1.7.12

Kesäkuun luetut ja haastekatsaus

Aino Kallas - Seitsemän neitsyttä
Hilja Valtonen - Hätävara
John Buchan - 39 askelta
T.S.Eliot - Murha katedraalissa
Halldor Laxness - Pitäjänkertomus
Alexander McCall Smith - Teetä ja sympatiaa
Andrea Camilleri - Veden muoto
Barbara Pym - No Fond Return of Love
Josephine Tey - Miss Pym Disposes

Giraud & Charlier - Blueberry 1-5
Linda Medley - Castle Waiting
Eiji Otsuka - Kurosagi Corpse Delivery Service 2
Natsume Ono - Ristorante Paradiso
Charles Schultz - Complete Peanuts 1965-66
Charles Schultz - Complete Peanuts 1967-68

Kuukauden aikana on tullut luettua myös paljon muuta kuin runoja...sarjakuvaosastolta pari mangaa, Kurosagin ruumiinkäsittelypalvelu on viehättävän vinksahtanut sarja jossa makaaberiin komediaan sekoitetaan hieman kauhuelementtejä, ja Ristorante Paradiso taas on tunnelmallinen ihmissuhdesarjis. Onon luonnonsmaisesta piirrosjäljestä pidän kovasti, hyvin erilainen suureen osaan lukemaani mangaa verrattuna.
Medleyn sympaattinen fantasiasarja kierittää satuja ja myyttejä viehättävästi uusiksi, hyvin sympaattinen sarjakuva. Lännensarjiksia en niin paljoa lue mutta kyllähän nuo Blueberryt tuli ahmittua kun vauhtiin pääsi ja Tenavat on tottakai huippusarja ja tup 60-luvun loppu varmaankin sarjan huippuhetki.

Kaunokirjallisuudesta vanhoista tutuista Valtonen ei tuossa kirjassaan ole ihan parhaimmillaan, siinä missä McCall Smithin Mma Ramotswe -sarja etenee juuri niinkuin aina ennenkin. Ei noita putkeen voisi lukea mutta aina silloin tällöin on mukava napata se seuraava osa...Buchanin jännäri oli ihan hauska jos ei anna sellaisten pikkuseikkojen kuin realismin liikoja haitata, ja vakoilujännärien pioneerina toki klassikko.
Montalbani-dekkari Veden muodosta en juuri välittänyt, kyllähän tuon luki mutta...vähän näistä tuli Donna Leonin Brunetit mieleen suuremmalla määrällä seksiä, väkivaltaa, korruptiota ja yleistä iltapäivälehtikamaa.
TS Eliot on blogissamme arvostettu ja keskiaikainen runonäytelmänsä oli tottakai hyvä (jos siis pitää historiallisista runonäytelmistä, jos ei niin tämä tuskin muuttaa mielipidettä).

Pymin romaani oli kauniin häiriintynyt kertomus kahdesta keski-ikää lähestyvästä naisesta jotka imeytyvät tutkimaan erään tuntemansa miehen taustoja...näitä englantilaisia ironisen kepeitä omalaatuisen arjen kuvauksia joista minä pidän, vaikkei tämä ihan Excellent Womenin tasolle ylläkään.
Kallaksen Seitsemästä neitsyestä pidin myös, kyseessä on eräänlainen novellikokoelma, vaikka Kallaksen novellit muistuttavatkin tyyliltään enemmän kansantarinoita, juttuja tai satuja. Eli vähän yksinkertaistetumpaa kieltä kuin Sudenmorsiamessa mutta tyylissä on silti samaa mutta myös Jotunin novellit tulivat elävästi mieleen. Laxnessin omalaatuisesti polveilevassa kertomuksessa Sammaltunturin kirkon vaiheista on myös viehättävää kronikkamaisuutta ja kansantarinan tyyliä, tai vähänhän tämä oli kuin Sadan vuoden yksinäisyys mutta suoraviivaisempi ja vähemmällä maagisella realismilla...

Ja paras viimeiseksi: Josephine Tey vakuuttaa minua loistavuudestaan kirja kirjalta enemmän. Vaikka nämä dekkareiksi mainitaankin niin kyseessä ovat selvemmin lukuromaanit joissa tapahtuu rikos kuin perinteiset arvoitusdekkarit, ja tässä ollaan samoilla linjoilla, ja käytetään hienosti hyväksi lukijan tietoisuutta siitä että tämä lukee dekkaria; sivuja minun painoksessani oli vähän päälle 200, ja rikos tapahtuu noin sivun 150 tienoilla. Tuota edeltävä aika on käyetty yleisesti ottaen miellyttävän ympäristön, pienen englantilaisen tyttökoulun, kuvailuun ja siihen kasvavaan jännitteeseen että lukija ei haluaisi näille henkilöille tapahtuvan mitään pahaa mutta tämä on dekkari, rikos on tulossa ja olosuhteet kulkevat siihen suuntaan että kyseessä on täysiverinen tragedia. Laaja ja värikäs henkilökaarti (henkilökohtainen suosikkini oli brasilialainen vaihto-oppilas Teresa Desterro), juoni joka tekee juuri sen mitä pitääkin ja kirjoittaahan Tey osaa. Ehdottomasti susoiteltava kaikille brittiläisen cozy-genren ystäville (mutta tätä ei kai ole käännetty suomeksi?).

--------------------------------

Sitten onkin hyvä hetki vilkaista hieman vuosihaasteiden edistymistä.

Lasten linnoitus meni jo, tein siihen yhden isomman postauksen ja luin neljä muuta kirjaa.

Kuuteen kovaan kotimaiseen mainitsin kymmenen mahdollista kirjaa joista olen jo lukenut kuusi, eli periaatteessa tämäkin haaste on suoritettu, joskin niitä neljää muutakin voi vielä silmäillä jossain vaiheessa...

Underbara finlandsvenskor -haasteeseen on täytetty itselle asetettu minimitavoite, eli ainakin se yksi kirja jonka kirjoittaja ei ole Tove Jansson. Tänä viikonloppuna olisi ehkä pitänyt lukea vaikka Märta Tikkasta mutta jäi nyt väliin, ehkä joskus.

Ikkunat auki Eurooppaan -haaste on edennyt varsin mainiosti, 19 maata napsittu mutta suuresta osasta on luettu vain yksi kirja, paitsi Italiasta kolme ja Iso-Britanniasta 12...kyllä, minä luen yhä paljon brittiläistä kirjallisuutta ja tulen lukemaan vastaisuudessakin.
Itä-Eurooppa on kuitenkin toistaikseksi kokonaan avaamatta ja Balkanillakin on isoja aukkoja. Siinä mikä kirja kuuluu mihinkin maahan pidän kiinni kirjailijan syntymäpaikasta, en kirjan tapahtumapaikasta tai kulttuuripiiristä, joten esim. Doris Lessing, JRR Tolkien tai Albert Camus eivät haasteen piiriin pääsisi (kuten ei myöskään se TS Eliot) ja esim. Vatikaanista lienee turha toivoa mitään luettavaa. Syntymäpaikoissa saattaa silti tulla myös joitain yllätyksiä, mm. huomasin erään maailmankirjallisuuden klassikkokirjailijan käyneen syntymässä nykyisen Ukrainan alueella. Hyvä ehdokas luettavaksi kirjaksi on pohdittu myös ainakin Romanian, Puolan ja Venäjän kohdalla mutta hyviä vinkkejä esim. Tanskan ja Portugalin suhteen otetaan vastaan.


So American on myös lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle, luettu 18 kirjaa ja tähän mennessä on täytetty osahaasteet Modern Men Writers ja Southern Fiction. Osavaltioitakin on napsittu 15, niiden suhteen harrastan samaa linjaa eli kirjoittajan pitää olla syntynyt kyseisessä osavaltiossa (poikkeuksena Immigrant background, jolloin kirjoittaja on syntynyt jossain muussa maassa). Tällä hetkellä olenkin valinnut lukemisiani enemmän noiden osavaltioiden perusteella, osahaasteiden täyttämistä voi miettiä myöhemmin, ja yksi novellikokoelma Texasista on puoliksi luettu, hyllyssä odottavat Pennsylvania ja New Jersey ja kirjastosta lainasin juuri Kansasin...mutta taas on havaittu että jotkut osavaltiot taitavat lähennellä mahdottomuutta, esim. Arizona on kovin kuiva...
Osahaasteissa on kyllä joissain aika lailla pohdittavaa, mm. se hyllyssä odottava New Jersey -kirja on Dorothy Parkerin näytelmä. Parker on kirjailijana ehdottomasti Depression Eraa, yksi sen sukupolven ikonisimpia kirjailijoita mutta kyseinen näytelmä on kirjoitettu vasta toisen maailmansodan jälkeen eli ei sovi kyseiseen osioon muttei sitä kyllä Modern Women Writersiinkaan voi laittaa...


Pohdinnasta huolimatta hauskoja ovat haasteet olleet, niiden siivin on taas tullut luettua joitain sellaisia kirjoja joita ei muuten varmastikaan olisi luettu ja myös napsittua niitä pitkäaikaisia "tuo pitäisi lukea joskus"-kirjoja.

Ei kommentteja: