15.7.16

Pu Songling - Wailing Ghosts


Ensinnäkin sananen julkaisumuodosta: olin Akateemisessa bongannut tällaisen julkaisusarjan, Penguin Little Black Classics, ja sieltä löytyi muutama ennestään tuttu mutta myös joukko lukemattomia teoksia: eittämättä klassikoita mutta suurin osa keskeisimmän kaanonin liepeiltä, sellaisia teoksia joita ei ihan helposti välttämättä löydy.
Koko on oikeasti taskuunmenevä fontin tai sivutaiton siitä kärsimättä, koska näissä on keskitytty pitkiin novelleihin ja esseisiin, pienoisromaaneihin tai pieneen joukkoon lyhyitä novelleja tai runoja. Ja hinta on halpa, alle kaksi euroa kukin.
Kuten näkyy, ostin näitä nipun ja muutamista tullee juttua tänne blogiin jahka saan niitä luettua...ja ennestään tutuista voin suositella ainakin seuraavia:
Jonathan Swift: A Modest Proposal
Nikolay Leskov: The Steel Flea
Ryunosuke Akutagawa: The Life of a Stupid Man
Leonid Andreyev: Seven Hanged
Alexander Pushkin: The Queen of Spades

Niin, sitten asiaan, Pu Songlingin kokoelmaan vanhoja kiinalaisia kummitusjuttuja, ihmesatuja ja sen sellaisia. Nämä tarinat ovat tyyliltään lyhyitä, ääneen kertominen kuuluu tyylissä, ja aiheissa ja rakenteissa on universaaliutta vaikka yksityiskohdat oman miljöönsä mukaisia ovatkin: Growing Pears vastaa täysin mm. Kuikka-Koponen-silmänkääntötarinoita mitä nyt silmänkääntäjänä on taolaismunkki joka kasvattaa ihmeellisen päärynäpuun, ja Butterflyn tarina nuoresta miehestä joka kohtaa kauniin metsänhengettären jonka luo jää asumaan on myös periaatteessa tuttu, mutta kiinnostavan eksoottisilla yksityiskohdilla.
Pari hirviötarinaa jäi ponnettomiksi (tyyliin nähtiin hirviö, sitten se hirviö meni pois) mutta noin muuten kun tällainen yliluonnollisten kerrottujen juttujen perinne minua miellyttää (esim. Myytillisiä tarinoita, Kuu paistaa kuollut ajaa jne) niin tämäkin kelpasi hyvin.
Ja saahan tällä osuman Kurjen siivellä -haasteeseen.

4 kommenttia:

sannabanana kirjoitti...

Tykkään näistä mineistä, mutta mitä? Vain pari euroa? Muistaakseni itse olen ostanut pari kolminkertaiseen hintaan täällä... Ei ole reilua, ei!

hdcanis kirjoitti...

Onko Akateeminen sitten onnistunut hankkimaan hyvän diilin näissä, näitä on aika hyvä valikoima siellä tarjolla (ja tosiaan tähän hintaan oikein hyviä ottaa tällaisia "en ole kuullutkaan mutta kuulostaa kiinnostavalta"-kirjoja)

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Huu, näitä pitää mennä bongaamaan. Kuulostavat mielenkiintoisilta ja sopivilta kassiin rannalle mukaan otettaviksi. (Kunhan tuo sade tuosta ensin lakkaisi...)

hdcanis kirjoitti...

Nämä ovat tosiaan kirjaimellisesti pokkarikokoa, ja sivuja on sellaiset 50 sivua tai vähän päälle, eli pitemmälle matkalle eivät niin sovi mutta noin muuten luettavaksi rannalle tai puistoon.