25.1.13

Laura Honkasalo - Lumen saartama kahvila

Etelänmatka
tai slaavilaissanasto;
Lumeen saarretut.

Lukudiplomin kolmas kirja on lyhytproosa-osastolta Laura Honkasalon novellikokoelma Lumen saartama kahvila. Honkasalolta lienee se Sinun lapsesi... tunnetumpi teos, mutta kun novellimuotoa usein luen mieluummin niin tutustun kirjailijaan sitten tätä kautta.

Novellit ovat aika lyhyitä, yksi 40-sivuinen ja muut 10-20-sivuisia, varsin suorasanaista kieltä (aloitusnovelli poikkeuksena, sen kertoja on pieni lapsi ja kuvaus hyvin subjektiivinen). Nuorilla aikuisilla on useimmiten kompleksinen rakkauselämä, joku rakastaa jotakuta joka ei rakastakaan takaisin tms. Joskus käy huonosti, joskus paremmin.

Nyt on ehkä väärä aika lukea tätä kirjaa, olen itse kasvanut pois tämän kirjan keskeisestä elämänvaiheesta että kykenisin samaistumaan, mutta se on silti liian lähellä että pääsisi kunnolla nostalgioimaan. Koska tiettyä osuvuutta ja zeitgeistiä näissä tarinoissa on, tämän kirjan voisi antaa sitten niille lastenlapsille luettavaksi että tällaista se oli vuosituhannen vaihteessa kun isoisä oli nuori.
Ja vaikka lukukokemus olikin yleisesti ottaen positiivinen ja sujuva niin vähän persoonattomaksi tämä jäi, Honkasalo on nuori 2000-luvun suomalainen naiskirjailija, mutta mikä erottaa niistä kaikista muista, en tiedä.

2 kommenttia:

Kirjanainen kirjoitti...

Harmi kun Honkasalo ei ihan satasella napannut, tosin itse olen lukenut häneltä vain romaanit ja olen kyllä pitänyt niistä.

hdcanis kirjoitti...

Hmm, tämän kirjan vahvuudet ovat kyllä sellaisia että voisivat toimia romaanimuodossa vielä paremmin.