28.11.15
Theodor Storm - Immensee
...tai jos olisi huomannut katsoa nimiösivua, olisi voinut huomata että kirjan nimi olikin "Immensee ja muita novelleja", tässä Hannes Korpi-Anttilan suomentamassa kirjassa oli siis myös pitempi Linnassa ja lyhyempi Vihreä lehti, ja Linnassa-tarinaa lukiessa ihmettelin kyllä että mitenkäs tämä oikein liittyykään aiempaan ennenkuin huomasin tuon lisämääreen...
Theodor Stormilta olin aiemmin lukenut pienoisromaanin Aaveratsastaja ja vaikka se ei ihan huipputeos ollutkaan niin jätti halun kokeilla myös muutakin. Nämä novellit liikkuvat myös romantiikan seutuvilla, ja nimitarinasta tuli vähän mieleen Nuori Werther: Reinhard ja Elisabeth ovat läheisiä lapsuusystäviä, välillään on rakkauttakin joka ei sen kummemmaksi muutu (Reinhardin käytöksellä on osuutta asiaan), Elisabeth menee naimisiin toisen kanssa ja Reinhard vierailee näiden luona tunteellisten kohtausten merkeissä.
Linnassa-novellissa nuorella neidolla ja kotiopettajalla on jutuntapaista, ja Vihreä lehti on pieni tarina sotarintamalta.
Vähän sama ongelma kuin Aaveratsastajassa, näissä on häivähdystä jostain hyvästä mutta jotenkin en nyt Stormia kohtaa, en ymmärrä miksi näiden piti olla juuri sellaisia kuin ne ovat.
Aiemmin keskusteluissa tuli maininta että Veit Harlan on ohjannut sodan aikana natsismiin päin kallellaan olevan elokuvaversion, tarinassa en varsinaisesti huomannut mikä olisi moiseen tulkintaan johtanut mutta sen sijaan Vihreä lehti vaikutti tarinalta jota fasistit olisivat arvostaneet sellaisenaan. Voitte ottaa tuon kuriositeettisuosituksena.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Lopussa mainitsemasi elokuva olisi kiva nähdä. Aika vähän esitetään saksalaisia sota-ajan elokuvia. Myös neuvostoliittolaiset elokuvat ovat tyystin kadonneet tv:stä, ennen niitä tuli jatkuvasti. Eikö sekin muuten ole propagandaa?
Youtubesta kuulemma löytyy: https://www.youtube.com/watch?v=_NcHsy6jSyQ-
Noin yleensä ottaen nämä saksalaiset 30-40-luvun filmit ovat aika vaiettuja, yleinen konsensus tuntuu olevan että Leni Riefenstahlia lukuunottamatta tuolla ei toiminut oikein ketään mainitsemisen arvoisia tekijöitä, hyvät elokuvatekijät olivat lähteneet Ranskaan ja/tai Hollywoodiin 30-luvun alussa. Niinpä niitä harvemmin kuratoidaan minnekään, julkaista levyillä tai esitetä televisiossa...
Vaikea tietty sanoa että kuinka laajasti pitää paikkansa, historiallinen painolasti on raskas.
Neuvostoliiton leffatuotannossa on sentään muutama iso nimi nauttimassa kriitikoiden arvostusta, mutta en tiedä olivatko kovia yleisösuosikkeja silloinkaan kun niitä telkasta tuli :)
Lähetä kommentti