20.9.16

Richard Brautigan - The Pill Versus the Springhill Mining Disaster


Vaikuttavan In Watermelon Sugarin ja varsin kiinnostavan Taimenenkalastuksen Amerikassa jälkeen jatkamme Richard Brautiganin tuotantoon tutustumista, tällä kertaa kokoelmalla valittuja runoja 1957-68.

Aihevalinnat ja niiden käsittely leviävät ympäriinsä, mukana on toteavaa ja arkea havainnoivaa juttua (ja myös pari metarunoa runojen kirjoittamisesta), arvoituksellista oivaltavuutta, aivan kuin zen koaneja modernimmasta Amerikasta ja surrealistista lentoa, ja kaikista tyyleistä löytyy myös kiinnostavia esimerkkejä. Reiluun sataan sivuun mahtuu melkein sata runoa, muutama kolmen tai neljän rivin mittaisia mutta mukana on myös pitempi The Galilee Hitch-Hiker, mitta on vapaa mutta ainakin osan kuulisin mielelläni lausuttuina (kuten kirjan aloittavan "All Watched Over by Machines of Loving Grace"n).

Aikakausi näkyy ja kyllähän tästäkin tulee ilmi miksi ajan underground- ja hippikulttuuri Brautiganista innostui, ja siinä missä lennokkaammat osiot tuovat mielene nuo aiemmin lukemani kirjat, tulee tästä myös läpi paljon näkyvämmin kirjoittajan omaa elämää. Sävy on usein aika maanisdepressiivinen, jossa molempia puolia sävyttää erikoinen yhdistelmä mustaa huumoria ja naiviutta.

Parhaimmillaan erinomaisen oivaltavaa ja viihdyttävää (ja hivenen häiritsevää), huonoimmillaan nopeasti ohi, eli kyllähän minä tästä pidin.

Death Is a Beautiful Car Parked Only

Death is a beautiful car parked only
to be stolen on a street lined with trees
whose branches are like the intestines
   of an emerald.

You hotwire death, get in, and drive away
like a flag made from a thousand burning
   funeral parlors.

You have stolen death because you're bored.
There's nothing good playing at the movies
   in San Francisco.

You joyride around for a while listening
to the radio, and then abandon death, walk
away, and leave death for the police
   to find.

Ei kommentteja: