20.5.13

Hitoshi Iwaaki - Parasyte 4Parasyte on 8-osainen mangasarja, josta olen nyt lukenut neljä ensimmäistä osaa, tarpeeksi että voin sanoa tästä jo jotain vaikka se mihin suuntaan juoni jatkaa etenemistä onkin vielä epäselvää...Ja tämä Del Rey -painos on flippaamaton (luetaan alkuperäisen tapaan oikealta vasemmalle), siitä syystä nuo kirjastotarrat jotka yleensä ovat takakannessa ovat tässä etukannessa.

Sarja on aika omalaatuinen yhdistelmä body horroria ja scifiä sekä teini-ihmissuhteilua: jostain (tässä vaiheessa ei vielä tiedetä mistä) tulee joukko avaruusloisia jotka maahan päästessään pyrkivät ottamaan ihmisen haltuunsa tunkeutumalla tämän korvasta sisään ja valtaamalla aivot. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu: lukiolaispoika Shinichillä sattui oikealla hetkellä olemaan kuulokkeet korvissa, ja sekasorrossa loinen sattuukin tunkeutumaan sisään Shinichin oikeaan käteen.
Fuusion jälkeen loiset kehittävät nopeasti älykkyyttä ja kykenevät myös muuttamaan valtaamansa ruumiinosan muotoa hyvinkin mielikuvituksellisesti (emme tässä yritä edes pohtia kuinka tämä on mahdollista), niinpä Shinichin oikea käsi onkin muotoamuuttava muukalainen jolla on oma äly ja joka kykenee myös puhumaan, samalla kun muuten Shinichi säilyy muuten muuttumattomana (aluksi, vink vink).
Muukalainen, joka nimetään Migiksi, on kuitenkin varsin tunteilematon otus joka ajattelee vain omaa selviytymistään, ja koska se on riippuvainen Shinichistä on sen edun mukaista pitää huolta että isäntäkin pysyy hengissä, niinpä liittolaisuus isännän ja loisen välillä on tässä tapauksessa välttämättömyys...
Ongelmia aiheuttavat ne muut loiset, jotka alussa ovat aika suoraviivaisia tapa-tuhoa-hirviöitä mutta älykkäinä ja oppimiskykyisinä alkavat tehokkaammin toimia yhteiskunnan säännöillä, toki omia intressejään edistäen...ja mistä nämä loiset oikein tulevat, onko niillä joku suurempi tarkoitus?

Kirjan genreyhdistelmä on aika omalaatuinen mutta myös looginen, body horror (jonka tvtropes-sivu käyttää tätä sarjaa kuvaesimerkkinään) voidaan nähdä allegoriana murrosiästä, jolloin oma ruumis muuttuu ja käyttäytyy oudoilla tavoilla, ja tuttujenkin ihmisten käytös muuttuu myös selittämättömästi...ja tätä yhteyttä kyllä alleviivataan tässä heittämällä mukaan koulun ihmissuhdedraamaa. Samoin komedian sekoittaminen mukaan soppaan tehostaa hyvin groteskimpia kohtauksia. Moraalista pohdintaa on myös sivuttu, ja tarina etenee hyvin, loiset ovat muutos- ja oppimiskykyisiä ja Shinichi taas muuttuu omalla laillaan...
Iwaakin piirrostyyli on varsin funktionaalista, omalaatuisia muodonmuutoksia lukuunottamatta ei liikoja kikkailevaa mutta täyttää tarkoituksensa ja on tehokasta, ja Iwaaki osaa piirtää eri ihmiset tunnistettavan erinäköisiksi (tämä ei havaitusti ole itsestäänselvyys).

Kiinnostava sarja, suositeltava jos ei ole liian herkkä...

Lisää osumia seitsemän sarja -haasteeseen.

Ei kommentteja: