Kuva: John Tenniel, Liisan seikkailut ihmemaassa
Taannoisen koululaisten kirjaesitelmiin liittyvän keskustelun sivujuonteena nousi esille huomio, että taito-ja taideaineiden lukiodiplomien joukossa ei ole yhtään kirjallisuuden diplomia, ei luovasta kirjoittamisesta eikä aktiivisesta lukuharrastuksesta.
Monet koulut ovat kuitenkin aloittaneet erilaisia lukudiplomihankkeita, jossa ideana on lukea annetuista listoista kirjoja ja käsitellä luettua suorittamalla tehtäviä, jotka opettaja sitten tarkastaa. Idea on ilmeisesti lähtenyt Oulusta (tarkemmaksi alkulähteeksi on mainittu kaupunginkirjaston apulaisjohtaja Maija Saraste) mutta monet muut paikkakunnat ovat myös aloittaneet omia vastaavia projekteja, ja löytyy myös Opetushallituksen yleinen Kunnari-ohjelma. Näitä diplomeita voi suorittaa jo ala-asteen ensimmäisistä luokista lähtien ja eri luokkatasoille on laadittu erilaisia kirja- ja tehtävälistoja.
Kun itse olin koulussa niin luokkamme seinällä kiemursi Lukutoukka, joka sai lisää pituutta sitä mukaa kun luokan oppilaat olivat lukeneet kirjoja (ja kyllä, itse olin ahkera toukan kasvattaja), ja jotkut muut ovat maininneet muita vastaavia kampanjoita, mutta pienellä kateudella olen nyt lueskellut näitä eri lukudiplomisivuja, olisipa meilläkin ollut tällaisia...lukemisen määrään se ei varmaan minulla olisi olennaisesti vaikuttanut, mutta olisihan se silloin ollut hienoa saada diplomi, ja jälkeenpäin katsottuna olisi myös ollut hienoa, että pelkän ahmimisen sijasta olisi myös prosessoinut lukemisiaan enemmän vaihtelevien tehtävien muodossa.
Mutta onneksi tässä asiassa ei ole koskaan liian myöhäistä, niinpä on aika laukaista
LUKUDIPLOMI-HAASTE
kaikille innokkaille lukijoille ikävuosista riippumatta.
Haasteen säännöt ovat seuraavat:
1. Valitse vapaasti luokkatasosi ja diplomi jonka haluat suorittaa. Pohjana suosittelen tuota Opetushallituksen Kunnaria, mutta vastaavat paikkakuntakohtaiset diplomiohjelmat hyväksytään myös. Ilmoita valintasi tämän bloggauksen kommenttiosiossa.
2. Seuraa diplominsuorituksen ohjeita. Tyypillisesti tarjolla on useita temaattisia lukulistoja joista kustakin valitaan luettavaksi yksi kirja niin että yhteensä luetaan 6-10 kirjaa.Luetuista kirjoista joko tehdään normaali bloggaus oman tyylin mukaan tai tehdään jokin diplomiohjeissa annetuista tehtävistä, tai mieluiten tietysti molemmat (kannattaa lukea ne tehtävälistat läpi, siellä on lukuisia mielikuvitusta kutkuttavia tehtäviä...)
Mahdolliset elokuvatehtävät ovat vapaaehtoisia, tällä kertaa keskitymme kirjoihin ja ajoittaisiin sarjakuviin.
3. Haaste alkaa nyt, ja kouluvuoden mukaisesti päättyy lauantaina 25.5.2013. Tuosta viikon päästä, 1.6.2013 kevätjuhlissa jaetaan diplomit ja saatetaanpa jakaa stipendeinä myös muutama kirjapalkinto arvottuna suorittajien kesken (myös hyvällä yrityksellä pääsee mukaan arvontaan vaikkei koko diplomia saisikaan suoritettua).
Myös jo luetuilla kirjoilla voi osallistua, kunhan ne on lukenut 1.8.2012 jälkeen.
4. Jos lähipiirissäsi on lukeva lapsi, ota selvää olisiko hän kiinnostunut lukudiplomista ja onko hänen koulussaan mahdollisuutta sen suorittamiseen.
(Vinkiksi jos lasten tai nuorten kirjallisuus ei suuremmin kiinnosta, yläasteen listoista löytyy jo runsaasti kirjoja myös aikuiselle lukijalle. Haaste sopii suoritettavaksi myös yhdessä oman tai muuten tutun kouluikäisen lapsen kanssa).
Edit: Kunnarin varsinaisen diplomi-osion ulkopuolelta löytyi myös Odysseia lukiotasolle, kirjat ovat suurelta osin samoja kuin yläasteen Sinuhessa ja tälle tasolle ei ole annettu erityisiä tehtäviä. Mutta tämänkin suorittaminen on siis myös mahdollista tekemällä normaalit bloggaukset kustakin valitusta kirjasta.
Vaikka diplomin tavoitteena onkin lukea monipuolisesti eri tarjottimilta, on ilmentynyt myös kiinnostusta lukea kymmenen kirjaa yhdeltä tarjottimelta. Tällä voi osallistua ainakin stipendiarvontaan, ja kaipa sen teemadiplominkin voin sitten laatia...
Lukuiloa!
74 kommenttia:
Ihana haaste, osallistun!!! Aa, nuo tehtävät ovat mainioita! Täytyypä tutkia, minkä kategorian valitsen...
Meillä ekalla ja tokalla luokalla sai tarroja luetuista kirjoista. Olin katkera, ettei "oikeista" kirjoista (= Hiekkalan lapset -sarja) saanut yhtään enempää tunnustusta kuin tavuviivoitetuista kuvakirjoista.
...ja ilmoittaudun heti itse suorittajaksi.
Kunnari-sivustolta ysiluokan Sinuhe, ja luettaviksi kirjoiksi poimin alustavasti seuraavia:
Håkan Nesser - Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä
Charles Dickens - Joululaulu
William Gibson - Neurovelho
Diana Wynne Jones - Liikkuva linna
Sisko Istanmäki - Liian paksu perhoseksi
Mari Mörö - Kiltin yön lahjat
Yrjö Kokko - Pessi ja Illusia
Erlend Loe - Supernaiivi
Laura Honkasalo - Lumen saartama kahvila
Yrjö Jylhä - Kiirastuli
Voisin osallistua ns epävirallisesti :D Tuskin jaksan tehtäviä suorittaa, mutta yritänpä lukea jokaisesta kategoriasta yhden kirjan! Tässä kun selailin läpi niin neljä kirjaa on jo tullut luettua 1.8. jälkeen, eli 6 kategoriaa jäljellä.
Ja ysiluokan Sinuhe täälläkin. Miksei tuolla ole lukiolaisille?
Lukiot harmittavasti puuttuvat Kunnarista, tuolla tekstissä linkittämässäni Oulun diplomissa on vaihtoehtoina myös toisen asteen koulut sekä Suomi vieraana kielenä. Toisaalta tarjottimet ovat vähän pienempiä, nyt ainakin löysin tuolta Kunnarin Sinuhe-listoilta jokaiselta sellaisia "niin, tuohan minun on pitänyt muutenkin lukea joskus"-kirjoja.
Poistin edellisen kommenttini, kun en olekaan ihan varma, että minkä valitsen. Ensisijaisesti meinasin valita Sinuhen, mutta toisissakin on sen verran hyviä kirjoja, että mietin vielä.
Onpa ihana idea. Uskon osallistuvani. Täytyy ensin jutella 10-vuotiaan pikkuveljeni kanssa: hän suorittaa nyt lukudiplomia ja voisin lukea samoja kirjoja kuin mitä hän on valinnut.
D/Missio kässäri
Jipii, mukana! Varmaan Sinuhea lähden suorittamaan, mutta mietin vielä luokka-astetta. :)
Kiva haaste, olen mukana! :) luokka-asteen valitsen, kun olen ehtinyt perehtyä noihin listoihin.
Tosi hauska haaste, olen mukana!
Valitsen Sinuhen (onko 7., 8., ja 9.:llä luokalla mitään eroa?), vaikka muutaman kategorian kohdalla vähän hirvittää.. Mutta tuleepa luettua sellaisiakin, joita ei muuten lukisi. :) Nyt pitää alkaa laatia iltaruokaa, joten mietin tarkemman listan myöhemmin, mutta olen jo ihan innoissani!
Sinuhen kirjalistoilla ei näy olevan eroa, tehtävissä sen sijaan on, eli jos niitä suorittaa sen normibloggauksen sijasta/ohella niin luokkataso vaikuttaa (itse kyllä valitsin tuon ysin sen tarkemmin punnitsematta).
Sinänsä itse valitsin aika aikuisia kirjoja, oma hupinsa olisi varmasti mennä niille alemmille luokille ja panostaa enemmän sinne lastenkirjoihin (toisaalta kyllä niitä on muuten vaan tullut ajoittain luettua). Ja jos Dee luet samat kirjat kuin pikkuveljesi niin varmaan saat taas ihan omanlaisen haastekokemuksen :)
Mainiota! Mukana ollaan! Vielä en kirjalistaa osaa kertoa, mutta mietitään!
Koska olen myös joskus kateellisena lukenut juttuja lukudiplomeista, niin pakkohan tähän on osallistua! :) Valitsen Sinuhen ja kasiluokan. Jos vaikka edes osa noista tehtävistäkin tulisi tehtyä!
Huikeaa! Mukana ollaan!
Lähden diplominhakuun Sinuhen seiskaluokan versiolla ja tavoitteena on tehdä sekä bloggaukset että tehtävät. Katsotaan miten käy!
Onpas kiinnostava haaste ja diplomikin houkuttelee! :) Selailin listoja Sinuhesta. Onko mahdollista suorittaa vain yhdestä tematiikasta lukudiplomi? Bloggausta voisin kirjoista tehdä, mutta tehtävistä en ehkä niin innostu...
p.s. Kävin Emmauksella eilen ja tein hyviä löytöjä!
Mukana! Suurin osa näkyy menevän Sinuhella, joka ensimmäisenä itsellänikin tuli mieleen. Mutta koska olen erilainen nuori, otankin Matildan. Ähäkutti!
Ja valintani:
* Salainen puutarha (F.H. Burnett)
* Iso kiltti jätti (R. Dahl)
* Kodittomien kaupunki (A. Luther)
* Aikataulukon arvoitus (A. Christie)
* Poika ja ilves (V. Suhonen)
* Tiitiäisen satupuu (K. Kunnas)
* Taikatalvi (T. Jansson)
* Kultainen kompassi (P. Pullman)
* Minä ja Mozart (A. Puikkonen)
* Tintti Afrikassa (Hergé)
Aivan huippu haaste! Yleensä en uskalla näihin tarttua, mutta tässä on sen verran uutta, että varmaan ihan pakko lähteä mukaan...
Sinuhen 9lk varmaan täälläkin olisi valinta, sillä siinä on paljon kirjoja, jotka löytyy jo lukulistalta.
Täytyy pohtia tätä yön yli.
Minä olen mukana! Ysiluokan Sinuhen aion suorittaa.
Olen siis mukana ja kirjoitin juuri Lukudiplomi-haasteesta blogiin. Toivottavasti minun sovellukseni suorittamisesta hyväksytään! :)
Lukudiplomin haastetta lämpimästi kannatan, diplomissa on hyvää se, että valinnan varaa on
En ota haastetta vastaan vielä, koska muutamia muita projekteja on kesken ja töitäkin onneksi on, mutta joulukuun 9:n päivän jälkeen lupaan tarttua haasteeseen.
Eräs tuttu sai viime keväänä ysiluokalla lukudiplomin ja palkiittiin muistaakseni Irvingin kirjalla, en muista tosin nimeä, en ollut lukenut.
Hienoa! Olen mukana ysillä ja katsotaan, saanko meidän ekaluokkalaisen juonittua mukaan =)
Selasin tuota sivustoa ja sieltä löyty myös lukion lukudiplomin kirjoja:
http://db4.oph.fi/haut/netlibris/odysseia_kt.asp
Hyvä löytö, Mari A., mutta noihin lukiolaisten tarjottimiin ei liity virallisesti diplomin suorittaminen. Mitä mieltä haasteisäntä on - voiko niillä suorittaa diplomin kuitenkin täällä?
Mulle sopii ne Sinuhe-kirjatkin kyllä, mutta olen toki kiinnostunut vaihtoehdoista.
Nuo lukion Odysseian kirjat näkyvät olevan melkein samat kuin Sinuhessa, eli eroa ei kauheasti ole. Paitsi että noissa ei ole erillistehtäviä...mutta diplomin saa myös normaalibloggauksilla eli Odysseiakin on mukana.
Sara, diplomissa olisi kai ideana lukea erityylisiä kirjoja eli yhteen tarjottimeen keskittyminen on vähän ideaa vastaan, mutta toki listat tarjoavat hyvää materiaalia myös muuhun lukemiseen. Stipendiarvontaan ainakin pääsee osallistumaan, ja ehkä myös teemadiplomeja voi laatia...
Hienoa että innokkaita osallistujia löytyy, ja Hreathemuksen listasta voi huomata että Matildassakin on kiinnostavaa valikoimaa :)
Temaattisesta lukemisesta tuli äkillinen flashback sinne jonnekin 6-7-luokan tienoille jolloin taisin lukea melkein pelkästään kauhua...
Minä myös! En juuri nyt ehdi katsoa noita vaihtoehtoja, mutta illemmalla sitten. Hah, justiinsa päätin, etten vähään aikaan ryhdy mihinkään haasteisiin.. :)
Ihana haaste. ♥ Valitsin itselleni Sinuhen yhdeksäsluokkalaisille.
Listani:
- Dan Brown: Kadonnut symboli
- L.M. Montgomery: Pieni runotyttö
- Connie Willis: Tuomiopäivänkirja
- Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi
- Jane Austen: Emma
- David Almod: Naakkakesä
- Richard Bach: Lokki Joonatan
- Italo Calvino: Paroni puussa
- István Örkény: Minuuttinovelleja
- Tuomas Anhava: Oikukas tuuli
Hienoa, että nostit upean Kunnarin esille! Minä olen käyttänyt Kunnaria jo monta vuotta menestyksekkäästi. Se on kertakaikkisen oivaltava ja loistava tapa lukea laajasti erilaista kirjallisuutta.
Kunnaria käytetään kouluissa osana kirjallisuuden opetusta, ja monelle lapselle ja nuorelle tämä on tuttu. Koulussa luetaan paljon!
Olen mukana ilman muuta. Luen Tapiiria parhaillaan läpi työn puolesta, joten tämä sopii kuin nenä päähän. Ilmoitan osallistumiskirjani vielä myöhemmin.
Valitsin jo oman listani, ja yritän ne lukea kesälomaan mennessä, valintaperusteeni oli lähinnä saatavuus, osan olen joskus lukenut, mutta luen sitten ne uudestaan, lista Sinuhe 9 lk
Mika Waltari, Komisario Palmun erehdys
Mika Waltari,Sinuhe egyptiläinen
Reijo Mäki,Tatuoitu taivas
Ursula K. Le Guin, Maameren velho
Victor Hugo,Kurjat
Jules Verne, Maailman ympäri 80 päivässä
Richard Bach, Lokki Joonatan
Jari Tervo, Pyhiesi yhteyteen
Asko Martinheimo, Isojalkainen poika
William Shakespeare, Hamlet,
Henning Mankell, Pyramidi.
Osallistun!
Valitsen Sinuhen 9.lk kirjat:
1)Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
2)Frans G. Bengtsson: Orm Punainen
3)Annika Luther: Kodittomien kaupunki
4)Cornelia Funke: Mustesydän
5)Lorenzo Carcaterra: Katuvarpuset
6)Riitta Jalonen: Enkeliyöt
7)Stephen Baxter: Mammutit-sarja
8)Erlend Loe: Tositarinoita Suomesta
9)Laura Honkasalo: Lumen saartama kahvila
10)Lukas Moodysson: Mitä minä teen täällä?
Mahtava haaste! Olen vuoden eräällä yläkoululla töissä, ja siellä on itse laadittu (tai siis kirjasto on laatinut) omat lukulistat yläkoululaisille. Halukkaat sitten saavat suorittaa. Etenkin ysit innostuivat. :-)
Taidanpa osallistua haasteeseen, mutta pitää huomenna katsoa tarkemmin, mitkä kirjat valkkaan. Aika varmasti valitsen yläkoulun listoilta kirjat.
Hyvä juttu! Tekeepä minunkin mieli suorittaa. Luultavasti valkkaan Sinuhen, mutta mietin vielä. Käytännössä suoritukseni menee kyllä ensi vuoden puolelle, onneksi on aikaa.
Ehdottomasti mukana haasteessa! Osallistun yhdessä eskarilaiseni kanssa ja valitsemme kirjat 1-2 lk Tapiiri-osiosta. Sielläpä olikin mainioita lukuvinkkejä!
Hienoa muuten että aiot lukea Kiirastulen! Osasin lukioaikoina sen ulkoa kannesta kanteen, ja vieläkin menee pitkiä pätkiä. Odotanpa suurella kiinnostuksella bloggaustasi siis.
Lähden mukaan ja valitsin Matilda-tasolta seuraavat. Perustelen sitten aikanaan. (Saatan kyllä vielä muuttaa mieltäni.)
Frances Hodgson Burnett: Pikku lordi
Raili Mikkanen: Aurora, keisarinnan hovineito
Tuula Kallioniemi: Aleksanteri Suuri ja muita koirajuttuja
Mika Waltari: Kiinalainen kissa
Jacqueline Wilson: Tatuoitu äiti
Walter Moers: Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää
Philip Pullman: Kellopeli
Jaakko Hämeen-Anttila, toim.: Tuhat ja yksi yötä
Susan Cooper: Yllä meren, alla kiven
Juha Ruusuvuori: Itämeren merirosvot
Mukana ollaan! Pääsen näköjään paikkailemaan myös olematonta klassikkotietouttani tämän haasteen kautta. Sinuhea lähden yrittämään ja lukulista on jotakuinkin seuraava:
Dan Brown: Da Vinci -koodi
Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja
Ray Radbury: Fahrenheit 451 TAI George Orwell: Vuonna 1984
Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi TAI Tolkienia
Emily Brontë: Humiseva harju TAI Charlotte Bronte: Koriopettajattaren romaani TAI Dickenssiä
Daniel Defoe: Robinson Crusoe TAI Jules Verne: Maailman ympäri 80 päivässä
Herman Melville: Moby Dick TAI Kenneth Grahame: Kaislikossa suhisee
Herman Melville: Bartleby
István Örkény: Minuuttinovelleja TAI Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi
William Shakespeare: Kesäyön unelma tai Romea ja Julia
Oli vähän valinnanvaikeutta eli katsellaan sitten kirjastossa mitä hyllystä sattuu löytymään.
Minäkin haluan mukaan!
Minun aikanani ei koulussa näitä lukudiplomeja vielä ollut. Joskus myöhemmin olen asiaa harmitellut. Olisin ollut diplomin suorittamisesta todella innoissani. Omilla pojillanikaan ei näitä diplomeja ole ollut. Vanhemmalla pojalla oli useampana vuotena ns. kuukauden kirja eli jokaisen oppilaan piti lukea kuukaudessa kirja ja esitellä se sitten toisille. Nuoremmalla ei edes tätä ole ollut. Jotain hekin ovat koulussa toki lukeneet. Lukudiplomien suorittaminen taitaa olla aika paljon kiinni opettajasta.
Aion suorittaa tuon 5-6 luokkalaisille suunnatun Matildan. Nuorempi poikani on nyt viidennellä ja toivon saavani tästä myös vinkkejä laiskati lukevalle pojalle. Kirjat valitsen tarkemmin ajan kanssa.
Unohtui muuten mainita, että meillä on lukiossa ollut jo monta vuotta mahdollisuus suorittaa lukudiplomi. Itseasiassa jopa kaksi: toinen suomalaiseen ja toinen maailmaankirjallisuuteen keskittyvä. Kurssimuotoisia ovat ja kurssien toteutumisesta en osaa sen tarkemmin mitään sanoa kun itse en ole osallistunut, mutta ainakin kurssivihkosta löytyvät.
Osallistun kuitenkin sieltä ysin Sinuhen puolelta, että pääsen tekemään kivoja tehtäviä ♥
Ja lapseni lähtee tekemään ekaluokkalaisten Tapiiria =)
Paljon innokkaita osallistujia, tervetuloa mukaan!
Ja hyvä että Matilda ja Tapiiri keräävät myös osallistujia (Kumi-Tarzaniin ei kai ole kukaan vielä tarttunut). Pikkuisen aloin arpomaan noiden omienkin valintojen kanssa, kun kiinnostaisi lukea kokeeksi myös joku Jacqueline Wilsonin kirja...mutta kahtotaan, ja hyvinhän nuo kirjatarjottimet kelpaavat myös yleiseksi vinkkilistaksi.
Tuttuja kirjoja listoilta toki löytyy ja on niitä näköjään täällä ihmiset jo huudelleet luettavaksikin, jännityksellä odotan kommentteja :)
Elma Ilona, tuo Kiirastuli on kyllä ollut mielessä jo jonkin aikaa että pitäisi lukea, Kaivon olen lukenut jostain antologiasta aiemmin...
Taidanpa turhaan harkintaan sortumatta ilmoittautua mukaan minäkin - huomenna yön yli nukuttua itsekritiikki kuitenkin tajuaisi torpedoida ajatuksen sileäksi. Kymmenen kertaa se kuitenkin vain kirpaisee. (Samalla edes kokeilen ensimmäistä haastetta...)
Omaksun kunnianimen sinuhe ja heittäydyn ammoiseen 9-luokkalaisuuteen. Ensimmäisten tekstieni tiedän ilmestyvän vasta tulevan vuoden tullen, joten ei pidä uskoa/toivoa minun olevan ensimmäinen pyyhkeenkehäänheittäjä.
Alustava listani:
- yhden Waltarin Palmu- tai Joensuun Harjunpää-romaanin uudelleenarviointi, jos uudelleenlukemiset ovat sallittuja
- Dickens, Joululaulu
- Bradbury, Fahrenheit 451
- Carroll, Liisan seikkailut
- Topelius, Linnaisten kartanon viheriä kamari
- Calvino, Halkaistu varakreivi
- Kallas, Sudenmorsian
- Calvino, Paroni puussa
- Jotuni, Kun on tunteet
- Tšehov, Kolme sisarta.
Mukana ollaan :) http://www.lily.fi/juttu/lukudiplomihaastetta
Tämä haaste on kyllä niin loistava, että siihen on ihan pakko lähteä mukaan, vaikka jo ehdin päättää, etten ota enää yhtään lukuhaastetta. Valitsen tuon ysiluokan Sinuhen.
Tervetuloa mukaan!
Derrickus, uudelleenluennat ovat tottakai sallittuja.
Kirsi, vaikuttavaa suunnitelmallisuutta aikataulussa, minulla saa nähdä edes missä järjestyksessä noita kirjoja tulee luettua...
Kuutar, hyvällä tuurilla tämän haasteen kirjoja saa kombotettua muiden haasteiden kanssa :) Omalla listallani on pari kirjaa jotka mainitsin aikoinaan siinä TBR100 -listassa ja pariin muuhunkin avoimeen haasteeseen saa noista pari kirjaa...
Silkaa hölmöyttäni saatan ehkä mahdollisesti yrittää jopa tätäkin. Hyvä jos kolmasosan saan luettua, mutta oli ihan jännä valita noita kirjoja siitä Odysseuksen tarjottimelta.
Jännitys: Stephen King: Carrie
Menneisyyden tarinoita: Mika Waltari: Johannes Angelos
Tulevaisuuden taruja: Alfred Bester: Synergisti
Fantasia: Stefano Benni: Keplo
Ihmisiä: Pelé: Pelé
Matkalla: Italo Calvino: Jos talviyönä matkamies
Luontotarinoita: Arto Paasilinna: Jäniksen vuosi
Huumori: Mehis Heinsaar: Herra Paulin aikakirjat
Lyhytproosaa: Mari Mörö: Lyhyttä tavaraa
Runot ja näytelmät: Bertolt Brecht: Setsuanin hyvä ihminen
Olettaisin, että haasteeseen saa osallistua myös lukemalla kirjoja muilla kielillä?
Taidanpa sittenkin lukea Odysseia-kirjalistojen mukaan.
Ainakin näillä näkyminen aion lukea seuraavat kirjat:
Henning Mankell: Ennen routaa
Mika Waltari: Turms kuolematon
Arthur C. Clarke: 2001: A Space Odyssey (Avaruusseikkailu 2001)
Neil Gaiman: American Gods (Unohdetut jumalat)
Emily Bronte: Humiseva harju
Khaled Hosseini: Leijapoika
Ernest Hemingway: Vanhus ja meri
Arto Paasilinna: Onnellinen mies
Maria Jotuni: Kun on tunteet
Anton Tsehov: Lokki
Haastepostaukseni on tässä: http://maailmanaareen.blogspot.com.au/2012/10/lukudiplomi-haaste.html
Korjaan aikaisemman kommenttini ja luen kirjani Matildan mukaan. Oikeasti mun tekis mieli lukea kaikki neljä diplomia, mut aloitan nyt tällä.
Mahtava haaste! Minäkin aion osallistua, mutta suunnittelin että käynnistäisin haasteen vasta 2013 puolella - lukulistat ja -pinot kun ovat jo nyt melkoisen pitkiä... Tottahan himolukijaa pitäisi ehtiä suorittaa haasteen ennen kevättä. :)
π, kaikki kielet ovat toki sallittuja.
Tuossa yhden blogin kommenttiosiossa nousi esille myös että ulkosuomalaiselle haaste on helposti ylivoimainen, ylemmillää luokilla on sen verran kansainvälisiä klassikoita että niitä pitäisi löytyä monesta maasta mutta alemmat luokkatasot saattavat käydä vaikeaksi...
Velma, Matilda houkuttaa kyllä minuakin, mutta mennään nyt tällä Sinuhella. Listathan tosin tarjoavat yllin kyllin lukuvinkkejä myös haasteen jälkeen...
Salla, erityisesti noihin Tapiiri-kirjojen lukemisiin ei varmaankaan kauaa aikaa mene, tehtävät ovat sitten eri juttu :)
Lista on nyt valmis:
Pasi Ilmari Jääskeläinen : Lumikko ja yhdeksän muuta TAI Niccoló Ammaniti : Minä en pelkää (Jännitystä)
Kjell Westö : Leijat Helsingin yllä (Menneisyyden tarinoita)
Margaret Atwood : Orjattaresi TAI William Gibson : Neurovelho (Tulevaisuuden taruja)
Leena Krohn : Tainaron (Fantasiaa)
William Golding : Kärpästen herra (Ihmisiä)
Harper Lee : Kuin surmaisi satakielen (Matkalla)
Yrjö Kokko : Pessi ja Illusia (Luontotarinoita)
Miika Nousiainen : Metsäjätti (Huumoria)
Claire Castillon : Äidin pikku pyöveli (Lyhytproosaa)
Henrik Ibsen : Nukkekoti (Runoja, näytelmiä)
Kysymys: Saako lukea yhden näistä englanniksi? :)
Miten ikävää, että en ehdi osallistua, kun näin monta kirjaa pitäisi. Olisn mukana Humisevalla harjulla ja minulta on kohta tulossa Pessi ja Illusia.
Sinuhen olen lukenut monasti, mutta miten arvioida Jumalasta seuraavaa eli Waltaria. Minä palvon häntä!
Kiinnostava ja vaativakin haaste...
Tapiiri-lukulistamme löytyy täältä:
http://www.pihinnaisenelamaa.blogspot.fi/2012/10/lastenkirjoilla-lukudiplomin-kimppuun.html
Osaako kukaan vinkata, miten kirjatarjottimien VAPAA HAKU-juttua voi käyttää? Voiko vapaalla haulla siis hakea kirjan oman makunsa mukaan vaikka jokaiseen kirjatarjottimeen?
Linnea, muut kielet käyvät hyvin. Ja kiinnostavia valintoja, muutama tuttu hyväksi havaittu löytyy joukosta...
Leena, joo, onhan tässä aika iso paketti, se diplomi vaatii harrastuneisuuden osoittamista :)
pihi nainen, itse käsitin että tuo vapaa haku ei ole varsinainen tarjotin eikä mukana haasteessa, vaan ihan vain hakuväline jolla voi katsoa vaikka mitä kiinnostavan kirjailijan kirjoja on tarjolla ja missä tarjottimissa.
Mainittakoon muuten että päätinkin tiputtautua kasiluokan Sinuheen, kirjat ovat samat mutta tehtävät ovat kivempia :)
Ilmoittaudun mukaan haasteen suorittajiin! Lähden lukemaan seuraavia kirjoja:
Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä
Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli
George Orwell: Eläinten vallankumous
Leena Krohn: Tainaron
Henning Mankell: Tulen salaisuus
Chimamanda Ngozi Adichie: Purppuranpunainen hibiskus
Alexis Kouros: Gondwanan lapset
Italo Calvino: Paroni puussa
István Örkény: Minuuttinovelleja
Risto Rasa: Tuhat purjetta
Lista on koottu Sinuhen tarjottimien kirjoista. Teen ainakin tavalliset bloggaukset näistä, en vielä lupaile ihan täyttä suoritusta diplomitehtävineen...
Mukana! Ei kun kirjoja valitsemaan.
Ja sitten vielä ihmettelen, millä ajalla ehdin kaikki haateet suorittamaan :) Mutta kyllähän lukutoukalla pitää diplomi olla!
Minä minä minä myös! Lähden monen tavoin suorittamaan tätä 8lk. Sinuhena, kymmenellä kirjalla.
Oli hivenen vaikeuksia valita jokaisesta kategoriasta jotakin, taidan olla vähän nirso, mutta kun jääräpäisesti päätin että jokaisesta jonkun otan, niin nyt on koossa. Tuleepahan ainakin kokeiltua kaikkea erilaista! Ainakin alustavasti lista näyttää siis tältä:
- Jukka Laajarinne: Jäiset jumalat
- Charles Dickens: Joululaulu
- Ally Condie: Tarkoitettu (luettu)
- Neil Gaiman: Neverwhere
- Alyson Noël: Punaiset tulppaanit
JA / TAI Seita Parkkola, Niina Repo: Ruttolinna
- Anja Snellman: Lemmikkikaupan tytöt
- Alexis Kouros: Gondwanan lapset
- Erlend Loe: Supernaiivi
- Villy Sorensen: Ragnarök, jumalten tuho
- Mauri Kunnas: Viikingit tulevat!
Okei, tässä mun lista. Sinuhesta ja kasiluokasta otettu. Laitan vielä blogiinikin tämän myöhemmin. :-)
1. Miehet jotka vihaavat naisia, Stieg Larsson.
2. Näkymätön Elina, Kerstin Johansson i Backe.
3. Kuka on Jenna Fox?, Mary E. Pearson
4. Taru sormusten herrasta, J.R.R.Tolkien (Ensimmäisen osan olen lukenut, kaksi viimeistä odottaa lukijaansa. Onko silti ok?)
5. Kurjat, Viktor Hugo.
6. Purppuranpunainen hibiskus, Adichie.
7. Pessi ja Illusia, Yrjö Kokko.
8. Simpauttaja, Heikki Turunen.
9. Unohdettu vartti, Rosa Liksom.
10. Sakset kädessä ei saa juosta, Vilja-Tuuli Huotarinen.
Tervetuloa mukaan!
Varjelum, sehän haasteissa on hyvä että tulee myös luettua kirjoja joihin ei välttämättä olisi muuten huomannut tarttua. Joskus niiden kanssa onnistaa, joskus ei...
Kaisa, TSH on ok. Noiden kirjasarjojen kanssa oli vähän hämärää että onko niistäkin luettava vain yksi nide vaiko koko sarja, kun osa niistä sarjoista on varsin jykevän kokoisia.
Olin ymmärtävinäni että yksi nide riittää, vaikka kokonaisesta sarjasta saa toki aina paremmin kiinni...
Kuvittelin, että olen jo kommentoinut tänne, mutta varmaan tein sen jossain ajatuksissani. :)
Olen mukana, mutta en osaa vielä päättää että minkä tasoista diplomia alan suorittaa. Minulla olisi kova kiusaus suorittaa 1-2-luokkalaisten diplomi Vantaan tahtia, koska oma lapseni suorittaa diplomia innoissaan ja voisin lukea samat kirjat kuin hän. Toisaalta minulla on suuri aukko nuortenkirjoissa ja niitä lukemalla saisin haastetta itselleni. Mietin, ja palaan pian!
Tää on aivan mahtava idea! :-D
Täytyy vielä miettiä lähdenkö mukaan. Varmasti jossain vaiheessa, mutta en ehkä ihan vielä.
Onnea matkaan teille muille!
Aloitin juuri haasteen kasaamalla kirjalistamme: http://luenjakirjoitan.blogspot.fi/2012/10/lukudiplomi-haaste-ja-lasten-ja.html.
Tapiirilla siis mukana!
Minäkin haluan olla mukana, mutta ihan vielä en tiedä miten. Samoja ajatuksia kuin katjalla, mutta katsotaan miten käy - nuo 1-2luokkalaisen kirjat ovat vielä vähän vaikeita meidän ekaluokkalaiselle. Mutta kiitos, mahtava idea ja haaste!
Tervetuloa mukaan!
Vantaan diplomi on ilmeisesti tämä?
http://www.vantaa.fi/fi/kirjasto/kirjallisuusdiplomit
Hei! Onpa kerta kaikkiaan mahtava haaste! Jos minulla olisi kirjablogi, tarttuisin siihen oikopäätä, sillä minulla ei ollut koulussa mahdollista suorittaa lukudiplomia.
Itse asiassa olen haaveillut kirjablogin perustamisesta, mutta vielä en ole saanut sitä aikaiseksi. Ehkä sen aika voisi olla vielä tänä vuonna? Hmm.. Mietin asiaa tarkemmin, kun saan ensin suoritettua kaikki opiskeluun liittyvät tehtävät pois vaivoista.
ps. Katsoin kuitenkin jo haasteeseen liittyviä kirjalistoja. Odysseijan tarjonta vaikutti mielestäni kiinnostavammalta kuin se toinen vaihtoehto.
Vaikkei haasteeseen osallistuisikaan niin nuo kirjalistat ovat jo itsessään loistavia.
Ja niin, kirjablogi, suhtaudun toki itse kovin myönteisesti sellaisen olemassaoloon :) Ja bloggaamisesta yleensä näkyy jo kokemusta olevan, kävin katselemassa postikorteja...
Tadaa! Kunnari suoritettu!
Lelulaatikko: Nauvo Auvon oma kirja
Veijarit: Sylvi Kepposen kirjekaveri
Naurupulveri: Tuula Kallioniemi.
Karoliina ja nokkela Neema
Karvakorvat: Kun pikku Täplästä tuli iso koira
Kiipeilyteline: Tuula Kallioniemi. Konsta tokaluokkalainen
Satusoppa: Eppu Nuotio. Papu Piilokas (joka muuten uupuu listalta vielä, sillä on uusi kirja.)
Kaukoputki: Timo Parvela. Taro-kirjat
Osa uutuuskirjoista ei ole vielä päivitysten vuoksi ehtinyt listoille. Uskalsin soveltaa, näin toimin Kunnarin kanssa töissäkin.
Hauskaa Kunnari-kevättä sinulle!
Hienoa että on suoritettu. Minulla on toiseksi viimeinen kirja puolivälissä, eli eiköhän tämä tästä...
Luin Matilda-listan kirjoja, tarkemmat suoritukseni ja linkit postauksiini löytyy täältä: http://kirjavakukko.blogspot.fi/2013/05/lukudiplomi-haasteen-kooste.html
Lukudiplomi on meillä valmis! http://luenjakirjoitan.blogspot.fi/2013/05/maikki-harjanne-minttu-kirjastossa.html
Kiitos mainiosta haasteesta, hdcanis! Luemme muutenkin kyllä valtavat määrät poikieni kanssa, mutta diplomin avulla olemme jatkaneet ja käsitelleet kirjojen tarinoita erilaisin tehtävin. Pojat ovat alkaneet kysellä tehtäviä myös muiden kirjojen kanssa - ja mikäpä siinä, pikku puuhailu on aina paikallaan. :-)
Valmista on, luettuna:
Jännitystä - Bran Stoker: Dracula
Menneisyyden tarinoita - Väinö Linna: Tuntematon sotilas
Tulevaisuuden taruja - Suzanne Collins: Nälkäpeli
Fantasiaa - Lewis Carroll: Liisan seikkailut ihmemaassa
Ihmisiä - William Golding: Kärpästen herra
Matkalla - Italo Calvino: Halkaistu varakreivi
Luontotarinoita - Esko Valtaoja: Kotona maailmankaikkeudessa
Huumoria - Erlend Loe: Supernaiivi
Lyhytproosaa - Johanna Sinisalo: Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita
Runoja ja näytelmiä - William Shakesperare: Juhannusyön uni
Taso oli siis kasiluokan Sinuhe, tehtävät nyt jäivät kyllä väliin... :) Linkit postauksiin täällä.
Haaste paketissa! Koontipostaukseni löytyy täältä: http://suketus.blogspot.fi/2013/05/lukudiplomi-haaste-hanskassa.html
Kiitos vielä haasteesta, tämä oli hauskaa!
Minun ja Larin yhteinen lukudiplomi tuli suoritetuksi kunniallisesti!
http://morrenmaailma.blogspot.fi/2012/10/lukudiplomi-haaste-x-2.html
Samasta linkistä näkyy myös oma lukudiplomini, joka kyllä tyssähti aika pahasti...
Harmikseni täytyy ilmoittaa että feilasin tämän haasteen aivan täysin:( En ehtinyt lukea yhtäkään suunnitelluista kirjoista vaikka ne tuossa kirjapinossa odottelivatkin koko kevään... Elämä tuli eteen ja lukeminen on hiipunut aivan minimiin. Katson sitten myöhemmin luenko nuo mutta en siis tähän haasteeseen niitä pystynyt lukemaan.
Hienoa kesää kaikille!
Viime tinkaan meni, mutta valmista tuli! Kooste täällä: http://lurunluvut.blogspot.be/2013/05/lukudiplomi-suoritettu.html
Kiitos hauskasta haasteesta!
Lähetä kommentti