24.8.17

Triin Soomets - Olemisen ompelet

 

Olen tähän mennessä painottanut Frau, Signora & Bibi -haasteessa proosaa, mutta otollisia runoilijoitakin tietysti löytyy, kuten vaikka tämä virolainen Triin Soomets jonka tuotannosta on käännetty valikoima (suom. Varja Arola ja Anniina Ljokkoi).

Runot ovat kohtalaisen lyhyitä, useimmiten välimerkkejä tai isoja alkukirjaimia ei käytetä mutta joskus, samoin tehdään runojen otsikkojen kanssa.
Linkissä mainittua filosofisuutta ja sanoilla leikittelyä havaitsin minäkin, joskus turhan paljonkin: kovin suosittuja ovat runot joista puhutaan yleisesti "asioista" tai vedetään peräkkäin lyhyitä johdannais- ja/tai vastakkainasettelulauseita, joissa on usein paradoksaalisuutta...mutta joista jotkut tuntuvat kyllä myös enemmän sormiharjoitelmilta "aforismin alkeet"-kurssille ("runo ei ole runollinen / suuri ei ole suurellinen / raita ei ole raidallinen / tuuli ei ole tuulinen [...]")

Joissain runoissa esiintyy myös sarjallista rakennetta jossa runo päättyy "jne.", ikäänkuin jatkuvaksi mantraksi. Muutamassa kirjan alkupuolella olevassa runossa tulee myös esiin edestakaisen virtauksen teema ja rytmi, ikään kuin korostaen sisään- ja uloshengitystä, joten jonkinlaista meditatiivisuutta tässä huomasin.
Ja joitain kiinnostavia ajatuksiakin. Minulle jäi kokoelma hieman epätasaiseksi, paljosta en nyt erityisemmin innostunut mutta kyllä joukossa oli kiinnostaviakin runoja...

kun olet selittänyt sen auki
selitä uudestaan kiinni
muuten vuotaa
ei pysy
ei hyydy
vaikka miten sidot
vaikka miten selität
ei auta
ei auta
ei auta
ei selitä

Ei kommentteja: