearsia fanittavan äitinsä kanssa), tai Tietokonepiirros (mies obsessoituu lehdessä julkaistusta rikollisen mallipiirroksesta), tai Koiran kanssa ulkona (mies inhoaa perheen koiraa), tai Erään rakkaustarinan loppu (arvatkaa). Ja muutama muukin, ja hyvän ja huonon suhde oli tarpeeksi korkea että tämän kirjan luki ilokseen.
En kyllä ole ihan varma muistanko tästä mitään parin vuoden kuluttua...

Kirjallinen retki pohjoismaissa -haasteesta saan kuitenkin merkittyä Norjan.

4 kommenttia:

Leena Laurila kirjoitti...

Tuttuni, entinen naapurini hankki koiran, jota hankintaa perheen isä vastusti. Rouva ja tyttäret hemmottelivat pikkukoiran pilalle. Siitä tuli kovaääninen kuorsaaja ja äreä irvistelijä. Lopulta vain perheen isä uskalsi viedä sen ulos, eikä se ketään muuta hyväksynytkään. Siinä oli sitten kaksi vastentahtoista yhdessä ulkona.

hdcanis kirjoitti...

...mahtaakohan sitten jossain vaiheessa käydä niinkuin tuossa novellissa...

Reeta / Les! Lue! kirjoitti...

Mulla tää jäi kesken. Idea oli hyvä, mutta jostain syystä en tykännyt novelleista yhtään. Grytten on kuitenkin aika tunnettu ja suosittu täällä Norjassa, joten pitäisi varmaan joskus antaa miehelle toinen mahdollisuus.

hdcanis kirjoitti...

En nyt muista novellien järjestystä mutta pari ensimmäistä taisivat olla aika heikkoja ja taso nousi puoliväliin mennessä...mutta tosiaan, novelleissa on sen verran sekamelskaa että varmaan sieltä joku hyvä löytyy :)