19.10.12

Mikael Brygger - Valikoima asteroideja

Satunnaisia valintoja kirjaston runohyllystä taas, Mikael Bryggerin parin vuoden takainen kokoelma. Tämä onkin ensimmäinen täällä luettu runokirja jossa lähdetään reilusti leikkimään typografialla, jos näitä poimisi yksittäisinä palasina runokirja-kontekstin ulkopuolelle niin ei niitä useimpia runoiksi tunnistaisi.
Myös aikamoista sanoilla leikittelyä on mukana, hakukonerunoutta, löydettyjä tekstejä, kirjainpelejä ja tekstigeneraattoreita. Yllättävän paljon yksittäisetkin sanat herättelevät ajatuksia (kuten "KUUMAAILMAPALLO") ja muutenkin vanhana ristikkoharrastajana huomasin viihtyväni kirjan parissa yllättävänkin hyvin, vaikka pitäisikö tätä sitten lähteä vertailemaan esim. Erkki Vuokilan tai Aulikki Nenosen tuotantoon...

Mutta onko tämä runoutta?

E N T I
N T I E
T I E D
I E D Ä

8 kommenttia:

Linnea / kujerruksia kirjoitti...

Vaikuttaa ihan hauskalta, vaikka en nyt osaakaan sanoa että mikä on runoutta ja mikä ei. Itsekin olen kyllä ristikkoharrastaja, joten aukenisikohan tämä sitten.

On jännittävää, miten tosiaan yhden sanan runot voivat herättää niin paljon assosiaatioita. Minulle kuumailmapallo tuo tällä hetkellä mieleen Kerjäläisprinsessan, josta siirrytään Jules Verneen ja sitten toisaalta putoamispelkon ja..

Velma kirjoitti...

Henriikka Tavilla on myös kaikkia kikkailuja tekstissä. Toisaalta se on ihan kivaa, kun olen huomannut, että "runot jotka ei näytä tai tunnu runoilta" on yllättävän kivoja. Tämä lukemasi kirja voisi siis päätyä omalle lukulistalleni.

hdcanis kirjoitti...

Linnea, sitten siinä on vielä se lisätty a eli sana alkaa myös pilkkoutua eri tavalla, onko tämä kuu-maa-ilma-pallo vai kuu-maailma-pallo vai...samalla kun myös assosiaatiot kuumailmapalloista toki tulevat esiin.

Velma, Tavin runoihin olen tutustunut vain Penjamin blogin kautta mutta kyllä niissä näkyy olevan samaa henkeä.

Kirjanainen kirjoitti...

Hauskaa monitulkintaisuutta. Tuosta linkistä kävin selailemassa Bryggerin Emilyä jossa näyttää olevan samantapaisia runoja. Kyllä minä ainakin tätä tyyliä ihan mielikseni lueskelen, tai pitäisikö sanoa että katselen.

hdcanis kirjoitti...

Joo, tämä koputtelee eri aivolohkolle kuin minne varmaan moni muu edes yrittää, ja kyllähän tämän parissa viihtyi.

Linnea / kujerruksia kirjoitti...

Kappas, en edes huomannut tuota "ylimääräistä" A:ta, ihan mahtavaa! Kyttäilen jos tämä tulisi vastaan.

Jokke kirjoitti...

Minulla on jäänyt ristisanat ja kryptot hieman lukemisen tieltä, kaikkea kivaa ei ehdi harrastaa. Ristikoiden mauste on nämä vakioa sanat kuten F.E.S = taata, muurahainen =ATTA palindromipikka esim. EKKE jne :)

hdcanis kirjoitti...

Siinä olisi myös oma kirjoittamishaaste, yrittää käyttää tekstissä mahdollisimman paljon noita ristikoille tyypillisiä sanoja...