24.3.14

Aimee Bender - The Girl in the Flammable Skirt


Joskus olen kai maininnut että aika ajoin minulla on tapana ostaa novellikokoelmia kirjailijoilta jotka tunnen vain hyvin hämärästi tai en ollenkaan. Ja tällä tavalla on kyllä tullut osuttua joihinkin kiinnostaviin tapauksiin (Haruki Murakami, Rose Tremain, Yasutaka Tsutsui, Miroslav Penkov...) mutta luonnollisesti joskus tulee myös huteja.

Mistä pääsemmekin Aimee Benderiin. Kuusitoista lyhyttä novellia, takakansi vinkkaili maagisen realismin ja spefin suuntaan ja sopivan humoristiseen otteeseen, kaipa tätä voi kokeilla. Ja novellikirjoittajana Bender panostaa vahvoihin alkuihin, yllätyksellisen houkutteleviin ensimmäisiin lauseisiin ja korkealentoisiin ideoihin: harmi vain että ne eivät johda oikein mihinkään, novellit jäävät roikkumaan ilmaan ja jättävät vain "entäs sitten"-fiiliksen. Joku voi ehkä löytää näistä jotain tavatonta syvyyttä, minusta ne lähinnä tuntuivat ettei kirjailija tiennyt mitä näillä ideoillaan tekisi.
No, korkealentoiset ideat eivät ole huonoin tapa kirjoittaa heikko kirja ja oli täällä pari ihan toimivaakin novellia mukana (Skinless, Loser)...

2 kommenttia:

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Heh, eipä tarvitse tähän tarttua, jos vastaan osuu :-)

hdcanis kirjoitti...

Maailmassa riittää parempia kirjoja.