8.3.15

Italo Calvino - The Path to the Spiders' Nests


Suuresti arvostamani kirjailijan esikoisteos, tämän kirjoitti nopeasti sodan jälkeen reilu parikymppinen Italo "keskinkertainen neorealisti" Calvino josta vasta myöhemmin tuli Italo "Italo Calvino" Calvino. Kirja nautti ilmeisesti ilmestyessään kohtalaista suosiota mutta myöhempiin uusintapanoksiin kirjailija teki muutoksia ja lisäsi laajan esipuheen kommentoiden teoksen taustoja: tähän vuoden 1964 versioon tämäkin käännös perustuu.

Kirja sijoittuu sotavuosiin, Italiassa vallitsee sotatila fasistien ja saksalaisten ja partisaanien välillä. Nuori poika Pin varastaa pistoolin saksalaissotilaalta joka vierailee Pinin prostituutiota harjoittavan sisaren luona, kätkee sen paikkaan jossa hämähäkit tekevät pesiä, ja tästä seuraavien tapahtumien vaikutuksesta päätyy partisaanien joukkoon.

Pin on kiinnostava hahmo, rääväsuinen katupoika joka hakee hyväksyntää ja yhteenkuuluvuutta johonkin vaikkei niin paljon asioita ymmärräkään, paikkaa yhteiskunnassa ja tämä jonkin suuren aatteellisuuden sijasta vie hänet myös partisaanien joukkoon. Eräänlainen kasvukertomus tässä kirjassa siis on ytimessä, Pin ei varsinaisesti muutu aikuiseksi mutta jotain kuitenkin kokee...

Partisaaneissa tuntuu olevan idulla joitain Calvinon myöhempiä aatoksia, varsin omalaatuista joukkoa joiden kuvauksissa on idullaan jotkut myöhemmät novellit (ja kirjailija oli itse partisaani joten tietänee mistä puhui, vaikka esipuheessa nimeääkin erään toisen kirjan siksi suureksi partisaaniromaaniksi jonka kaikki he halusivat kirjoittaa). Kun fokushenkilö oli Pin niin nämä näyttäytyvätkin varsin epämääräisinä, vaikeasti ymmärrettävinä ja ristiriitaisina hahmoina joista monet vaihtavat puolta miten sattuu, eilisen fasisti on nyt partisaani ja tämän päivän partisaani on huomenna fasisti.

Ei tämä nyt huono kirja ollut mutta ei kyllä myöskään millään tavalla edustava otos kirjailijan tuotantoa, tulipahan luettua.

Ei kommentteja: