22.6.18

Novellihaaste II -koonti


Novellihaaste II jatkoi Nipvet-blogissa siitä mihin edellinen päättyi: vaikka ohjeet olivatkin hieman erilaiset. Ja kun tapaan lukea novelleja muutenkin paljon, niin tietysti jatkan osallistumista (vaikka merkillisesti päädyinkin lukemaan tällä kertaa vähemmän kuin edelliseen haasteeseen, vaikka aikaa olikin enemmän...
Ja kyllä niitä kiinnostavia novellikokoelmia jäi myös odottamaan vuoroaan...
Tietysti "novellin" määrittely oli vähän epämääräistä ja tulkinnanvaraista samoin kuin "novellikokoelman". Haasteeseen voi hyvin laskea ainakin seuraavat 14 kirjaa:

J.M.G. Le Clézio - Kuume (9, sävy)
Ljudmila Petruševskaja - Klarissan tarina (21, hahmo)
Alifa Rifaat - Kaukaa siintää minareetti (15, paikka)
Kate Chopin - A Pair of Silk Stockings (5, konflikti)
Primo Levi - A Tranquil Star (17, teema)
Giuseppe Tomasi di Lampedusa - Seireeni ja muita kertomuksia (4, hahmo)
Stig Dagerman - Sleet (12, juoni)
Heinrich Böll - Palavat sielut (11, näkökulma)
Marina Tsvetajeva - Piru ja muita kertomuksia (10, näkökulma)
Shusaku Endo - Stained Glass Elegies (11, konflikti) 
Naguib Mahfouz - The Time and the Place (20, teema)
J.M.G. Le Clézio - Peuple du ciel (2, paikka)
Ryunosuke Akutagawa - Hammasrattaat (10, juoni)
Renée Vivien - La dame à la louve (17, sävy)

Hieman tulkinnanvaraisempi on tämä:
  

josta en laskenut novellien määrää (oli niitä varmaan parisensataa) enkä peukuttanut mitään yksittäistä tarinaa vaan tarinoiden suurta osaa koska se oli tässä tapauksessa mielekkäämpää, mutta joka tapauksessa kyseistä kirjaa kyllä pitää suositella jos novellit kirjallisuuslajina kiinnostaa.  

Näiden lisäksi olen kyllä lukenut ja blogannut muutaman teoksen joita voisi pitää pitkinä novelleina mutta jotka jostain syystä on julkaistu omina teoksinaan (viimeksi pari viikkoa sitten luettu Tournierin L'aire du Muguet) ja joitain yksittäisiä novelleja mutta kun en ole kokonaisina kirjoina lukenut niin ei ole tullut bloggausta (mm. Marcel Aymen Passe-muraille tai Fredrika Runebergin Mandariinin tytär). 

Mutta onhan tuossakin jo. Laskin 164 novellia, ja 14 peukutettua novellia kattavat haastekategoriat kahteen kertaan, saan siis Tuplapeukuttajan arvonimen.
Kokoelmista monia ei ehkä voi suositella varauksetta mutta jokaisessa on ollut omia kiinnostavia piirteitään ja erinomaisia novelleja, aiheet, tyylit ja toteutukset ovat olleet hyvin monenkirjavia. 

Kiiton mainiosta haasteesta, ja novelleja tulen lukemaan jatkossakin (ja peukuttamistakin voisi jatkaa). 

8 kommenttia:

riitta k kirjoitti...

Oletpa peukuttanut ahkerasti - respect! Itse jaksoin peukuttaa vain kolmea novellia, mutta luettua kyllä tuli. Minuakin mietitytti novellin käsite. Lukemieni 'novellien' pituudet vaihtelivat parista sivusta jonnekin sataan ja yli. Erittäin jännittävä kattaus sinulla, yhtään en ole lukenut.

Eikö blogisi enää listaudu Kotimaisiin kirjablogeihin? Seuraan blogeja nim. Pääsääntöisesti sitä kautta enkä tätä huomannut. Hyvää juhannuspäivää - vaikka Ranskassa ei siitä taideta tietää mitään.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Onnittelut tuplapeukuttajalle! Siihenhän minäkin pyrin, mutta homma pääsi unohtumaan välillä.
Minäkin luen paljon novelleja, mutta niistä olen postaillut jostain syystä vähemmän kuin romaaneista.
Juhan haaste antaa hyvän herätyksen ja kylläpä on kiva lukea, mitä kaikkea toiset ovat lukeneet.
Nappaan tästä sinulta lukuideoita, kiitoooos!

hdcanis kirjoitti...

Tuo peukuttaminen on kyllä näppärä tapa nostaa esiin joitain erityispiirteitä, jotkut ovat kiinnostavia just erityisen miljöön kautta ja toiset vetävät persoonalliseen sävyyn...

Minulla oli tässä ja edellisessä haasteessa jotain vieläkin lyhyempiä kuin pari sivua, kun rajankäynti fragmentin, proosarunon, conten yms kanssa on vaikeaa ja toisaalta noista muodoista pidän...
Ja novellit ja lyhytproosa on tosiaan minulle hyvä tapa tutustua uusiin kirjoittajiin, joten niihin tulee tartuttua, vaikka viime aikoina antologiat ovat jääneet vähemmälle, niitä pitäisikin oikeasti taas alkaa lukea enemmän.

Paula kirjoitti...

Ooh, onpa hieno kokoelma novelleja ja erinomaisen monipuolinen. Olet tuplapeukuttajan arvon ansannut! Minä vielä jatkan omaa haastettani Alice Munrolla juhannuksen ratoksi.

Margit kirjoitti...

Upea lista novelleja, ja taas kerran valtavirran ulkopuolelta.

hdcanis kirjoitti...

Hmm, huomasin just että kirjailijoista kaikki miehet (Fénéonia lukuunottamatta) olivat sellaisia että olin aiemmin jo lukenut jotain (ja muutamasta myös blogannut), ja kaikki naiset uusia tuttavuuksia, se viimevuotinen Frau, Signora & Bibi näkyy yhä tässä :)

Suketus kirjoitti...

Le Clezio on sellainen kirjailija, jota haluaisin lukea enemmän. Jotain olenkin lukenut, mutten novelleja. Laitetaas muistilistalle, sekin.

Hieno lista, monipuolinen ja vähemmän ilmeinen. Onnittelen Tuplapeukuttajaa! Itseltäni jäi 11 peukusta huolimatta Juoni kokonaan peukuttamatta. En ymmärrä miten näin pääsi käymään.

hdcanis kirjoitti...

Tuo "juoni" oli kyllä yllättävän haastava, kun yleensä niissäkin novelleissa joissa juoni oli tärkeä tuli helposti nostettua silti jotain muuta etusijalle, ja noissa joissa päädyin peukuttamaan juonta olisi hyvin voinut ottaa jotain muutakin esiin...

Ja minulta on Le Clezion romaanit jääneet toistaiseksi lukematta, olen lukenut nyt novelleja ja aiemmin lastenkirjoja, mutta pitempikin proosatuotanto kiinnostaisi.